İçeriğe atla

Gülistan Türbesi

Koordinatlar: 38°58′17″K 45°35′15″D / 38.97139°K 45.58750°D / 38.97139; 45.58750
Gülistan Türbesi
Gülistan Türbesi
Harita
Koordinatlar38°58′17″K 45°35′15″D / 38.97139°K 45.58750°D / 38.97139; 45.58750
KonumCulfa, Azerbaycan
TürTürbe
Açılış tarihi13. yüzyıl

Gülistan Türbesi (AzericeGülüstan türbəsi), Azerbaycan'ın Culfa kentinde bulunan bir türbedir. 12.-13. yüzyılda inşa edilmiş olup[1] adını aldığı Aras Nehri'nin yakınında yeşil bir oyukta yer almaktadır.[2]

Türbe kırmızı kumtaşından yapılmıştır. Bu yapının 12 yüzeyi vardır ve zengin, karmaşık ama son derece ince geometrik süslemelerle kaplıdır.[3] Türbe, giydirilmiş üçgen tüylere benzeyen büyük bir kaide üzerinde durmaktadır. Bir zamanlar türbe bir piramit kubbeyle taçlandırılmıştı. Günümüze ulaşamamış ancak geriye kalan tüm parçalar mükemmel bir şekilde korunmuştur.[4]

Türbenin her tarafı süs eşyaları ve yazılarla süslenmişti. Türbenin üst kısmı süslü ağlarla süslenmiştir. Kuzey kısmında türbeye açılan bir açıklık bulunmaktadır. Türbenin yeraltı kısmına açılır. Boşluklar gibi küçük pencereler tarafından zayıf bir şekilde aydınlatılır. Türbenin iç kısmında herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.[5]

1998 yılında ICOMOS Azerbaycan Komitesi başkanı tarafından UNESCO Dünya Mirası listesine aday gösterildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Нахичеванская Автономная Советская Социалистическая республика" (Rusça). 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Мавзолей Гюлистан, Нахичевань" (Rusça). 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Мавзолеи Азербайджана" (Rusça). 
  4. ^ "Мавзолей Гюлистан, Азербайджан" (Rusça). 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Мавзолей Гюлистан" (Rusça). 19 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  6. ^ "The mausoleum of Nakhichevan (#)". 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahçesaray, Kırım</span>

Bahçesaray. Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin güney kısmında bulunan bir şehir. Kırım Hanlığı'nın başşehri. Doğusunda küçük bir şerit halinde Karadeniz'e kıyısı olan şehir; günümüzde Kırım Dağları'nın çevresindeki Çürüksü Deresi vadisinde, Simferepol-Sivastopol demiryolu üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan, Göle</span>

Gülistan, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram-ı Veli Türbesi</span> Ankaradaki bir türbe

Hacı Bayram Türbesi, Hacı Bayram Câmii'nin mihrap duvarına bitişik olan türbe 1429 yılında Hacı Bayram-ı Veli için yapılmıştır. Türbenin içinde iki sıra halinde, çam ağacından yapılmış toplam 9 sanduka bulunmaktadır. İlk sırada yer alan büyük sanduka Hacı Bayram-ı Veli'nin diğer 8 sanduka ise Hacı Bayram-ı Veli'den sonra gelen şeyhlerden sekizinin sandukasıdır. Bu Türbe kare planlı, sekizgen tamburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Çapanoğlu Camii</span>

Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Fakih Camii</span>

Hoca Ahmed Fakih Camii, Konya'nın Meram ilçesinde 13. yüzyıl Selçuklu dönemi cami ve külliyesi.

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Safi Külliyesi</span> XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycanda inşa edilmiş türbe

Şeyh Safi Külliyesi Şeyh Safi Türbesi etrafında inşa edilmiş olan bu tesis XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycan'da inşa edilmiş en önemli mimari eserlerden biridir. Külliye birbirine bağlı avlu etrafında dizilmiş binalardan oluşmaktadır. Komplekste Şeyh Safi türbesinin yanı sıra birkaç mezar, Şah İsmail türbesi, Çinihane adında bir bina, bir cami, hacılar için odalar vb şeyler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Türbesi</span> Eyüp Sultan Camii içerisinde yer alan, Eyüp El Ensariye ait türbe

Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı. Mimari olarak küfeki taşından yapılmadır, sekiz köşeli ve kubbeli bir yapıya sahiptir. I. Ahmed'in padişah olduğu yıllarda türbenin camiye bakan kısmı çinilerle kaplanmış aynı zamanda giriş yanına bronz şebekeli bir hacet penceresi eklenmiştir. İç mekân XVI. ve XIX. yy'den kalma farklı tarzdaki İznik ve Kütahya çinileriyle süslenmiştir. Çinilerin üst kısımlarından olmak üzere bir yazıt kuşağı bulunmaktadır. Orta kısımda bulunan ahşap sanduka III. Selim döneminde yapılan gümüş şebekeyle kaplıdır. II. Mahmud'un hediyesi olan (1819) atlastan yapılma sanduka örtüsünde ise hattat Rakım Efendi'nin yazmaları bulunmaktadır. Türbe içerisindeki levhalar Mustafa İzzet Efendi ve Celalettin Efendi gibi hattatlar dışında III. Ahmed ve II. Mahmud gibi padişahlara aittir. Türbenin çevresindeki hazirelerde tarihsel olarak birçok önemli kişinin kabri bulunmaktadır. Türbe aynı zamanda dini bayram ve özel günlerde aldığı yoğun ziyaretçileriyle Müslümanların önemli ziyaret noktalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nuh Türbesi (Azerbaycan)</span> Hz. Nuhun Nahçıvandaki türbesi

Nuh'un Türbesi veya Nuh Peygamber Mezarı, Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin güney kesimindeki Kohna-gala topraklarındaki bir türbedir. Yapının mimarisi 8. yüzyıldan kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Bey Türbesi</span>

Hüseyin Bey Türbesi, Hacı Hüseyin Bey'in medfun bulunduğu türbe. Hacı Hüseyin Bey, modern Başkurdistan topraklarının ilk imamıydı. Mezarı Şişme ilçesi, Şişme rayonundaki Akzirat mezarlığında bulunur. Çevredeki Müslümanlar tarafından kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pazaryeri, Konak</span>

Pazaryeri, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Basmane semtinin bir kısmını içermektedir ve mahallede birçok tarihi otel ve yapı bulunmaktadır. 2022'de mahalledeki altı yapının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edileceği açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

İmamzade Türbesi veya Şamahı İmamzadesi, Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir camidir. Cami, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızlar Bey Türbesi</span>

Kızlar Bey Türbesi veya Açık Türbe, Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 16-17. yüzyıllardan kalma bir Osmanlı türbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mirali Türbesi</span>

Mirali Türbesi Füzuli ilçesine bağlı Kurdlar ve Aşağı Veyselli köyleri arasındaki Orta Çağ'dan kalma nekropolün yakınında bulunan tarihi ve mimari bir anıttır. Anıtın kime ithaf edildiği, mimarı ve banisinin kim olduğu ve kesin inşa tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Anıt, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 2001 tarihli kararıyla 132 numara ile ulusal öneme sahip taşınmaz tarihi ve kültürel anıtlar listesine dahil edilmiştir.

Melik Ajdar Türbesi veya Cicimli Türbesi, Azerbaycan'ın Laçın bölgesinin Cicimli köyünde bulunan türbe.