İçeriğe atla

Gözde Kurt

Gözde Kurt

Gözde Kurt, (d. 1982, İstanbul) Türk yazar ve çevirmen. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. İlk romanı Kozanın Tereddütü 2009'da çıkarken 2011'de Ölü Çiçekler Müzesi'ni yayımladı ve bu eser Yaşar Nabi Nayır Edebiyat Ödülleri'nde dereceye girdi.[1] Bir süre Avrupa ve bazı Latin Amerika ülkelerinde bulunduktan sonra 2017'de Köprüde Durup Beni Öpmesini Bekleyeceğim adlı romanını yayımladı.[2] Bu romanda ismi verilmeyen genç bir kadının yaşadıkları ekseninde 2010'lar Türkiye'sinin dönemsel manzaraları görülmektedir.[3] 2018'de Lemony Snicket'in Karanlık ve Huysuzluğun ve Dalın Hikâyesi adlı çocuk edebiyatı türündeki eserlerini Türkçeye çevirdi.[4]

Kurt Milli Eğitim Bakanlığı'nda da görev yaptı, doğduğu semt Kurtuluş'a romanlarında yer verirken öykülerini Ölü Çiçekler Müzesi (2011) adlı eserinde topladı.[5] Bu eserde psikoloji ve felsefe ağırlıklı 14 kısa öykü bulunmaktadır. Yazarın öykülerinde de genel olarak bireyin iç dünyası, içsel konuşmalar ve günlük yaşam ögeleri hâkimdir.[6] Bir röportajında "filmi okumak" deyişiyle ağırlıkla fimlerden ilham aldığını ifade etti ve David Lynch, Nuri Bilge Ceylan ve Quentin Tarantino sinemalarına hayranlık duyduğunu söyledi. İlham aldığı Türk şairler arasında ise İlhan Berk, Turgut Uyar gibi isimleri zikretti.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arayışa ve İhtimallere Dair Bir Roman". Artfull Living. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  2. ^ "Gözde Kurt ile "Yoldan Nasıl İlham Toplanır?"". Artfull Living. 17 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  3. ^ Çavdar, Adalet. "Kendini yeniden var eden kadının romanı". Sabit Fikir. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  4. ^ "Lemony Snicket'ın İki Kitabı Türkçede". Artfull Living. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  5. ^ Koyuncu, İsa. "Gözde Kurt". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS). 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  6. ^ Gezgin, Ulaş Başar. "Ölü Çiçekler Müzesi'nde Gezinti". Kolaj Art. 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  7. ^ Şen, Zeynep. "Gözde Kurt". Hokkadan. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

<i>Talihsiz Serüvenler Dizisi</i>

Talihsiz Serüvenler Dizisi, Lemony Snicket mahlasını kullanan yazar Daniel Handler tarafından yazılıp Brett Helquist tarafından resimlendirilen bir roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

Nazlı Eray, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Atılgan</span> Türk yazar

Yusuf Atılgan, Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

Ayla Kutlu, Türk yazardır.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

İlhan Tarus, Türk hikâye, oyun ve roman yazarı. Asıl mesleği savcı ve hâkimlikti.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Kemal Bilbaşar,, Türk yazar, romancı.

<span class="mw-page-title-main">Kâmuran Şipal</span> Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen

Kâmuran Şipal, Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen.

İlhami Bekir Tez, Türk şair, romancı.