İçeriğe atla

Gümeli Tabiat Anıtı

2016 yılında Gümeli Porsuğu

Kamuoyunda Gümeli Porsuğu olarak bilinen ağaç Zonguldak ilinin Alaplı ilçesinde bulunmaktadır.

2016 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Dr. Ercan Oktan ve Anturia Danışmanlık'tan Dr. Murat Yıldız tarafından yapılan incelemelere göre Gümeli Porsuğunun 4112 yaşında olduğu iddia edilmiştir.[1][2]

Ağacın bulunduğu bölge 14 Temmuz Gümeli Tabiat Anıtı sınırları içerisine dâhil edildi.[3] Gümeli Porsuk Ağacı 2 Nisan 2018 tarihinde Anıt Ağaç olarak da tescillenmiştir.[4]

Aynı ağaçtan 2017 yılında alınan 2 adet artım kalemi kullanılarak İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Dendrokronoloji Laboratuvarı tarafından yapılan hesaplamaya göre Gümeli Porsuk Ağacı'nın yaşı 1950-2000 arasında tahmin edilmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta bulundu". Gazetevatan. 14 Ocak 2016. 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020. 
  2. ^ "Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta". www.trthaber.com. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  3. ^ Gümeli Tabiat Anıtı Yönetim Planı Analitik Etüt ve Sentez Raporu 16 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2017, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
  4. ^ "Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Zonguldak'ta 4 Bin 113 Yaşındaki Porsuk Ağacını Tescilledi". Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. 3 Nisan 2018. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020. 
  5. ^ “Zonguldak-Alaplı’daki anıt porsuk (Taxus baccata L.) ağacı gerçekten 4.112 yaşında mı?” 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Orman ve Av Dergisi, Yıl: 2018 I Mart – Nisan, Sayı: 2, Cilt: 96, Sayfa 11-19

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zonguldak (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Zonguldak, Türkiye'nin 81 ilinden biridir. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. Fakat son dönemlerde gelirini tek yön olan taşkömüründen kazanması sebebiyle şehir her geçen gün gerilemektedir. 1995 yılında Karabük'ün il olması sebebiyle sanayi yönünden geri düşmesi şehirden dışarı göçü hızlandırmıştır. Geçmişte madenler sebebiyle çok fazla işçi göçü alan ve uzun yıllar Türkiye topraklarına ekonomik olarak çok fayda sağlayan Zonguldak günümüzde azalan nüfusu ile eski günlerini aramaktadır.

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porsuk (bitki)</span>

Porsuk (Taxus), porsukgiller (Taxaceae) familyasından Taxus cinsinden ibreli ağaç türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi</span> Zonguldakta kurulu devlet üniversitesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinde kurulan bir devlet üniversitesidir. 14 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarı ve 34 araştırma merkezinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaplı</span> Zonguldakın ilçesi

Alaplı, Zonguldak ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaygın porsuk</span>

Yaygın porsuk, porsukgiller (Taxaceae) familyasından çoğunlukla boylu çalı, bazen de 20 metreye değin boylanabilen sık dallı, yuvarlak tepeli bir ağaç görünümünde olan porsuk türü.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gümeli, Alaplı</span>

Gümeli, Zonguldak ilinin Alaplı ilçesine bağlı bir beldedir.

Anıt ağaç, fiziksel özellikleri veya tarihi ve kültürel açıdan taşıdıkları önem sebebiyle kendi türündeki diğer ağaçlardan ayrılan ağaç.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

Danaağzı Tabiat Parkı ya da 19. yüzyıl haritalarında karşıya çıkan adıyla Büyük Oksina, Türkiye'nin Zonguldak ilindeki Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Tepeören köyü mevkiindeki bir tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Yaylası Sarıçamı</span>

Karagöl Yaylası Sarıçamı, Sakarya ili, Taraklı ilçesi, Karagöl Yaylasında bulunan sarıçamdır. Olağan dışı bir büyüme gösteren bu ağaç 200 yaşında, 17 m boyunda, 1,5 m çapında ve 4,5 m çevreye sahiptir. Bu sarıçam, Orman ve tarım Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde tabiat anıtı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenboğazı Tabiat Parkı</span> Balıkesirde tabiat parkı

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir tabiat parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0091)

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çınarsuyu Tabiat Parkı</span>

Çınarsuyu Tabiat Parkı, Ordu ili sınırları içinde, Ünye ilçesinde bulunan mesire ve kamp alanıdır. Ünye-Terme karayolunun sahil tarafında, Ünye kentine 10 kilometre mesafede yer alır. Sonradan ağaçlandırılmış olan bölge, 2011 yılında "tabiat parkı" ilan edilmiş olup yaklaşık yedi hektarlık bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Güzelcehisar Bazalt Sütunları</span>

Güzelcehisar Bazalt Sütunları, Bartın, Türkiye'de bulunan bir tabiat anıtıdır. Bazalt sütunları, 80 milyon yıl önce oluşmuştur volkanik karakterdedir. Sütunlar yaklaşık 50 metre yüksekliğinde ve 5 kilometre uzunluğundadır. Alan, karasal bir ekosisteme sahiptir ve ılıman geniş yapraklı ve karma ormanlar olarak bilinen bir orman çeşidiyle kaplıdır.