İçeriğe atla

Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi

Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi
YazarPriscilla Mary Işın
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürYemek kitabı

Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi, yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından yazılmıştır.[1] Türk Tatlıları hakkında bilgi vermektedir. Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi yemek kitabı 5 Kasım 2009 tarihinde Dünya Kitap Dergisi tarafından Altın Sayfa Ödülüne layık görülmüştür.[2] Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi yemek kitabı 2013 yılında İngiltere'de İngilizce olarak Sherbet and Spice The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts olarak yayınlanmıştır.[3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ Işın, Priscilla Mary (2008). Gülbeşeker: Türk tatlıları tarihi. Yapı Kredi Yayınları. ISBN 978-975-08-1499-0. 
  2. ^ ""Osmanlı Mutfak Sözlüğü"nün Sözlükbilim Yöntemlerine Göre İncelenmesi". Recep Tayyip Erdoğan University Journal of Social Sciences Aralık/December 2023, Cilt/Volume: 10, Sayı/Issue: 2, ss./pp.: 468-479. 
  3. ^ "Akdeniz'de 'Egzotik' Ürünler" (PDF). İzmir Büyükşehir Belediyesi. 
  4. ^ "Legendary expats: Meet Ottoman food expert Mary Işın". Daily Sabah. 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  5. ^ Sami Zubiada, review of Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts, (review no. 1457) https://reviews.history.ac.uk/review/1457 26 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Date accessed: 26 August, 2023

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tavukgöğsü</span> Türk mutfağından geleneksel tatlı

Tavukgöğsü, süt, şeker, pirinç unu ve tavuğun göğüs etiyle yapılan Türk mutfağında bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhallebi</span> Türk mutfağından sütlü tatlı

Muhallebi, süt kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çeşit tatlı. Sakızlı muhallebi, su muhallebisi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Efsanelerde tatlının kökeni Sasani İmparatorluğu'na dayandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadayıf</span>

Kadayıf Osmanlı mutfağında birçok şerbetli tatlının ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cevizli sucuk</span> kurutulmuş meyve ile yapılan tatlı yiyecek

Cevizli sucuk, Köme,veya Orcik, kökeni Gürcistan olup Gürcü ve Anadolu mutfağında önemli yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Gürcü mutfağında özellikle yeni yılda ve bayramlarda tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Yassı kadayıf</span> Türk mutfağından tatlı

Yassı kadayıf ya da taş ekmeği Türk mutfağından tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Badem şekeri</span> bademin şekerle kaplanması ile yapılan şekerleme

Badem şekeri kuru badem şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme.

<span class="mw-page-title-main">Kavun reçeli</span>

Kavun reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ninem duymasın helvası</span>

Ninem duymasın helvası, bir çeşit helvadır. İstanbul'da leb-i dilber adıyla bilinir. Rumeli'de buna yengem duymasın helvası, ninem duymasın helvası veya çangi denilir.

Zihne Yunanistan Ege Makedonyası’nda güneybatısındaki Serez ile kuzeydoğusundaki Drama arasında sarp bir kayalık üzerinde kurulmuş şehirdir. Bugün tamamen terkedilmiştir. Zihne şehrinin Osmanlı kalıntıları dokunulmamış arkeolojik bir alandır. Şehrin antik dönemde adı Ichna ydı.

<span class="mw-page-title-main">Hurma reçeli</span>

Hurma reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Şark Şekerciliği, yemek kitabıdır.1838 tarihinde Fried­rich Unger tarafından yazılmış Conditorei des Orients yemek kitabının Türkçe çevirisidir. Osmanlı dönemi şekerciliği hakkında bilgi vermektedir. Merete Çakmak, Priscilla Mary Işın tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Kitapta 97 adet şekerleme ve tatlı tarifini içermektedir.

Osmanlı Mutfak İmparatorluğu, ilk baskısı 2014 yılında yapılan yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından yazılmıştır. Osmanlı Mutfak İmparatorluğu kitabı Priscilla Mary Işın'ın farklı toplantılarda sunduğu bildiriler ile değişik dergilerde yayımlanmış yazılarından oluşur.

Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi, yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından 2018 yılında yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbek helvası</span>

Özbek helvası, bir çeşit un helvasıdır. Malzemeleri has un, şeker, sadeyağdır.

Priscilla Mary Işın, mutfak tarihi alanında çalışan yazar ve çevirmendir.

Osmanlı Mutfak Sözlüğü, yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından yazılmıştır. Osmanlı yemek tarihiyle ilgili terim ve tanımlardan bahsetmektedir.

Bereketli İmparatorluk: Os­manlı Mutfağı Tarihi, yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından yazılmıştır. Bountiful Empire: A History of Ottoman Cuisine adlı kitabın çevirisidir. Ahmet Fethi Yıldırım tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nukl (şeker)</span> Şeker kaplı badem

Nukl, nakl, nukul, mülebbes sükker; meyve, şekerli hamur ve şekerlemelerden oluşan yiyeceklerdir. 1573-74 saray mutfak defterinde sükkerî nukl olarak geçmektedir. Gelibolulu Âlî’nin Surnâmesin'de nukl-ı şeker olarak adı geçmektedir. Priscilla Mary Işın'ın Gülbeşeker: Türk tatlıları tarihi adlı kitabında Nukl veya nokul'un en çok draje anlamında kullanıldığını yazmıştır. Priscilla Mary Işın Fâtih'in oğulları Bâyezid ve Mustafa için 1457 yılında yapılan muhteşem sünnet düğününü anlatan Tursun Bey'in eserinin kaynak olarak gösterileceğini yazmıştır. Priscilla Mary Işın'ın Gülbeşeker: Türk tatlıları tarihi adlı kitabında Mülebbes kelimesinin, giydirilmiş yani şekerle kaplanmış şeyler anlamına geldiğini söyleyerek drajenin Osmanlıca karşılığının mülebbes sükker olduğunu, draje kelimesinin Fransızcadan Türkçeye geçtiğini yazmıştır. Sükker kelimesi şeker demektir. Kutadgu Bilig’de nukul bir çeşit çerez anlamında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Köfter</span>

Köfter, pekmez, su ve nişastadan yapılan bir çeşit tatlıdır. Evliyâ Çelebî, bademle yapılan köfterden bahsetmiştir. İplere bademleri ve cevizleri dizilip yoğun olan paludeye batırarak yaptıklarından bahsetmiştir. Bu yapım aşaması bize cevizli sucuğu hatırlatır. Evliyâ Çelebî, Antep ve Manisa köfterlerinden, Eğriboz ve İstanbul köfterinin daha iyi olduğunu söylemiştir. Tırsî Eğriboz köfterini, bâdemle yapıldığını söylemektedir. Osmanlı döneminde İstanbul mutfağında, köfter, cevizli köfter sucuğu ve bademli köfter sucuğu yapılmaktaydı.Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesinde Ferâ- ne ki Köfter Derler başlığında köfterden bahsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaprak helvası</span>

Yaprak helvası, bir çeşit koz helvasıdır.