İçeriğe atla

Gülzar İmamaliyeva

Prof. Dr.

Gülzar İmamaliyeva
Gülzar İmaməliyeva
Doğum05 Aralık 1907(1907-12-05)
Grozni, Çeçenistan
Ölüm1997
Bakü, Azerbaycan
MilliyetAzeri
Mezun olduğu okul(lar)Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi
Tanınma nedeniGüney Kafkasya'da bruselloz hastalığını araştıran ilk Azerbaycanlı kadın bilim insanı
Kariyeri
Dalıenfeksiyon hastalıkları
Çalıştığı kurumAzerbaycan Tıp Üniversitesi

Gülzar İmamaliyeva (5 Aralık 1907, Grozni - 1997, Bakü) Azerbaycanlı doktor, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, tıp bilimleri doktoru ve profesördür. Güney Kafkasya'da bruselloz hastalığını araştıran ilk Azerbaycanlı kadın bilim insanı olarak bilinir.[1]

Hayatı

Gülzar İmamaliyeva, 5 Aralık 1907 tarihinde Çeçenistan'ın Grozni şehrinde doğmuştur. Bilimsel çalışmalarında büyük başarılar elde ederek 1963 yılında tıp bilimleri doktoru, 1967 yılında ise profesör unvanını almıştır. Gülzar İmamaliyeva, 1997 yılında Bakü'de ölmüştür.[2]

Faaliyetleri

Gülzar İmamaliyeva, Güney Kafkasya'da bruselloz hastalığını araştıran ilk Azerbaycanlı kadın bilim insanı olarak büyük bir ün kazanmıştır. 1973 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Tıp Enstitüsü'nün enfeksiyon hastalıkları bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmıştır. Araştırmaları, özellikle bruselloz hastalığı ve endemik geri dönen tifo hastalığının tedavisi ve önlenmesine odaklanmıştır. Bilim insanı, bunlardan 2'si monografi olmak üzere 113'ten fazla bilimsel çalışmanın yazarıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Yoluxucu xəstəliklər kafedrası" (Azerice). Azerbaycan Tıp Üniversitesi. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Gülzar İmaməliyeva. Azərbaycan Qadın Ensiklopediyası (Azerice). Azərbaycan Milli Ensiklopediyası nəşriyyatı. 2002. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Bey Zerdabi</span>

Hasanbey Melikzade Zerdabi, eğitimci, Darwinci bilim insanı, gezeteci, Azerbaycan ulusal basınının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Abbasgulu Ağa Bakıhanov</span>

Abbasgulu Ağa Bakıhanov Azerbaycanlı bilim insanı, tarihçi, şair, Azerbaycan'daki eğitimcilik hareketin ilk önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Halilov</span>

Selahaddin Halilov – Azerbaycanlı filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<span class="mw-page-title-main">Hicran Hüseynova</span> Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçi

Hicran Hüseynova, Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçidir. Aile, Kadın ve Çocuk Devlet Komitesi başkanlı (2006-2020) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisinin 6. dönem üyesidir.

Azerbaycan Milli Komitesi, Azerbaycanlı siyasi göçmenler tarafından Berlin'de oluşturulan bir organizasyondu. 1941'in sonlarında kurulan komitenin ana hedefi, Nazi Almanyası'nın bağımsız bir Azerbaycan'ı tanımasını sağlamak ve Almanya'nın Kafkasya'yı bir bütün olarak ilhakını durdurmaktı. Bu dönemde Alman kuvvetleri, Sovyetler Birliği'ne karşı Barbarossa Harekâtı'nda büyük bir başarı elde etti, bu nedenle devlet yetkilileri, Wehrmacht'ın ek bir yerel yardıma ihtiyaç duymadan savaşı kazanabileceğine ikna oldu. Nazi Alman hükûmetiyle bağ kuramayan komite Ağustos 1943'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Aladdin Allahverdiyev</span> Sovyet ve Azerbaycanlı matematikçi, bilim insanı

Aladdin Allahverdiyev Dünya okyanusları ve uzay araştırmalarında dalga ve dans süreçlerini incelemek için matematiksel modeller ve yöntemler, deniz sismik araştırmaları, elektronik, savunma sanayide ve tıpta kullanılan piezoelektrik cihaz ve aletlerin oluşturulması alanında çalışan Sovyet, Rus ve Azerbaycanlı bilim insanı, profesör.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da tıp</span>

Azerbaycan'da tıp, Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlığını ve refahını korumaya hizmet eden uygulamalardır. Azerbaycan'da tıbbi bakım alanındaki reformlar ve sağlık sisteminin yönü; ekonomik ve sosyal altyapının ve küresel stratejik kalkınma programının parçalarıdır. Bu program, piyasa ekonomisine sahip yüksek yaşam ve demokratik bir toplumun kurulması ilkelerine dayanmaktadır.

Vügar Ahmed - şair, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Yusuf Caferov</span>

Memmed Yusuf Caferov Azerbaycanlı avukat, bilim insanı, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı ), Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

Xaləddin İbrahimli Haliddin Celal oğlu İbrahimli —(Azerbaycanlı bir profesör, pedagojik bilimler adayı, tarih bilimleri doktorudur.) 5 Eylül 1958'de Gürcistan'ın Dmanisi ilçesinde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hidayet Bey Seyidov</span>

Mir Hidayat bey Seyidov Azerbaycanlı siyasi figür, Tüm Rusya Kurucu Meclisi üyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Milli Şurasının başkan yardımcısı.

Gülnaz Dadaşova Azerbaycanlı bilim insanı, profesör, tıp bilimleri doktorudur. C. Abdullayev'in adını taşıyan Bilimsel-Araştırma Kardiyoloji Enstitüsü'nün direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Memmedrza Ağa Vekilov</span>

Mammadrza ağa Vakilov - Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamentosu üyesi, Transkafkasya Tıp Derneği'nin tam üyesi, Bakü Tıp Derneği'nin kurucusu.

Tamilla Hilal Nasirova, Azeri matematikçi, akademisyen ve bilim insanı.

Zerife İsmail kızı Budagova Azerbaycanlı bilim insanıydı. Filoloji Bilimleri Doktorası (1963), Profesör (1968), Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi (1980), Azerbaycan kadınları arasında Filoloji Bilimleri Doktoru unvanını alan ilk kadın bilim adamı ve Dil Bilimleri Enstitüsü'nün ilk kadın müdürü (1988–1989) olmuştur.

Zekiye İsmailova Cebrail kızı, Azerbaycan'ın farmakoloji alanında ilk kadın bilim doktoru (1991) ve profesörüdür (1992).