İçeriğe atla

Güler Ertan

Güler Ertan (d. 1 Nisan 1940), Türk fotoğraf sanatçısı, akademisyen, yazar. Türkiye'de fotoğraf alanında profesör olan ilk kadın akademisyendir.[1]

Hayatı

1 Nisan 1940 tarihinde Balıkesir'in Susurluk ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul eğitimini bir öğretmenin beş farklı sınıfı bir arada okuttuğu Susurluk ilkokulunda okuduktan sonra, 1952 yıllarında ortaokul ve lise olmadığı için İstanbul'a gelerek orta ve lise eğitimini bitirip 1959 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik bölümünün yetenek sınavını kazanarak eğitimini tamamlamıştır. 1963 yılında mezun olup 1964'te de aynı kuruma fotoğraf asistanı olarak atanarak görev almıştır. 1968 yılında Avusturya hükûmetinin vermiş olduğu bir bursla Viyana'da renkli fotoğraf ve karanlık odada uygulanan fotoğrafik çalışmalarını sürdürmüştür. Viyana'da tezini hazırlamış ve Türkiye'ye dönerek öğretim üyeliği görevine başlamıştır.

Akademik kariyeri

1979-1983 yıllarında, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Sanatlar Bölüm Başkanlığı ve Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Müdür Yardımcılığı. 1990 yılında Polonya Poznan Akademisi'nin düzenlediği uluslararası sempozyumda "Türkiye’den gelen ilk fotoğraf eğitimcisi" olarak bildiri verdi.

8 Ocak 1986 - Doçent : Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü.

1993 - Profesör : Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik  Sanatlar Bölümü.

1995 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Fotoğraf  Bölümü'nü kurdu.

1995 – 2002 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanlığı.

2004 – 2008 Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanlığı.

2007-2009 Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı.

2008-2009 Haliç Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanlığı.

2008-2010 yılları arasında T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

2009 - 2012 yılları arasında T.C. İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Dekanlık ve Bölüm Başkanlığının yanı sıra Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlilik programlarının açılışlarını gerçekleştirdi. Bugüne kadar birçok Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik tez danışmanlığı yaptı, halen tez ve proje danışmanlıklarını sürdürmektedir. Aynı zamanda Arel Üniversitesi İletişim Fakültesinde yer almaktadır.

Yayınları

  • Çağdaş Fotografi Sanatı. (1977)
  • Fotoğraf Terimleri Sözlüğü. (1994)
  • Açıklamalı Fotoğraf Terimleri Sözlüğü.(2004)
  • 1960 Sonrası Türk Fotoğrafı.(2005)
  • Dünden Bugüne Fotoğraf. (2007)
  • Görsel Sanatlarda Anlam ve Algı. (2016)
  • Fotoğrafımızda 1960'tan Günümüze. (2017)
  • Fotoğraf Dergisinde güncel olarak yazıları yayımlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Fotografya.gen.tr | Güler Ertan - Özgeçmiş". fotografya.fotografya.gen.tr. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi</span> Niğdede kurulu devlet üniversitesi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye'nin Niğde ilinde bulunan bir devlet üniversitesi. 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanunun ek 22. maddesine göre 11 Temmuz 1992 tarihinde Niğde Üniversitesi adıyla kuruldu. Ağustos 2016'da üniversiteye Ömer Halisdemir'in adı verildi.

Maltepe Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. 9 Fakülte, 1 Konservatuvar, 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 3 Yüksekokul ve 1 Meslek Yüksekokulu ile eğitim-öğretim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Yurtsever</span>

Hüseyin Yurtsever, Türk mimar.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis Eren Üniversitesi</span> Bitlisde kurulu devlet üniversitesi

Bitlis Eren Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Bitlis ilinde bulunmaktadır. Kampüs yapımı 2009 yılı Haziran ayında başlamıştır. Bünyesinde kurulu 3 fakülte 3 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Karakoç</span>

Fevzi Karakoç, Türk ressam ve öğretim üyesi. İlkokulu Çankırı'da tamamladı. İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Ankara Hasanoğlan İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1965 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1968 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Karakoç, öğretmenlik yapmayarak, 1968 - 1972 yılları arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdi.

Süleyman Saim Tekcan, Türk ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Ceren Karaçayır</span> totoğraf sanatçısı

Ceren Karaçayır Drobez,, fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arel Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Arel Üniversitesi, Kemal Gözükara eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 5656 sayılı Yasa ile kurulan, 18 Mayıs 2007 tarihli ve 26526 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak kuruluşunu tamamlayan, Yükseköğretim Yasası çerçevesinde kamu tüzel kişiliği, mali ve idari özerkliği olan vakıf üniversitesidir. İstanbul Arel Üniversitesinde eğitim dili genel olarak İngilizcedir. Öğrencilerin isteğine bağlı ikinci bir yabancı dil öğrenme olanağı da tanınmaktadır.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

Basri Erdem, Türk ressam ve öğretim üyesi.

Şerif Günyar, Türk heykel ve seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Mehmet Mümtaz Işıngör, Türk ressam ve heykeltıraş.

Gören Bulut, Türk ressam, akademisyen.