İçeriğe atla

Gülistan Alışveriş Merkezi

Koordinatlar: 37°56′30″K 58°22′49″D / 37.94167°K 58.38028°D / 37.94167; 58.38028
Gülistan Alışveriş Merkezi
Gulistan söwda merkezi
Gülistan Alışveriş Merkezi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürPazar
KonumAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°56′30″K 58°22′49″D / 37.94167°K 58.38028°D / 37.94167; 58.38028
Başlama1972
Açılış1982
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı154 hektar
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Vladimir Visotin

Gülistan Alışveriş Merkezi (TürkmenceGulistan söwda merkezi) veya Rus Pazarı (Rus bazary), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, Aşkabat'ın kent merkezinde yer almakta olup 1972-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir.

Pazar, Vladimir Visotin tarafından tasarlanmış olup 1970-1980 Aşkabat İmar Programı'nda yer alan yapılar arasında yer almaktadır. Bina Sovyet modernizmi tarzında yapılmış ve Türkmen heykeltıraş Kılıç Yarmamedov tarafından binanın köşelerinden birine yerleştirilmiş bir soyut heykelle dekore edilmiştir. Aşkabat'ta yeni mağaza ve alışveriş merkezlerinin ortaya çıkmasına rağmen, pazarlar yerli halk ve turistler arasında popüler olmaya devam ediyor ve düzenli olarak yabancılar tarafından ziyaret edilmektedir. Mal yelpazesi çok çeşitlidir ve çarşıda mağazalar ve restoranlar da bulunmaktadır. 2001 yılında Türk şirketi Ekol tarafından güncellenen satış noktaları, mağazalar ve yiyecek malzemeleri ile yeniden inşa edildi.[1] Kompleks beyaz mermerle kaplıdır.

2007 yılında pazarın giyim bölümünde yangın meydana gelmiştir.

Kaynakça

  1. ^ ["В АШХАБАДЕ ТУРКИ ОБНОВЛЯЮТ «РУССКИЙ БАЗАР» (Rusça)". 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020.  В АШХАБАДЕ ТУРКИ ОБНОВЛЯЮТ «РУССКИЙ БАЗАР» (Rusça)]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Otel</span> Aşkabatta bulunan beş yıldızlı bir otel

Yıldız Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 107 metre yüksekliğinde, 24 katlı ve 155 odalı olup 2013 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Garı</span>

Aşkabat Garı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Arçabil Bulvarı</span>

Arçabil Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, 25.5 km uzunluğunda olup sekiz şeritlidir ve 30 metreden daha geniş bir bölme şeridi de içerir.

Aşkabat Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 1887 yılında açılmış olup kentin en eski parkıdır. Kuliyev, Azadi caddeleri ile Mahtumkulu ve Büyük Saparmurat Türkmenbaşı bulvarları arasında yer almaktadır.

Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, Ekim 2005 tarihinde kurulmuş olup adını Türkmenistan'ın eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almaktadır. Repertuvarı temel olarak Türkmen dilinde sunulan klasik ve modern Türkmen oyun yazarlarının oyunlarına dayanmaktadır. Tiyatro topluluğu Türkmenistan'ın halk ve popüler sanatçılarından oluşur.

Ruhiyet Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, resmi devlet etkinlikleri, forumlar, toplantılar ve açılışlara ev sahipliği yapmaktadır. Bina, Fransız inşaat şirketi Bouyges tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grand Türkmen Otel</span>

Grand Türkmen Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 1995 yılında Sheraton Grand Türkmen Otel adıyla açılmış olup şehir merkezinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.

Alparslan Millî Gençlik Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Adını, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci hükümdarı Alp Arslan'dan almaktadır.

Türkmen Devlet Kukla Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kukla tiyatrosudur. Tiyatro, 2005 yılında kurulmuş olup Karaşsızlık Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Tiyatro, Türkmenistan'daki tek kukla tiyatrosudur.

Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Asır Pazarı</span>

Altın Asır Gündoğar Pazarı veya Täze jygyldyk, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, 2011 yılında açılmış olup Aşkabat'ın kent merkezi yakınlarında Çoğanlı'da yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük pazarı ve Orta Asya'nın beşinci büyük pazarıdır. Ahal ilinin Türkmen halı süsü şeklini andıracak şekilde inşa edilmiştir. Pazar 154 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve 2,155 dükkâna ev sahipliği yapmaktadır. Pazarın kalbinde, ana simgesi olan uzun bir saat kulesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

Aşkabat Kış Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Kompleks, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki en büyük buz hokeyi salonlarından biridir.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

Aşkabat Su Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı su sporları kompleksidir.

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 16 Mayıs 2014 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İngilizce eğitim veren ortaöğretim yükseköğretim kurumu olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Devlet Üniversitesi</span> Türkmenistanda bir üniversite

Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Hz. Ömer Camii, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir camidir. Cami, 2018 yılında tamamlanmış olup Parahat-7 mahallesinde yer almaktadır. 3,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.