İçeriğe atla

Gümüş eğrelti otu bayrağı

Silver Fern bayrağının siyah-beyaz bayrağa benzer ortak versiyonu
Kyle Lockwood'un gümüş eğrelti otu bayrağı 2015 ulusal referandumuna aday gösterildi

Gümüş eğrelti otu bayrağı, gümüş bir eğrelti otu içeren ve genellikle siyah bir arka plan üzerinde beyaz bir gümüş eğrelti otu olan herhangi bir bayrak tasarımıdır. Gümüş eğrelti otu motifi Yeni Zelanda ile ilişkilidir ve bir gümüş eğrelti otu bayrağı, endemik olduğu Yeni Zelanda'nın resmi olmayan bir bayrağı olarak kullanılır. Gümüş eğrelti otunun kendisi, Yeni Zelanda arması ve Yeni Zelanda bir dolarlık madeni para da dahil olmak üzere çeşitli resmi semboller için kullanılan yarı ulusal bir amblemdir. Kriket takımı, Silver Ferns ve All Blacks gibi bir dizi Yeni Zelanda spor takımı, resmi ürünlerinin bir parçası olarak benzer gümüş eğrelti otu bayrakları kullanır. All Whites futbol takımı beyaz bir arka plan ve eğrelti otunun siyah bir versiyonunu kullanır.

1980 Moskova Yaz Olimpiyatları

Yeni Zelanda, ABD liderliğindeki olimpiyatların boykotunun bir parçası olarak 1980 Moskova Olimpiyatlarını resmen boykot etti. Bununla birlikte, dört Yeni Zelandalı sporcu, Olimpiyat Yüzüklerinin üzerine beyaz bir gümüş eğreltiotu ile siyah bir bayrak olan Yeni Zelanda Olimpiyat komitesinin bayrağı altında yarıştı.[1]

Ulusal bayrak önerileri

Gümüş eğrelti otu bayrağının Yeni Zelanda'nın resmi bayrağı olarak kabul edilmesiyle ilgili ilk öneri 1998 yılında Ulusal Parti'den Kültür İşleri Bakanı Marie Hasler'den geldi.[2] Hasler'in önerisi, zamanın Başbakanı Jenny Shipley tarafından desteklendi.[3] Yeni Zelanda Turizm Kurulu ile birlikte, Shipley, Kanada bayrağının çizgileri boyunca, olası bir alternatif bayrak olarak siyah bir arka plan üzerinde beyaz bir gümüş eğrelti otu bayrağını destekledi.

2003 yılında, Yeni Zelanda'nın Amerika Kupası takımı Team New Zealand, gümüş bir eğrelti otu bayrağı ve Yeni Zelandalı müzisyen Dave Dobbyn'in aynı adlı bir şarkısını kullanarak "Sadık" kampanyasını başlattı.

Gümüş eğrelti otu bayrağının siyah-beyaz versiyonu bir zamanlar Yeni Zelanda Başbakanı John Key tarafından tercih edilirken, tasarımın muhalifleri siyah-beyaz bayrağın korsan bayrağına veya IŞİD tarafından kullanılan Siyah Sancak'a benzediğini savunmaktadır.

2005 bayrak referandumu teklifi

Ocak 2005'te NZ Flag.com Trust, Cameron Sanders tarafından tasarlanan stilize bir gümüş eğrelti otu bayrağı kullanarak bayrak konusunda referandum başlatmak için bir dilekçe başlattı, ancak yeterli imza alamadı.

2015-16 bayrak referandumu

11 Mart 2014 tarihinde Yeni Zelanda Başbakanı John Key, eğrelti otu bayrağını bir seçenek olarak beğendiğini söyleyerek Yeni Zelanda bayrağının değiştirilip değiştirilmeyeceğine dair üç yıl içinde bir referandum yapılacağını duyurdu. 10.292 adaydan, yaklaşık 3.113'ü eğrelti otu içerirken, uzun liste için 40 adaydan 12'si son tura kaldı ve kısa liste alternatiflerinin 3'ü eğrelti otu içermektedir.

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ 1980 Moscow Olympics boycott 7 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NZ History.net.nz.
  2. ^ John Moody. "Past Attempts to Change New Zealand's Flag" (PDF). The XIX International Congress of Vexillology. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ Blundell (12 Mart 2014). "A symbol solution". Noted (İngilizce). The Listener. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

McLaren 1963'te Yeni Zelandalı Bruce McLaren (1937-1970) tarafından kurulan Formula 1 takımıdır. McLaren F1 Takımı, Formula 1'in en eski ve başarılı takımlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bruce McLaren</span>

Bruce Leslie McLaren, Yeni Zelandalı bir yarış otomobili tasarımcısı, sürücüsü, mühendisi ve mucittir. Adı, kurucusu olduğu ve Formula 1 şampiyona tarihinde toplamda 8 Dünya Takımlar Şampiyonası ve 12 Dünya Sürücüler Şampiyonası kazanan McLaren takımında yaşamaya devam etmektedir. McLaren otomobilleri, 1967 ve 1972 yılları arasında CanAm spor otomobil yarışlarında, önemli bir kısmı direksiyon başında Bruce McLaren ile olmak üzere, 56 galibiyet ve beş takım şampiyonluğu kazanarak üstünlük sağlamış, ayrıca üç Indianapolis 500 yarışı, 24 Saat Le Mans ve 12 Saat Sebring yarışlarını da kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları</span> Sidneyde düzenlenen 27. Olimpiyat Oyunları

2000 Yaz Olimpiyatları ya da diğer bir adıyla Yeni Milenyum Oyunları, modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. Bu Olimpiyatlar 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yeni Zelanda bayrağı günümüzde kullanıldığı hâli ile 1869 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış, New Zealand Ensign Act ile birlikte de 12 Haziran 1902 yılında göndere çekilerek ada ülkesinin resmî bayrağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Victoria Üniversitesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">You da One</span>

"You da One", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın Talk That Talk isimli altıncı albümünden çıkan ikinci teklidir. Orta tempolu ve basit sözlere sahip bir pop-elektro pop şarkısıdır. Ester Dean, Dr. Luke, Rihanna, John Hill ve Cirkut tarafından yazılmıştır. İlk kez 11 Kasım 2011'de Capital FM'de albümün ikinci teklisi olarak dinlenmeye sunulmuştur. Rihanna'nın hayatı boyunca sadece sevgilisine ihtiyaç duyduğunu, sürekli onu düşündüğünü anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Ervin</span> Amerikalı yüzücü

Anthony Lee Ervin, Amerikalı yüzücü. Dört Olimpiyat madalyası ve iki Dünya Şampiyonası altını kazanmıştır. 2000 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler 50 metre serbestte altın madalya ve 4 × 100 metre serbest bayrak yarışında ikinci sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri bayrak yarışı takımının bir üyesi olarak gümüş madalya kazandı. Olimpik yüzme yarışında Surinamlı Anthony Nesty'den sonra bireyselde altın madalya kazanan ikinci Afrika kökenli yüzücüdür. Olimpik bir yüzme yarışmasında altın madalya alan Afrika kökenli ilk ABD vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Whanganui Nehri</span>

Whanganui Nehri Yeni Zelanda'nın Kuzey Adasında bulunan nehir. Ülkenin üçüncü büyük nehri olup, bölgenin yerel halkı olan Maoriler tarafından kutsaldır. Mart 2017'de Yeni Zelanda hükûmeti nehre kimlik kartı vererek dünya'da cansız bir objeye yaşayan kişi statüsü veren ilk ülke oldu. Wanganui Antlaşması ile Yeni Zelanda tarihindeki en uzun anlaşmazlıkta sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Air Jordan</span>

Air Jordan, basketbol ayakkabısı, günlük ve spor giyim ürünleri üreten Nike'nin alt kuruluşudur. 5 kez NBA EDO'su seçilen Michael Jordan için kuruldu. Air Jordan ayakkabılar 1984'ün başlarında Michael Jordan'a özel olarak üretliyordu ve yıl sonuna doğru ürünler satışa sunulmaya başlandı. Kuruluşun ismi Michael Jordan'ın soyadı ve Nike'nin yaygın ürün önadı olan Air’in birleşiminden oluşmaktadır. Ayakkabılar Peter Moore, Tinker Hatfield ve Bruce Kilgore tarafından Nike için tasarlandı.

Yeni Zelanda kadın millî ragbi birliği takımı veya Siyah Eğrelti Otları, Yeni Zelanda'yı Ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım, son altı Bayanlar Rugby Dünya Kupasından beşini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olivia Podmore</span>

Olivia Podmore, Yeni Zelandalı profesyonel kadın bisiklet sporcusu.

Olimpiyat sembolleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Olimpiyat Oyunlarını daha iyi tanıtmak ve dünyada bilinirlik kazandırma için kullanılan simgeler, bayraklar ve sembollerdir. Bu semboller, alev, fanfar ve tema gibi Olimpiyat yarışması sırasında yaygın olarak kullanılanların yanı sıra Olimpiyat bayrağı gibi yıllar boyunca kullanılanları içerir. Olimpiyat bayrağı 1913'te Baron de Coubertin'in rehberliğinde hayata geçirildi ve dünyaya kazandırıldı. 1914'te ise tanıldı. İlk olarak 1914'te Mısır'ın İskenderiye kentinde 1914 Pan-Mısır Oyunları'nda göndere çekildi. Beş halka, dünyanın beş kıtasını temsil eder, ancak aynı zamanda dünyadaki hemen hemen tüm bayraklarda ortak olan renkleri de içerirmesi ile eşitliğe vurgu yapar.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buller</span>

Sir Walter Lawry Buller, Yeni Zelanda ornitolojisinde baskın bir figür olan Yeni Zelandalı bir avukat ve doğa bilimcidir. İlk olarak 1873 yılında yayımlanan A History of the Birds of New Zealand adlı kitabı, 1888 yılında genişletilmiş bir versiyon olarak yayımlanmış ve bir Yeni Zelanda klasiği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Niue arması</span> Ulusal arma

Niue arması veya Niue'nun Kamu Mührü, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Niue'da kullanılan resmî armadır. Arma, Eylül 2021'de kabul edildi.