İçeriğe atla

Gövsi Tebrîzî

Gövsi Tebrîzî
Kendi dilinde adıقوسی تبریزی (Qövsi Təbrizi )
DoğumAlican Gövsi Tebrîzî
1568
Tebriz
Ölüm1640
Tebriz
MeslekŞair

Gövsi Tebrîzî (doğum adı Alican Gövsi Tebrîzî) 17. yüzyılda yaşamış bir İran Azerisi şairdir. Şair 1568 yılında Tebriz'de dünyaya gelmiştir.

Yaşamı

Gövsi Tebrîzî, 1568'de Tebriz'de doğdu.[1] Ailesi de şair ve zanaatkârdı. Babası İsmail Gövsî'dir.

Şiir sanatı

Azerbaycan Edebiyatında Gövsî mahlasını kullanmış üç şairden bir tanesidir. Bunlardan divanı günümüze kadar ulaşmış olanı, Gövsî Tebrizî'dir. Divanın bilinen iki kopyasından bir tanesi British Museum'da, ikincisi ise Gürcistan'daki Tarih Müzesi'nde tutulur.[2]

Romantik aşk teması ve idealist ve panteistik bir dünya görüşü sözlerinde önemli bir yer tutar. İnsanların düşüncelerini ve umutlarını açıklayan kötümser motifler de mevcuttur. Tebrîzî'nin şiirlerinin diğer özellikleri arasında çeşitli temsiller, formlar ve tonlamalar bulunur.

Eserler

  • Selected Poems, 1958
  • Anthology of Azerbaijani Poetry. volume 2, Moscow, 1960

Kaynakça

  1. ^ "Qövsi Təbrizi sənətinin izi ilə". 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2018. 
  2. ^ "Ковси Тебризи". 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Şair Eşref,, Türk şair ve kaymakam.

<span class="mw-page-title-main">Şems-i Tebrîzî</span>

Şems-i Tebrîzî, İranlı mutasavvıf. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan ve Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan "Dîvân-ı Şems-î Tebrîzî" adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana'nın sohbet şeyhidir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<i>Dîvân-ı Kebîr</i>

Dîvân-ı Kebîr veya Dîvân-ı Şems-i Tebrizî, Muhammed Celâleddin-i Rûmî'nin söylediği ilahi aşk şiirlerinden oluşan, 44 bin 8 yüz 34 beyitlik nazım bir eserdir. Mevlânâ'nın "Âşıklar Divanım" biçiminde adlandırdığı eser aynı zamanda "Şems Divanı" ya da "Divan-ı Şems-i Tebrizî" olarak anılmaktadır. Divan edebiyatında divanların, şairlerinin isimleri ile anılması geleneğine ters düşen bu son adlandırma; Mevlânâ'nın gazellerinin sonunda kendi adı yerine her zaman Şems-i Tebrizi adını kullanmasından kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Şehriyar</span> Azərbaycanlı Şair

Seyid Muhammed Hüseyin Behçet-Tebrizi, şiirlerinde kullandığı Şehriyar mahlası ile tanınan İran Azerisi olan İranlı şairdir. Şehriyar, şiirlerini hem Azerice hem de Farsça olarak yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Hanlığı</span>

Tebriz Hanlığı, İran'ın kuzeybatısındaki Güney Azerbaycan bölgesinde yer almış eski hanlıktır. Hanlık, Dunbuli Aşireti reisi Necef Kulu tarafından 1757 yılında kuruldu. Hanlık zaman içerisinde bölgedeki Türklerle akrabalık bağları kurmuştur,1802'de hanlık lağvedildi ve toprakları Hoy Hanlığı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bostanabad</span>

Bostanabad, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Bedrettin Tebrizi, on üçüncü yüzyılın üçüncü çeyreğinde Anadolu'da Konya'da mimar ve etkin bir bilgindir. Şemseddin Ahmet Eflaki, onu büyük mistik şair Muhammed Celaleddin-i Rumi mezarının mimarı (meʿmār) olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meşrutiyet Binası</span>

Tebriz Meşrutiyet Binası, Tebriz Çarşısı'nın karşısında, Tebriz, İran'da Motahari Caddesi üzerinde tarihî büyük bir yapıdır. Meşrutiyet Devrimi sıralarında devrimle alakalı liderlerin, aktivistlerin ve sempatizanların toplanma yeri olarak kullanıldı. Aralarında en meşhurları Settar Han, Bakır Han, Sigat-ül İslam Tebrizî ve Hacı Mirza Ağa Farisî'dir. İki katlı olan bu bina Hacı Vali Mimar Tebrizî tarafından 1868'de inşa edildi. Birçok odası ve salonu vardır. Binanın en güzel yeri tavan penceresi ve renkli camlarla süslenmiş koridorudur.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Yangın Kulesi</span>

Tebriz Yangın Kulesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan yangın kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Çarşısı</span> Tebriz, İrandaki pazar

Tebriz Çarşısı, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan tarihi bir yapı.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Havalimanı</span> Tebrizteki Uluslararası Havaalanı, Güney Azerbaycan

Tebriz Havalimanı veya tam adıyla Tebriz Şehit Medeni Havalimanı, İran'nın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne bağlı Tebriz kentinde yer alan bir havaalanıdır. Ayrıca İran Hava Kuvvetleri'nce hava üssü olarak kullanılmaktadır.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

Tabriz Halilbayli, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meslek Müzesi</span>

Tebriz Meslek Müzesi, 2017 yılında Tebrizli heykeltıraş, yazar ve koleksiyoner Rza Sarabi Egdem'in girişimiyle faaliyete başlayan ve Azerbaycan'daki tarihi meslekleri sergileyen bir müzedir. Üç yıl sonra 18 Mayıs 2020'de Uluslararası Müzeler Günü'nde kapatılması halk tarafından hoş görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Kuşatması (1725)</span>

Tebriz Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre.

Arif Tebrizi, ağırlıklı olarak gazel yazan Azerbaycanlı bir şairdi.

Tebriz Milli Kütüphanesi, Hacı Muhammed Ağa Nahçıvani ve Hacı Hüseyin Nahçıvani gibi hayırseverlerin değerli kitaplarının bağışlanması ve Tebriz halkının yardımıyla 1956'da kurulan bir kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tebrizli</span>

Ali Tebrizli, şair, yazar ve yayıncı. "Atropat" yayınevini kurdu. Bu yayınevinde "Aliağa Vahidin Külliyati", "Azerbaycan Şarkıları ve Bayatıları", "Köroğlu" destanı, "Azerbaycan klasik edebiyatından şiir derlemeleri", "Fuzuli Divanı", "Salman Mümtaz'ın şiirleri" gibi kitapları hazırlayıp yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrezzak Neşe Tebrizi</span>

Abdürrezzak Neşe Tebrizi Azerbaycan Türkçesi ve Farsça şiirler yazan ve 18. yüzyılda yaşamış bir şair.