İçeriğe atla

Gülseren Akalın

Gülseren Akalın
Doğum22 Ağustos 1958 (66 yaşında)
MeslekEğitimci

Gülseren Akalın (d. 22 Ağustos 1958 Akhisar, Manisa), Emekli Öğretim Üyesi, yazar.

Biyografi

Gülseren (Bıçak) Akalın, 1976 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden 1980 yılında mezun oldu. Mezuniyetin ardından çeşitli okullarda tarih öğretmeni olarak görev yaptı. 1984 yılında Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümüne okutman olarak atandı. Çukurova Üniversitesine bağlı çeşitli fakültelerde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini okuturken Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde lisansüstü öğrenimini sürdürdü. 1990 yılında anılan enstitüde Millî Mücadele’de Adana Basını adlı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. Türk Düşünce ve Siyasi Hayatında Ahmet Ağaoğlu başlıklı tezi ile de 1999 yılında Hacetepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde doktorasını tamamlayarak Atatürk İlkeleri ve inkılapçılıkğınızdaski tarihi alanında hemşire unvanını aldı.

4 Ekim 1999 tarihinde Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne yardımcı doçent olarak atandı. Çukurova Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı görevlerini 1999 – 2006 yılları arasında yürüttü.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığında Başkan Danışmanı olarak da görev yapan Yard. Doç. Dr. Gülseren Akalın, 2008 yılında emekli oldu.

Yayınları

Kitapları

  1. Milli Mücadele Döneminde Adana Basını (Vikipedi), Türkoloji Araştırmaları yayını, Çukurova Üniversitesi, Adana, 1998
  2. Kurtuluş Savaşı ve Atatürkçülük Üzerine Yazılar, Konuşmalar, Türkoloji Araştırmaları yayını, Çukurova Üniversitesi, Adana, 1999
  3. Türk Düşüncә ve Siyasi Hәyatında Әhmәd Ağaoğlu, AZATAM Azerbaycan Atatürk Merkezi yayını, Çevirәni vә nәşrә hazırlayanı Samirә Mәmmәdova, Bakü, 2004

Makaleleri ve bildirileri

  1. Kurtuluş Savaşı'nda Adana basını5 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Adana'nın Gazi'li Günleri (Makale)23 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. "Kurtuluş Savaşında Adana Basını”, Adana Köprü Başı, Yapı Kredi yayını, s. 122-127, İstanbul, 2000
  4. “Adananın Gazili Günleri”, Adana Köprü Başı, Yapı Kredi yayını, s. 136-141, İstanbul, 2000
  5. “Musul Sorununun Ortaya Çıkışı”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Türk Dil Kurumu yayını, Ankara, S. 615, s. 312-317, Mart 2003
  6. “Bozkurt-Lotus Davası ve Atatürk”, Atatürk Araştırma Merkezi, V. Uluslararası Atatürk Kongresi 8 – 12 Aralık 2003, Ankara; Beşinci Uluslararası Atatürk Kongresi (Bildiriler), C. II, s. 1555-1565, Ankara, 2005
  7. “Modernity in Turkey and a modernist Ahmet Ağaoğlu”, 47th Meeting of the Permanent International Altaistic Conference, 31 Temmuz – 4 Ağustos 2004, Cambridge, England
  8. “Dil Devriminin Yeni Adana Gazetesi’ndeki Yansımaları”, Türk Dil Kurumu, V. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, 20 – 26 Eylül 2004 Ankara; V. Uluslararası Türk Dili Kurultayı Bildirileri I, s. 73-84, Türk Dil Kurumu yayını, Ankara, 2004

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalizm</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ideolojisi

Kemalizm, 1935'ten 1937'ye kadar Kamâlizm veya Atatürk'ün ölümü sonrası yaygınlaşan bir diğer adıyla Atatürkçülük; Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk İlkeleri'ni esas alan kurucu ideolojisidir. Kemalizm, Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygulandığı şekliyle laikliğe ve Batı demokrasisine dayanan ulusal ve üniter bir cumhuriyet rejiminin kurulması, ekonomik kalkınma ve sanayileşme, yüksek öğrenime ve bilimsel faaliyetlere devlet desteği, spora ve sanata teşvik, ücretsiz ve zorunlu eğitim gibi kapsamlı siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve dinî reformları içermektedir. Reformların amacı Atatürk'ün ifadesiyle "muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak", çağdaş bir hayat tarzını benimsemektir.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Güzin Tural, Türk dili araştırmacısı, öğretim üyesi.

Abdulhaluk Mehmet Çay, Türk akademisyen ve siyasetçi. Türkçü kimliği ve çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Üniversitesi</span> Mersinde kurulu devlet üniversitesi

Mersin Üniversitesi ya da kısaca MEÜ 3 Temmuz 1992 tarihinde kuruldu. 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiş bir devlet üniversitesidir. İlk mezunlarını 1997 yılı Haziran ayında verdi.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk milliyetçiliği</span> Atatürkün milliyetçilik anlayışı

Atatürk milliyetçiliği, Atatürk'ün millet tanımından yola çıkarak Kemalizm'in milliyetçilik ilkesini oluşturur. Atatürk'e göre millet, geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında ortak dil, kültür, ahlak ve siyasi birlik olan insanlar topluluğudur. Atatürk'ün tanımladığı milliyetçilik; din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını vatandaşlık ve üst kimlik değerlerine dayandıran sivil milliyetçi bir vatanperverlik anlayışıdır.

Necati Demir, Türk öğretmen ve Türkoloji üzerine araştırmalar yapan halen Gazi Üniversitesi'nde görevli profesör.

İsrafil Kurtcephe, Türk asker, akademisyen ve Akdeniz Üniversitesi eski rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi, Yenimahalle</span> Yenimahalle, Ankara, Türkiyede mahalle

Ankara ilinin Yenimahalle ilçesine bağlı bir mahalle. Atatürk Orman Çiftliği semtini oluşturan üç mahalleden biridir. Tapu kayıtlarında, diğer iki mahalle ile birlikte Orman Çiftliği Mahallesi olarak geçmektedir. Mahalle sınırları oldukça geniş ve dağınık haldedir. Ankara Bulvarı'nın kuzeyinde kalan kısmı Merkez Semt ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erman Artun</span>

Prof. Dr. Erman Artun, Folklor araştırmacısı, halkbilimci, akademisyendir.

Prof. Dr. Yaşar Akbıyık Türk akademisyen.