İçeriğe atla

Gülnaz Dadaşova

Gulnaz Dadaşova
DoğumBakü, Azerbaycan
VatandaşlıkAzerbaycan
Çocuk(lar)2
Kariyeri
DalıKardiyoloji

Gülnaz Dadaşova (AzericeGülnaz Mahir qızı Dadaşova) Azerbaycanlı bilim insanı, profesör, tıp bilimleri doktorudur. C. Abdullayev'in adını taşıyan Bilimsel-Araştırma Kardiyoloji Enstitüsü'nün direktörüdür.

İlk yılları ve eğitimi

Gülnaz Dadaşova, Bakü'de öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini 191 numaralı ortaokulda aldı ve mezun olduktan sonra madalya ile ödüllendirildi. Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nin tedavi-profilaksi fakültesine 1992 yılında lisans derecesiyle kaydoldu ve 1998 yılında mezun oldu. Kardiyoloji stajını 1999-2000 yıllarında Bakü Demiryolu Hastanesi'nde tamamladı. 2002-2005 yıllarında Azerbaycan Tıp Üniversitesi Klinik Farmakoloji Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi aldı.[1][2] "Postmenopozal kadınlarda arteriyel hipertansiyon tedavisinin optimizasyonu" konulu araştırmasını başarıyla tamamladıktan sonra 2008 yılında Tıp Bilimlerinde doktora derecesini aldı. 2016 yılında doçent unvanını aldı. 2018 yılında "Kronik kalp yetmezliğinin cinsiyet özellikleri, tanı ve ilaç tedavisinin iyileştirilmesi olanakları, prognoz ve sağkalım öngörülerinin belirlenmesi" konulu bilimsel çalışmasını yaparak tıp bilimleri doktoru unvanını aldı. İsviçre Zürih Üniversitesi'nde 2019 yılında yüksek lisans derecesiyle doktor-kardiyolog uzmanlığına girdi ve 2022 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kalp Yetmezliği Lisansüstü Kursunu (PCHF) tamamladı.[1][3][4]

Rusça ve İngilizce biliyor.

Evli ve 2 çocuk annesidir.

Kariyer

Gülnaz Dadaşova kariyerine 2006 yılında J. Abdullayev adına Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli laboratuvar asistanı olarak başladı ve 2014 yılından bu yana kalp yetmezliği bölümünde kıdemli araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürdü. 21 Eylül 2018 tarihinde bu enstitünün müdürlüğüne atandı ve halen bu görevi yürütmektedir.[1][2]

Aynı zamanda 2007 yılından bu yana Azerbaycan Tıp Üniversitesi Klinik Farmakoloji Bölümü'nde, 2019 yılından bu yana Azerbaycan Tıp Üniversitesi III İç Hastalıkları Anabilim Dalı (İngilizce) bölümünde ve Sechenov First Moscow State Medical University'nin Bakü şubesinde iç hastalıkları konusunda dersler vermektedir.

Bilimsel kariyer

Gülnaz Dadaşova yaklaşık 100 bilimsel makalenin yazarıdır. Çok sayıda yerel ve uluslararası bilimsel konferansta konuşmacı olarak yer almıştır.[5][6][7]

Arteriyel hipertansiyonlu hastalarda renin-anjiyotensin-aldosteron sistemindeki cinsiyet farklılıkları ve bunların humoral faktörlerle ilişkisi, kronik kalp yetmezliği gelişimi için risk faktörlerinin cinsiyet özellikleri, kronik kalp yetmezliği şiddeti ve oluşumunda yaş ve cinsiyet farklılıkları konularında bilimsel faaliyetlerde bulunmuş, metabolik sendromlu hastalarda moksonidin ve moksonidin ile ivabradin kombinasyonunun insülin direnci parametrelerine etkisi üzerine bilimsel bir çalışma yürütmüştür. Kronik kalp yetmezliği olan hastaların klinik ve psiko-duygusal durumlarının cinsiyet özellikleri üzerine bilimsel araştırmalar yürütmüştür.[1][8][9]

Bilimsel faaliyetinin bir sonucu olarak, gözlemsel hastane aşamasında kronik kalp yetmezliği tedavisinde cinsiyet ve yaş farklılıkları ve farklı ilaç tedavisi seçeneklerinin arka planına karşı miyokard enfarktüsü sonrası kronik kalp yetmezliği olan hastalarda klinik-fonksiyonel; kalbin psiko-duygusal durumu, morfolojik ve fonksiyonel parametrelerin dinamiklerindeki cinsiyet farklılıkları ve miyokard enfarktüsü sonrası kronik kalp yetmezliği olan hastalarda kalbin klinik-fonksiyonel ve psiko-duygusal durumu, morfo-fonksiyonel parametrelerdeki cinsiyet farklılıkları incelenmiştir.[1][8][9]

Bilimsel faaliyeti sırasında, menopoz sonrası kadınlarda görülen arteriyel hipertansiyonun seyrinin karakteristik özelliklerini ve hipertansiyonu olan menopoz sonrası kadınlarda moksonidin ve hormonal replasman tedavisi ile kompleks tedavinin hemodinamik ve metabolik etkilerini incelemiştir.[1]

Gulnaz Dadaşova, 2022 yılında Moskova'da yayınlanan "Kronik Kalp Yetersizliğinin Güncel Yönleri[a]" de dahil olmak üzere bir dizi ders kitabının, metodik materyalin ve bir dizi monografinin yazarı ve ortak yazarıdır.

2016-2017 yıllarında Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen OTRIMIZE HF Sicili'nin baş koordinatörü ve Azerbaycan Kardiyoloji Derneği'nde "Kardiyovasküler Farmakoloji" çalışma grubunun başkanıdır.[1]

Konuşmacı olduğu uluslararası etkinlikler

  • XXI Uluslararası Hipertansiyon Kongresi (2008, Berlin )
  • Yıllık Avrupa Kalp Yetmezliği Kongresi (2009, Nice )
  • IX Avrupa Hipertansiyon Kongresi (2009, Milano )
  • XX Uluslararası Hipertansiyon Kongresi (2010, Oslo )
  • III Dünya Kalp Yetmezliği Kongresi (2012, İstanbul )
  • Bilimsel Kongre (2014, Taşkent )
  • Birleşik Uluslararası ve Avrupa Hipertansiyon Kongresi (2014, Atina )
  • VI Tüm Rusya Forumu "Acil Kardiyoloji Sorunları 2014: Bilimden Pratiğe" (2014, Moskova )
  • XXV Avrupa Hipertansiyon Kongresi (2015, Milano)
  • Yıllık Avrupa Kalp Yetmezliği Kongresi ve II Dünya Akut Kalp Yetmezliği Kongresi (2009, Sevilla )
  • IV Uluslararası Kardiyologlar ve Terapistler Forumu (2015, Moskova)
  • Kafkas Kardiyologları ve Terapistlerinin Bilimsel-Eğitim Konferansı (2015, Nalçik )
  • Azerbaycan Kardiyoloji Derneği IV Kongresi (2015, Bakü )
  • Azerbaycan Kardiyoloji Derneği V Kongresi (2016, Bakü)
  • V Uluslararası Kalp Yetmezliği Kongresi (2017, Paris )

Notlar

  1. ^ RusçaСовременные Аспекты Хронической Сердечной Недостаточности

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Direktor, tibb elmləri doktoru, professor Gülnaz Dadaşova". ETKİ (Azerice). 3 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  2. ^ a b "Azərbaycan Tibb Universiteti | t.e.d., ass. Dadaşova G. M." amu.edu.az. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  3. ^ "Hipertoniya". www.hypertension2021.uptodate.az. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. []
  4. ^ "ГЮЛЬНАЗ МАХИР гызы ДАДАШОВА. ГЕНДЕРНЫЕ ОСОБЕННОСТИ ХРОНИЧЕСКОЙ СЕРДЕЧНОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТИ, ВОЗМОЖНОСТИ УЛУЧШЕНИЯ ДИАГНОСТИКИ И МЕДИКАМЕНТОЗНОЙ ТЕРАПИИ" (PDF). 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  5. ^ "Bakıda Zəfər Gününə həsr edilmiş Elmi konfrans başa çatıb (FOTO)". Trend.Az (Azerice). 10 Kasım 2022. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  6. ^ "Elmi Tədqiqat Kardiologiya İnstitutunun 40 illiyi ilə bağlı elmi-praktiki konfrans keçirilir". azertag.az (Azerice). 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  7. ^ ""Heydər Əliyev İli" çərçivəsində Səhiyyə Nazirliyinin Kardiologiya İnstitutu tərəfindən "Kardioonkologiya: problemə müasir baxışlar" mövzusunda Beynəlxalq elmi-praktik konfransın açılış mərasimi keçirilib". sehiyye.gov.az (Azerice). 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  8. ^ a b "Author Page for Gulnaz Dadashova :: SSRN". papers.ssrn.com (İngilizce). 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  9. ^ a b "Doctor Gulnaz Dadashova". esc365.escardio.org (İngilizce). 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Zehirlenme</span> Kimyasal bir maddenin canlı üzerindeki patolojik etkisidir

Zehirlenme, kimyasal bir maddenin canlı organizma üzerindeki patolojik etkisidir. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalık haline ya da ölüme yol açar. Adli tıp uzmanları, zehirlenme olgularını 3 orijine ayırarak inceler:

  1. Kaza
  2. İntihar
  3. Cinayet
<span class="mw-page-title-main">Akciğer embolisi</span> akciğer hastalığı

Akciğer embolisi veya akciğer embolizmi ya da bilimsel adıyla Pulmoner embolizm, genellikle venöz tromboemolizmin en önemli komplikasyonudur. Klinik acillerinde ve otopsilerde çok sık rastlanan bir olgudur. Postoperatif akciğer embolizmi özellikle 40 yaş üzeri hastalarda izlenir. Önceden bulunan bir vena patolojisi, şişmanlık, operasyon süresi, postoperatif infeksiyonlar, kanserler akciğer embolizmi riskini arttırırlar. Embolusların %90'ı alt ekstremitelerdeki derin ven trombozundan kökenlidir. Kalan %10'luk bölümünde pelvis venalarından, sağ kalpten ve damar yolu açılan venalardan kökenli emboluslar rol oynar. En tehlikeli olanlar kasık (iliofemoral), uterus ve prostat çevresi venalarından kopan emboluslardır. Klinik bulgular embolusun çapıyla ve olayın süresiyle ilgilidir. Akut akciğer embolizminde çok küçük çaplı bir embolus hiçbir belirti vermez (asemptomatik). Embolusun çapı büyüdükçe sonuçları da büyür:

<span class="mw-page-title-main">Pulmoner yüksek tansiyon</span> tıbbi durum

Pulmoner hipertansiyon (PH), prognozu son derece kötü olan, sebebi anlaşılamamış ve çaresi henüz olmayan, ancak hastaların yaşam kalitesini arttıran ve ömrünü uzatan tedavilerinin olduğu bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kalp yetmezliği</span> kalbin karıncıktaki kanı damarlara yeteri kadar gönderememesi sonucu oluşan rahatsızlık

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi sonucu oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Cem'i Demiroğlu</span> Türk hekim ve akademisyen

Mehmet Cemi Demiroğlu, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kardiyoloji Derneği</span>

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

Suret Hüseynov, 1. Karabağ Savaşı'nda rol alan Azerbaycanlı komutan ve 1993-1994 yılları arasında Azerbaycan başbakanı olan siyasetçiydi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Prof. Dr. İlke Sipahi Türk kardiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Alman Kalp Merkezi</span>

Berlin Alman Kalp Merkezi, Berlin'de kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfı olarak kurulmuş olan, bir tıp ve araştırma merkezidir. Merkez kardiyovasküler hastalıkların tedavisinin yanı sıra, kalp ve akciğer transplantasyonu alanında da uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Böbrek Vakfı</span>

Anadolu Böbrek Vakfı, 1995 yılında kurulan, Ankara merkezli, böbrek ve nefroloji ile ilgili çalışmalar yapan bir vakıf. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurulan Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı'nın devamıdır.

Tromboz (thrombosis), canlı organizmada kan elemanlarının kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) ha­linde yapışması olgusudur; damar içinde oluşan pıhtı kitlesine trombus ya da trombüs (thrombus) adı verilir. Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır. Tromboz olgusu genellikle damarlara yönelik olumsuzluklarda görülür. Endotel zararıyla birlikte pıhtılaşma (hemostaz) mekanizması çalışmaya başlar. Önce trombin aktive olur, sonra da fibrinojen fibrine dönüşür. Fibrin, pıhtının ana elemanıdır. Ayrıca, genel bir tanım olarak herhangi bir damardaki trombustan kopan pıhtı parçasının başka bir bölge damarını tıkamasına tromboembolizm denir.

Cor pulmonale, akciğer hastalıklarından kökenli pulmoner hipertansiyona bağlı bir kalp hastalığıdır. Kalbin sağ ventrikülünü (karıncık) etkiler. Sürecin temelinde, akciğer patolojisi nedeniyle kan dolaşımının güçleşmesi ve damarlardaki kanın geriye doğru birikerek kalbin sağ bölümüne yüklenmesi yatar. Klinikte 2 tür cor pulmonale izlenir:

  1. Akut cor pulmonale: Sıklıkla venöz tromboembolizm olgularında görülür; ikinci sırada “akut solunum güçlüğü sendromu” etkilidir. Sağ kalp yüklenmesi ansızın gelişir. Kalpte “foramen ovale açıklığı” olan hastalarda klinik tablo çok ağırdır.
  2. Kronik cor pulmonale: Bir bölümünün nedeni bilinmemektedir. Obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH), uyku apnesi, restriktif akciğer hastalıkları, yineleyen küçük venöz embolusların zamanla akciğerin küçük damarlarını bloke etmesi, sarkoidoz, polisitemi, damar yangıları (vaskülit) sekonder olguların başlıca nedenleridir.

Romatizmal ateş ve Romatizmal kalp hastalığı, Group A beta-hemolitik streptokokların etkeni olduğu boğaz infeksiyonunun neden olduğu sistemik otoimmun bir hastalıktır. Streptokok antijenlerine karşı gösterilen abartılmış immun tepkilerin (antikorların) hastanın kendi dokularıyla çapraz reaksiyona girmesi sonucudur. Akut tipine "Romatizmal ateş", kronik tipine "Romatizmal kalp hastalığı" adı verilmektedir. Yoksul toplumlarda ve 5-15 yaşlarındaki çocuklarda sıktır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

Aynur Safiyeva, Azerbaycanlı bir bilim insanı, genel cerrah, 2016-2021 yılları arasında Avrupa Koloproktoloji Derneği'nin Azerbaycan için ilk ulusal temsilcisi ve 2021'den itibaren Avrupa Koloproktoloji Derneği'nin Doğu Avrupa için Bölge Temsilcisi, ANAS Koordinasyon Konseyi. Tıp bilimsel sekreteri ve Azerbaycan Kolon Rektal Cerrahi Derneği'nin bilimsel sekreteridir.

<span class="mw-page-title-main">Waon terapisi</span>

Waon terapisi, ısı terapisinin bir türü olarak, Japonya'da geliştirilen ve özellikle kardiyovasküler, pulmoner ve nörolojik hastalıkların yönetimi ile ilişkilendirilen bir tedavi yöntemidir. "Waon", Japoncada "huzur içinde ısınma" anlamına gelir ve bu terapinin temel amacı, hastaların vücut sıcaklığını güvenli bir şekilde artırarak sağlıklarını iyileştirmektir. Waon terapisi genellikle düşük ısıda, yaklaşık 60 °C'lik bir ortamda uygulanan, kişinin tüm vücudunu saran bir sauna tedavisidir. Bu tedavi süreci, geleneksel saunalara benzer, ancak daha düşük sıcaklık ve daha uzun sürelerle uygulanır, bu da daha fazla rahatlama ve iyileşme süreci sağlar.