İçeriğe atla

Gülçehre Memmedova

Gülçehre Memmedova
Gülçöhrə Məmmədova
Doğum24 Nisan 1953 (71 yaşında)
Vedi, Ermenistan SSC, SSCB
EğitimAzerbaycan İnşaat Mühendisliği Enstitüsü
MeslekMimar, araştırmacı (mimarlık ve sanat tarihçisi), akademisyen ve eski milletvekili

Gülçehre Memmedova (AzericeGülçöhrə Məmmədova; d. 24 Nisan 1953, Vedi, Ermenistan SSC) Azeri mimar, araştırmacı (mimarlık ve sanat tarihçisi), profesör, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi rektörü ve eski milletvekili.[1]

Yaşamı

Gülçehre Memmedova 24 Nisan 1953 yılında şimdiki Ermenistan'ın Vedi kasabasında dünyaya geldi. 1971 yılında orta okulu bitirdikten sonra yükseköğrenimine Azerbaycan Politeknik Enstitüsü Mimarlık Fakültesinde başladı ve yeni kurulmuş Azerbaycan İnşaat Mühendisliği Enstitüsü Mimarlık Bölümününe geçip 1976 yılında bitirdi. 1975 yılının Eylül ayında Azerbaycan İnşaat Mühendisliği Enstitüsü Komsomol Komitesi Sekreteri seçildi ve 1979 yılına kadar bu görevde çalıştı. 1979 yılında aynı enstitüde akademisyenliğe başladı ve Mimari ve Anıtların Restorasyonu bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. 1987 yılında bu bölümün başına geçti. 1985 yılında "Kafkasya Albanyasının Erken Ortaçağ Hristiyan Mimarisi" ve "Kafkasya Albanyasının Dini Mimarisi" konularında doktora tezlerini sunmuştur. 1991 yılında doçent oldu ve 2000 yılında profesör oldu. 1999 yılında Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi rektörlüğüne atanmıştır.

Gülçehre Memmedova'nın, mimaride bilimsel etkinliği özellikle Kafkas Albanyasının mimarisine ve Kafkas Albanyasının Hristiyan dinî mimarisine odaklanır. Bu alanda Azerbaycan'daki tarihi mimari yapıların restorasyonu ile ilgili birçok projelere rehberlik etmiştir ve Azerbaycan topraklarında birçok Kafkas Albanyası Hristiyan dinî yapıların restorasyon ve bilimsel rekonstrüksiyon projelerinde çalışmaktadır ve yanı sıra bu alanda Azerbaycan hükûmeti için danışmanlık yapmaktadır. Şeki Rayonu'nda Kiş Mabedinin, Kabala Rayonu'nda Nic Mabedinin ve Kah Rayonu'nda Gum Bazilikasının onarımı, Memmedova'nın çalışmaları doğrultusunda yapılmıştır.

2000-2005 yılları arasında Azerbaycan Millî Meclisi'nde 2. dönem milletvekili seçildi.

Gülçehre Memmedova, evli ve iki çocuk ve 1 torun sahibidir

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Göyçay (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Göyçay Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. İdari merkezi Göyçay şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Albanya</span> Kafkaslar Bölgesinde tarihi bir ülke

Albanya ya da Albania, bugünkü Azerbaycan ile Dağıstan'ın güneyini kapsayan eski bir krallık. Albanya Yunanca ve Latince "dağlık toprak" anlamına gelir, ülkenin yerli adı ise bilinmemektedir. MÖ 3. ve 4. yüzyıllarında kurulmuştur. 705'te ise Araplar tarafından yıkılmıştır. Başkenti önce Kebele, sonra Berde şehri oldu. Krallığın resmi dili ise Albanca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkasya</span>

Güney Kafkasya, Transkafkasya veya Kafkasardı (Azerice: Cənubi Qafqaz, Zaqafqaziya, Gürcüce: სამხრეთი კავკასია Samhreti Kavkasia,, bugünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan devletlerini kapsayan, İran, Rusya ve Türkiye arasında, Büyük Kafkas Sıradağlarının güneyinde yer alan coğrafi-siyasi bölge. Doğu Avrupa'da yer alan Azerbaycan'ın Kuzeydoğu kesimi dışında, Güney Kafkasya'nın çoğu coğrafi olarak Güneybatı Asya'da yerleşmektedir. Buna rağmen siyasi açıdan bölge tamamen Doğu Avrupa'nın hissesi olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kebele</span> Azerbaycanda bir şehir

Kebele veya Kabala, Azerbaycan'da şehir. Kebele Rayonu'nun idarî merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Udinler</span>

Udinler, Doğu Kafkasya'da yaşayan Kuzeydoğu Kafkas dilleri ailesine mensup Udinceyi konuşan az sayılı Hristiyan bir etnik grup. Udince; Çeçence, İnguşça ve diğer yerel Dağıstan dilleriyle akrabadır. Ağırlıklı olarak Azerbaycan'ın Oğuz şehrinde, ayrıca Kabala Rayonu'nun Nic kasabasında yaşarlar. Udinler Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Ermenistan, Ukrayna ve başka ülkelerde de mevcutturlar.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Ateşgahı</span>

Ateşgah, dünyadaki 3 Zerdüşt tapınağından biridir. Azerbaycan topraklarında, Abşeron Yarımadası'nda, Bakü şehrinden 30 km uzakta, Surahanı ilçesindeki Surahanı köyü yakınlarında bulunan, çeşitli dönemlerde Zerdüştler, Hinduistler ve Sihler tarafından ibadetgâh olarak kullanılmış bir ateş tapınağıdır. XVII–XVIII yüzyıllarda doğal gaz çıkışı olan sönmez ateşlerin bulunduğu yerde inşa edilen tapınağın adı "Ateş Evi" veya "Ateş Yeri" anlamına gelmektedir. "Ateşgah" sözcüğü ateş mabedi anlamına gelir. 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir ateş mabedidir. Mabedin en erken yapısı 1713 yılına aittir. Merkezi secdegahı ise 1810 yılında tacir olan Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır.

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, veya kısaca AzMİU, Azerbaycan Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü'de bulunan yükseköğrenim kurumu.

Feride Cafer kızı Memmedova. Kafkas Albanyası tarihi konusunda uzmanlaşmış Sovyet-Azeri tarihçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Armen Haknazaryan</span>

Armen Haknazaryan mimarlık doktoru, teknik bilimler doktoru ave RAA'nın kurucu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kiş Kilisesi</span>

Kiş Kilisesi veya Kutsal Yelisey Kilisesi, Azerbaycan'nın Şeki iline bağlı Kiş köyünde bulunan bir Alban kilisedir. Kilisenin inşası 12. yüzyılda tamamlanmış olup günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

Alesker Cafer oğlu Memmedov veya Ali Asgar Cafer oğlu Memmedov - Azerbaycanlı oryantalist bilim adamı, pedagojik bilimler doktoru, profesör, Azerbaycan'da modern Arapça çalışmalarının kurucusu, Almanca ve Arap dili uzmanı, Nürnberg sürecinde tercüman. Alesker Memmedov, Arap dilinin öğretim metodolojisine getirdiği yeniliklerle tanınır.