Göçebe (anlam ayrımı)
- Göçebe,
Yerleşim
- Göçebe, Kavak - Samsun ili Kavak ilçesine bağlı mahalle
Medya
- Göçebe (Knut Hamsun), Knut Hamsun kitabı.
- Göçebe (Stephenie Meyer), Stephenie Meyer kitabı.
- Göçebe (Cemal Süreya), Cemal Süreya kitabı
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.
Knut Hamsun, Norveçli yazar ve 1920 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.
Açlık, Nobel Edebiyat Ödüllü Norveçli yazar Knut Hamsun tarafından kaleme alınmış ve 1890 yılında ilk baskısı yapılmış olan bir psikolojik romandır. Roman, 20. yüzyılın edebî açılışı olarak görülmekle beraber modern ve psikolojik sürükleyici edebiyatın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Knut Hamsun'un üç bölümlük eseri. Türkçeye Behçet Necatigil tarafından çevrilmiştir. Knut Hamsun eseri yazarken elli yaşındadır. Eserin bölümleri:
Yeni Ay Stephenie Meyer'in yazdığı fantastik aşk romanı ve Alacakaranlık serisinin ikinci kitabıdır. Meyer'a göre kitap gerçek aşkın kaybedilmesi hakkındadır. Yeni Ay, Ay'ın en karanlık olduğu evredir ve romanın baş kahramanı Bella'nın hayatının en karanlık dönemini simgeler. Kitap ilk olarak 2006'da ciltli olarak yayımlandı. Kitabın film uyarlamasının ise 20 Kasım 2009'da gösterime girmesi planlanıyor.
Stephenie Meyer, Alacakaranlık serisi ile tanınan Amerikalı yazardır. Otuz yedi farklı dile çevrilen Alacakaranlık romanları dünya çapında yetmiş milyondan fazla kopya sattı. Alacakaranlık romanının aynı adlı film uyarlaması ise 21 Kasım 2008'de gösterime girdi ve yaklaşık 380 milyon dolar hasılat elde etti. Meyer'in ayrıca Göçebe adlı bir bilimkurgu romanı vardır. Bu romanın da filmi çekilmiştir.
Göçebe, Amerikalı yazar Stephenie Meyer'in yazdığı bir bilimkurgu romanı. Göçebe, 6 Mayıs 2008 tarihinde piyasaya sürüldü. Roman, Dünya'yı istila eden ruhlardan kaçan insanları ve aynı bedende farklı iki varlığın getirmiş olduğu ikilemi anlatıyor.
Jacob Black, Stephenie Meyer tarafından yaratılan Alacakaranlık'ta yer alan kurgusal bir karakterdir. Amerikan yerlilerinin oluşturduğu La Push'taki Quileute kabilesinin bir üyesidir, yani Forks, Washington'da yaşamaktadır. Serinin ikinci kitabında atalarından gelen bir kurt adam olma yeteneğine sahip olduğu sanılır. Aslında O ve tüm Quileute Kabilesinin şekil değiştirici olduğunu öğrenir çünkü;Kurt Adamların ırkının Volturilerce yok edildiği anlaşılır. Kendisi soyundan dolayı kurt sürüsünün alfası olmalıdır fakat Sam'in bu işte oldukça iyi olduğunu düşünerek beta pozisyonunda kalmaya karar verir. Daha sonra Şafak Vakti'nde Sam'in sürüsünden ayrılıp kendi küçük sürüsünün alfası olur. Tutulma romanında "Mühürlenme" adlı bölümde geçen kurt adamların özelliği sayesinde karakter Şafak Vakti romanında Edward ve Bella Cullen'ın kızları Renesmée Cullen'a mühürlenmiştir. Alacakaranlık ve Yeni Ay'da Taylor Lautner tarafından canlandırılmıştır. Tutulma filminde de Taylor Lautner tarafından canlandırılmıştır. Son kitapta Jacob'ın Reneesme ye mühürlenmesiyle Bella'ya olan aşkı bastırılır. Reneesme doğduğunda Bella Cullen vampir olur. Volturi bunu duyar duymaz Cullen ailesinin evine gelir. Bu yüzden kurtadamlarla vampirler tekrar anlaşma yaparlar. Bella'nın kalkan gücü sayesinde ve Reneesme'nin zararsız olduğunu anlayınca Volturi korkup gider. Jacob Reneesme yi ilk doğduğu sırada görür kanlar içinde Rose un elindeyken ve o an ona mühürlenir. Bella ilk duyduğunda buna çok sinirlenir. Jacob ı öldürmeye çalışır fakat araya giren Seth Clearwater(kurt sürüsünün en küçüğü, Harry Cleatwater'ın oğlu)sayesinde bir şey olmaz ama Seth yaralanır. Bella bir süre sonra bunu kabullenir çünkü Reneesme'nin de Jacob'ı çok sevdiğini anlar. Jacob Black hiçbir zaman sürüde olmak istemez, diğerlerinin aksine kurtadam olmaktan pek hoşlanmaz. Eclipseda Edward'la pek anlaşamasa da son kitapta çok iyi arkadaş olurlar hatta Edward Jacob'a oğlum der. Jacob okuyucular ve seyirciler tarafından da çok fazla sevilmiştir.
Geceyarısı Güneşi (İngilizce: Midnight Sun), Stephenie Mayer'in yazdığı Alacakaranlık Serisi'nin devamı olması beklenen kitaptı. Alacakaranlık'daki olaylar Bella Swan yerine Edward Cullen'ın bakış açısından anlatılacaktı. Meyer, Edward'ın bakış açısından anlatacağı tek kitabın Geceyarısı Güneşi olduğunu belirtmiştir. Edward'ın karakterini daha iyi anlamaları için, Meyer kitabı filme uyarlamakla görevli yönetmen Catherine Hardwicke ve Edward'ı oynayan Robert Pattinson'a kitabın bitmiş bazı bölümlerini okumalarına izin vermiştir.
Alacakaranlık (Twilight) serisinin yazarı Stephenie Meyer, yeni bir vampir hikâyesiyle daha okurlarının karşısına çıkıyor. “Bree Tanner’in Kısa İkinci Hayatı” adlı kitap ABD'de 5 Haziran'da satışa sunuldu.
Zühal Tekkanat, Türk şair.
Üvercinka, Cemal Süreya'nın 1958'de Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan ilk şiir kitabıdır. Kitabın ilk basımında şairin 1953-1957 yılları arasında yayımladığı şiirlerden sadece yirmi dokuzuna yer verilmişken sonraki basımlarda şiir sayısı artırılmıştır. Yayımlandığı dönemde büyük ilgi gören kitap, 1959'da Yeditepe Şiir Armağanı'nı kazanmıştır. Eserin adı, Süreya'nın iş yerinde tanıştığı ve âşık olduğu bir kadına "Üvercinka" adını vermesinden gelmiştir. Kitap-lık dergisinin Türkiye'nin kuruluşunun 75. yıldönümü sebebiyle 1998'de hazırladığı "75 Yılda 75 Kitap listesi"nde 36. sırada yer almıştır. Ocak 2015'ten itibaren Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
Sevda Sözleri, Cemal Süreya'nın 1984'te Uçurumda Açan ile birlikte, 1990'da toplu şiirlerle Can Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Kitaptaki şiirler şairin Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Sıcak Nal, Göçebe, Güz Bitigi, Uçurumda Açan, Kalanlar adlı şiir kitaplarının bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Ayrıca daha sonraki baskılarında dergilerde ve mektuplarda kalmış yirminin üstünde şiiri de içermektedir. Notos edebiyat dergisi tarafından 2012'de hazırlanan "Alternatif 100 Temel Eser" listesinde 19. sırada yer alırken Kitap-lık dergisinin Türkiye'nin kuruluşunun 75. yıldönümü sebebiyle 1998'de hazırladığı "75 Yılda 75 Kitap listesi"nde 75. sırada yer almıştır. Kitap, Ekim 1995'ten itibaren Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
Beni Öp Sonra Doğur Beni, Cemal Süreya'nın 1973'te yayımlanan şiir kitabıdır. e Yayınları tarafından yayımlanan kitap, otuz şiirden ve dört bölümden oluşmaktadır. İçerdiği çoğu şiir daha önce çeşitli dergilerde yayımlanmış olan Beni Öp Sonra Doğur Beni, Süreya tarafından Elif Sorgun'a ithaf edilmiştir. Süreya'nın "toplumsal yön sebebiyle" en sevdiği şiirlerini barındırdığı söylediği Beni Öp Sonra Doğur Beni, eleştirmenler ve okurlar tarafından beğenilmiştir.
Göçebe, Cemal Süreya'nın Nisan 1965'te, DE Yayınevi tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Yayınevinin "Türk Şiiri Dizisi"nin üçüncü kitabıdır. Göçebe'de, şairin 1958-1965 yılları arasında yazıp yayımladığı on yedi şiiri yer almaktadır. Bu şiirler daha önce Pazar Postası, Yeni İnsan, Dönem ve Yeni Dergi'de çıkmıştır. Göçebe'deki şiirler, "27 Mayıs Devrimi" sonrasında yazılmıştır. Kitaba adını veren şiiri Paris'teyken yazan Süreya, bu kitabında kendini "daha bilinçli" olarak görmüştür. Yayımlandıktan bir yıl sonra, 1966 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü almıştır. Yedi yıl önce yayımladığı bir önceki kitabı Üvercinka'ya oranla aşk şiirlerinde düşüş varken toplumsallık teması içeren şiirler artmıştır.
Uçurumda Açan, Cemal Süreya'nın 1984'te Can Yayınları tarafından yayımlanan Sevda Sözleri içinde yer alan kitabıdır. "Üzerinden Sevişmek", "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" ve "Taşıran Damla" adlı üç bölüm ve otuz beş şiirden oluşmaktadır. Yayımlandığı zaman ses getiren bir kitap olmamıştır. Kitaptaki şiirler, 1977-1984 yıllarında Türkiye Yazıları, Oluşum, Yusufçuk, Papirüs, Hürriyet Gösteri, Yaşam İçin Şiir ve Aydan Aya dergilerinde yayımlanmıştır. "Üzerinden Sevişmek" bölümünde aşk şiirleri varken "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" bölümündeyse roma rakamlarıyla altı şiir yer almaktadır. Süreya bu bölümdeki seriyi yirmi ila otuz ay sürdürmeyi plânlarken eşi Zühal Tekkanat'a yazdığı mektupta bu seriyle yazmadığı şiirleri telafi edeceğini söylemiştir ve bu serideki şiirler Süreya'nın Ankara anılarını ve izlenimlerini taşımaktadır. "Taşıran Damla" bölümündeyse portre şiirler ağırlıktadır.
Sıcak Nal, Cemal Süreya'nın 31 Mart 1988'de Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabıdır. Yayımlandığı günün ertesinde, 1 Nisan'da, Süreya'nın altıncı şiir kitabı olan Güz Bitigi de piyasaya sunulmuştur. İki kitap da yayınevinin ""Gergedan Dizisi"nin bir parçası olarak çıkmıştır. Süreya, bu iki kitabıyla aynı yıl Necatigil Şiir Ödülü'nü kazanmıştır. Sıcak Nal, Uçurumda Açan kitabından sonra Süreya'nın Milliyet Sanat, Gergedan ve Gösteri dergilerinde yazdığı şiirlerinin bir kitap haline getirilmesiyle oluşmuştur. Bazı şiirler, Süreya'nın Milliyet Sanat'ta başlayıp Hürriyet Gösteri'de sürdürdüğü Günler adlı günlüğünde uç vermiş veya bütünüyle orada yer almıştır. Şiirlerin bazılarında, ilk yayımlandıkları hâlleriyle son hâlleri arasında biçimsel değişikliklere gidildiği görülmektedir.
Güz Bitigi, Cemal Süreya'nın 1 Nisan 1988'de Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan altıncı şiir kitabıdır. Kitap, Süreya'nın bir önceki şiir kitabının yayımlanmasından bir gün sonra piyasaya sunulmuştur. Güz Bitigi'nin adı Doğu Perinçek'e göre Dîvânü Lugati't-Türk'teki "Ay Bitigi"nden alınmıştır. "Ay Bitigi", Karahanlılar devletinde askerlerin adlarının ve azıklarının yazıldığı defterdir. Kitap; 1 düzyazı, 20 şiir, 1 şarkı, 11 beyit, 16 dize başlıklı yirmi dört şiirden oluşmaktadır. Süreya, Güz Bitigi'ni "tek bir şiir" olarak nitelendirmiştir. Her iki kitap, aynı yıl Necatigil Şiir Ödülü'nü almıştır.
Oluşum'da Cemal Süreya, Cemal Süreya'nın ölümünden sonra Oluşum Yayınları tarafından 1992'de basılan ve Süreya'nın Oluşum dergisinde yayımlanan yazılarından oluşan kitabıdır. Kitaptaki yazıları 1947 yılından 1987 yılında kadar dergide yayımlanan yazıları içermektedir. Nisa Kadıbeşegil tarafından hazırlanan eserin içinde ayrıca Uçurumda Açan kitabında yer alan "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" serisinin I,III, IV, V kısmı da yer almaktadır.
Cemal Süreya (1931-1990), hayatı boyunca şiir, deneme, eleştiri, çeviri, günlük ve antoloji alanında eserler vermiştir. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biri Süreya, ilkokul sıralarında Ali cenkleri ve bir takım dinî içerikli eserleri okumuş ve dergi çalışmaları yapmıştır. Şairliğe ilk adımını, ortaokul arkadaşı ve sonradan eşi olan Seniha Hanım'a yazdığı şiirler oluşturmaktadır. Lisedeyken Eski edebiyatla ilgilenen şair, Osmanlıcayı kendi kendine öğrenmiş ve şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. İlk şiirini, "Şarkısı-Beyaz", 8 Ocak 1953 tarihli Mülkiye dergisinde yayımlamıştır. Derginin nisan sayısında "Di Gel", mayıs sayısında "Çıkmaz Sinir" yer almıştır. Ayrıca Asır, Yeditepe, Yenilik dergilerine de şiirler göndermeye başlamıştır. Şairlik duygusunu yaratan ilk etken, annesinin ona anlattığı Kerem ile Aslı hikâyesi, ikinci etken de Ali cenkleri ve Köroğlu kitaplarıdır. Başlarda Garip hareketine ilgi duymayan Süreya, yeni şiire ilgisi Ahmet Muhip Dıranas'ın "Kar" şiiriyle başlamıştır. Yeni şiire yönelmesi Dıranas ve Özdemir Asaf'a olan ilgisiyle gelişmiştir. Süreya'yı şöhrete kavuşturan şiir Yeditepe dergisinde Haziran 1954'te yayımlanan "Gül" şiiridir. Eserlerini Yeditepe'nin yanı sıra Şiir Sanatı, Evrim, Yenilik, Şimdilik, Pazar Postası gibi yerlerde yayımlamaya devam etmiştir. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) şiir kitaplarını yayımlamıştır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Kendini "sol sempatizanı demokrat aydın" olarak gören Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak da fikirlerini ortaya koymak için bir araç olarak kullanmıştır.