İçeriğe atla

Gösterge (istatistik)

Sample of statistics graph
Sürdürülebilmiş bir veri örneği

İstatistik alanında ve araştırma tasarımında, bir endeks bileşik istatistiktir bireysel veri noktalarından oluşan temsili bir gruptaki değişikliklerin bir ölçüsüdür başka bir deyişle birden fazla göstergeyi toplayan bileşik ölçüdür.[1][2] Bileşik göstergeler olarak da adlandırılan bu dizinler, belirli gözlemleri özetler ve de sıralar.[2]

Sosyal bilimler ve sürdürülebilirlik alanında bulunan birçok veri, Cinsiyet Uçurumu Endeksi, İnsani Gelişme Endeksi veya Dow Jones Endüstriyel Ortalama gibi çeşitli endekslerle temsil edilmektedir. Joseph Stiglitz, Amartya Sen ve Jean-Paul Fitoussi'nin 2009'da kaleme aldığı 'Ekonomik Performansın ve Sosyal İlerlemenin Ölçülmesine ilişkin Komisyon Raporu',[3] bu önlemlerin son yıllarda üç nedenden dolayı dramatik bir büyüme yaşadığını gösteriyor. Bu üç nedeni şu şekilde belirtebiliriz:

  • okuryazarlık seviyesindeki gelişmeler (istatistik dahil)
  • modern toplumların ve ekonomilerin artan karmaşıklığı ve
  • bilgi teknolojisinin yaygın kullanılabilirliği.

Earl Babbie'ye göre, indekslerdeki maddeler, buna karşı bazı nedenler olmadıkça, genellikle eşit olarak ağırlıklandırılır (örneğin, iki öğe, bir değişkenin temelde aynı yönünü yansıtıyorsa, her birinin ağırlığı 0,5 olabilir).[4]

Aynı yazara göre,[5] maddelerin oluşturulması dört adımdan oluşmaktadır. İlk olarak, maddeler içerik geçerliliğine, tek boyutluluğuna, bir boyutun ölçüleceği özgüllük derecesine ve varyans miktarlarına göre seçilmelidir. Öğeler ampirik olarak birbirleriyle ilişkili olmalıdır, bu da onların çok değişkenli ilişkilerinin incelenmesinin ikinci adımına götürür. Üçüncüsü, maddeler için puan aralıklarının ve ağırlıklarının belirlenmesini içeren dizin puanları tasarlanır. Son olarak, yapılarında kullanılmayan ölçülen değişkenle ilgili göstergeleri tahmin edip edemeyeceklerinin test edilmesini içeren indeksler doğrulanmalıdır.[5]

2008'de OECD - Avrupa Komisyonu'nun Ortak Araştırma Merkezi- tarafından ortaklaşa bileşik göstergelerin (CI'ler) oluşturulmasına yönelik bir kitap yayınlandı.[6] OECD üst düzey istatistik komitesi tarafından resmi olarak onaylanan el kitabı, bir dizin geliştirmek için tekrarlanan on adımı açıklıyor:[7]

  • 1. Adım: Teorik çerçeve
  • 2. Adım: Veri seçimi
  • 3. Adım: Eksik verilerin değerlendirilmesi
  • 4. Adım: Çok değişkenli analiz
  • Adım 5: Normalleştirme
  • Adım 6: Ağırlıklandırma
  • 7. Adım: Göstergelerin toplanması
  • 8. Adım: Duyarlılık analizi
  • 9. Adım: Diğer önlemlerle bağlantı kurun
  • Adım 10: Görselleştirme

Listede önerildiği gibi, bileşik bir gösterge oluşturmak için birçok modelleme seçeneğine ihtiyaç duyulur ve bu da kullanımlarını tartışmalı hale getirir.[6] Ağırlıkların atanması ve doğrulanması gibi hassas bir konu, örneğin içinde tartışılmaktadır.[8] Bileşik göstergelerin doğasına dair sosyolojik bir okuma, bu önlemleri üç hareketin kesişim noktasında gören Paul-Marie Boulanger tarafından sunulmaktadır:[9]

  • uzmanlığın demokratikleştirilmesi, toplumsal ve çevresel sorunların üstesinden gelmek için daha fazla bilginin tek uzmanlar tarafından sağlanabileceği kavramı - bu düşünce çizgisi, normal sonrası bilim tarafından geliştirilen genişletilmiş akran topluluğu kavramıyla bağlantılıdır.
  • John Dewey gibi pragmatistlerin çalışmalarına yeniden bağlanabilecek bir sosyal keşif süreci aracılığıyla yeni bir kamu yaratma dürtüsü
  • Charles Sanders Peirce'in göstergebilimi ; Bu nedenle, bir CI sadece bir işaret veya sayı değildir, aynı zamanda bir eylem veya davranış önerir.

Boulanger'ın sonraki çalışmasında,[10] farklı ilerleme ölçümlerinin nasıl alınacağını veya alınmayacağını araştırmak adına Niklas Luhmann'ın sosyal sistem teorileri ışığında bileşik göstergeleri analiz etmektedir.

Ayrıca bakabileceğiniz başlıklar:

  • Endeks (ekonomi)
  • Ölçek (sosyal bilimler)

Kaynakça

  1. ^ Hawken (24 Nisan 2012). "Cross-National Indices with Gender-Differentiated Data: What Do They Measure? How Valid Are They?". Social Indicators Research. 111 (3): 801-838. doi:10.1007/s11205-012-0035-7. 
  2. ^ a b Earl Babbie (1 Ocak 2012). The Practice of Social Research. Cengage Learning. s. 159. ISBN 978-1-133-04979-1. 
  3. ^ Stiglitz, J., Sen, A., & Fitoussi, J.-P. (2009). [Report by the Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress.]
  4. ^ Earl Babbie (1 Ocak 2012). The Practice of Social Research. Cengage Learning. s. 162. ISBN 978-1-133-04979-1. 
  5. ^ a b Earl Babbie (1 Ocak 2012). The Practice of Social Research. Cengage Learning. s. 185. ISBN 978-1-133-04979-1. 
  6. ^ a b OECD-JRC (2008). Handbook on constructing composite indicators: Methodology and user guide, OECD Statistics working paper JT00188147, STD/DOC(2005)3.
  7. ^ "JRC web pages on composite indicators". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  8. ^ Becker W., Paruolo P., Saisana M., Saltelli A. (2017) Weights and Importance in Composite Indicators: Mind the Gap. In: Ghanem R., Higdon D., Owhadi H. (eds) Handbook of Uncertainty Quantification. Springer.
  9. ^ Boulanger, P.-M. (2014). Elements for a comprehensive assessment of public indicators, Report EUR 26921 EN. 12 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Boulanger, P.-M. (2018). A systems-theoretical perspective on sustainable development and indicators. In S. Bell & S. Morse (Eds.), The Routledge handbook of sustainability indicators. London: Taylor & Francis.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph E. Stiglitz</span> Amerikalı ekonomist ve Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi

Joseph Eugene "Joe" Stiglitz Amerikalı ekonomist ve Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi. 1973'te John Bates Clark Madalyası'na layık görüldü ve 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü aldı. Bill Clinton'nın hükûmetinde ekonomi danışmanlığı başkanlığıyla ünlendi ve daha sonra Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı ve Başekonomistliğini görevinde bulundu. Küreselleşme, piyasa tutuculuğu ve Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası gibi bazı uluslararası kurumlar hakkındaki kıritik bakış açılarıyla ünlü. 2001'de Stiglitz, Columbia Üniversitesinde bir düşünce takımı olan Initiative for Policy Dialogue (IPD)'yi kurdu. 2001'den beri Columbia Üniversitesi'nin bir üyesi ve 2003'ten beri üniversite profesörü. Stiglitz ayrıca University of Manchester'nin Dünya Yoksulluk Sınırıları Kurumu(Brooks World Poverty Institute) başkanı ve Papaya ait Sosyal Bilimler Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Yoksulluk sınırı</span> Asgari ücret

Yoksulluk sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır. İlk defa 1990 yılında Dünya Bankası tarafından satın alma gücü paritesine göre yoksulluk sınırı günlük 1 Amerikan doları olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Refah devleti</span>

Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir. Müdahaleci, düzenleyici, yeniden dağıtıcı, girişimci ve bireylere hak ve özgürlüklerin sağlanması bakımından pozitif bir devlet anlayışıdır. Bu şekil devlet kavramı fırsat eşitliği, servetin eşit şekilde dağılması ve nispeten rahat bir hayat sağlamak için gerekli asgari şartlara yetişemeyen kişiler için kamu mesuliyeti prensiplerine dayanır. Bu genel yaklaşım bir ülkenin çok değişik şekilde iktisaden ve sosyal bakımdan organize edilmesini mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllık İnsani Gelişme Raporunda 191 ülkenin İnsani Gelişme Endeksini (İGE) derliyor. Endeks, belirli bir ülkedeki sağlık, eğitim ve geliri, ülkeler arasında ve zaman içinde karşılaştırılabilir bir insani gelişme ölçüsü sağlamak için dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">New York Menkul Kıymetler Borsası</span>

New York Menkul Kıymetler Borsası , ABD, New York City, Aşağı Manhattan, 11 Wall Street'te bulunan menkul kıymet borsasıdır. Kasım 2010'da Dünyanın en büyük borsalarının Market capları $13.39 trilyon değeri bulan hisseye sahiptir. 2008 yılında ortalama $153 milyar günlük işlem hacmine ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kunnilingus</span> oral seks türü

Kunnilingus, kadın cinsel organının ağızla uyarılması ile gerçekleştirilen oral seks biçimidir. Eğer cunnilingus kendi başına yapılırsa, eyleme autocunnilingus denir. Klitoris kadın cinsel organları arasında en hassas bölgedir ve stimülasyonu kadının uyarılması ve orgazmı ile sonuçlanabilir.

Campbell yasası; Donald T. Campbell'in aşağıdaki önermesine dayanır:

Nicel bir sosyal gösterde ne kadar çok karar verme ölçütü olarak kullanılırsa o kadar büyük bir oranda bozulur ve yozlaşır

Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir. Eğitim, sağlık, yardım ve çevre konuları sosyal sorumluluğun öncelikli konularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik eşitsizlik</span> Farklı gruplar arasında gelir veya servet dağılımı

,

Psikoloji temel bilimi, psikoloji alanında yapılan araştırmaların bazıları, uygulanan psikolojik disiplinlerde yapılan araştırmalardan daha "temel" dir ve doğrudan bir uygulaması yoktur. Psikoloji içerisindeki temel bilim yönelimini yansıttığı düşünülen alt disiplinler arasında biyolojik psikoloji, bilişsel psikoloji, nöropsikoloji vb. alt dallar sayılabilmektedir. Bu alt disiplinlerdeki araştırmalar, metodolojik titizlik ile karakterizedir. Psikolojinin temel bilim olarak kaygı, davranış, biliş ve duyguların altında yatan yasaları ve süreçleri anlamaktır. Temel bilim olarak psikoloji, uygulamalı psikoloji için bir temel sağlar. Uygulamalı psikoloji, aksine, temel psikolojik bilimlerin ortaya koyduğu psikolojik ilkelerin ve teorilerin uygulanmasını içerir; bu uygulamalar zihinsel ve fiziksel sağlık ayrıca eğitim gibi alanlarda sorunların üstesinden gelmeyi veya refahı artırmayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fellasyo</span> cinsel partner tarafından penisin ağızdan uyarılması eylemi

Fellasyo ya da halk arasında yaygın argo tabirle sakso, bir kişinin ağzıyla başka birisinin penisini uyarmasını içeren oral seks eylemidir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu</span> cinsiyet eşitliğini ölçmek için tasarlanmış endeks

Küresel Cinsiyet Farkı Raporu, ilk olarak 2006'daki Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlandı. 2020 raporu, 153 ülkeyi kapsıyor. Küresel Cinsiyet Farkı Endeksi, cinsiyet eşitsizliklerini ölçmek için tasarlanmış bir endekstir. Endeks, "bu ülkelerdeki mevcut kaynakların ve fırsatların gerçek seviyesinden ziyade, ülkelerdeki kaynaklara ve fırsatlara erişimde cinsiyete dayalı eşitsizlikleri ölçmek için" tasarlanmıştır. Çok gelişmiş ülkelerin daha yüksek puanlara sahip olması gerektiği savı doğru değildir. Endeks puanlarını belirlemek için kullanılan metodoloji, erkeklerin kadınlara göre dezavantajlı olduğu durumları "eşit" sayacak şekilde tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal araştırma</span>

Sosyal araştırma, sosyal bilimciler tarafından sistematik bir plan izlenerek yürütülen araştırmalardır. Sosyal araştırma metodolojileri nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Karşılaştırmalı tarihsel araştırma</span>

Karşılaştırmalı tarihsel araştırma, belirli bir zaman ve yerin ötesinde geçerli olan açıklamalar oluşturmak ya da diğer tarihsel olaylarla doğrudan karşılaştırmak, teori oluşturmak veya günümüze atıfta bulunmak için tarihsel olayları inceleyen bir sosyal bilim yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal teori</span>

Sosyal teoriler, sosyal fenomenleri incelemek ve yorumlamak için kullanılan analitik çerçeveler veya paradigmalardır. Sosyal bilimciler tarafından kullanılan bir araç olan sosyal teoriler, farklı metodolojilerin geçerliliği ve güvenilirliği, yapının veya kurumun önceliği ve olasılık ile zorunluluk arasındaki ilişki hakkındaki tarihsel tartışmalarla ilgilidir. Kayıt dışı nitelikteki sosyal teori, akademik sosyal ve siyaset bilimi dışında kurulan yazarlık, "sosyal eleştiri", "sosyal yorum" veya "kültürel eleştiri" olarak adlandırılabilir ve hem resmi kültürel hem de edebi bilimle ve diğer akademik olmayan veya gazetecilik dışı yazı biçimleriyle ilişkilendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Algokrasi</span>

Algokrasi, özellikle yapay zeka ve blok zinciri gibi teknolojiler başta olmak üzere, bilgisayar algoritmalarının yasal düzenlemelerde, kanun yapımında ve genellikle ulaşım veya tapu kaydı gibi günlük yaşamın herhangi bir yerinde kullanıldığı alternatif bir hükûmet veya sosyal düzen biçimidir. "Algoritma ile yönetim" terimi, 2013 yılında akademik literatürde “Algoritmik Yönetim'e” alternatif olarak ortaya çıkmıştır. İlgili bir terim olan "Algoritmik Düzenleme", standart belirleme ve davranışın hesaplama algoritmaları aracılığıyla izlenmesi veya değiştirilmesi olarak tanımlanır - yargının otomasyonu da bu kapsamda bulunmaktadır.

İnsani Yoksulluk Endeksi (HPI), Birleşmiş Milletler tarafından İnsani Gelişme Endeksi'ni (HDI) tamamlamak için geliştirilen ve ilk olarak 1997'de İnsani Yoksunluk Raporunun bir parçası olarak rapor edilen bir ülkedeki topluluk yoksulluğunun bir göstergesiydi. İGE'ye kıyasla, yoksun ülkelerdeki yoksunluğun boyutunu daha iyi yansıttığı düşünülüyordu. 2010 yılında, BM'nin Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'nin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mutlu Gezegen Endeksi</span>

Mutlu Gezegen Endeksi (HPI), 2006 yılında Yeni Ekonomi Vakfı tarafından tanıtılan insan refahı ve çevresel etkinin bir endeksidir. Her ülkenin HPI değeri, ortalama öznel yaşam memnuniyetinin, doğumda beklenen yaşam süresinin ve kişi başına düşen ekolojik ayak izinin bir fonksiyonudur. Tam işlev biraz daha karmaşıktır, ancak kavramsal olarak yaşam memnuniyetini ve yaşam beklentisini çarpmaya ve bunu ekolojik ayak izine bölmeye yaklaşır. Endeks, daha düşük ekolojik ayak izlerine sahip ülkelere giderek daha yüksek puanlar verecek şekilde ağırlıklandırılmıştır.

ResearchGate, bilim insanları ve araştırmacıların makalelerini paylaşmaları, soru sormaları, yanıtlamaları ve ortak çalışanlar bulmaları için Avrupa temelli bir ticari sosyal ağ sitesidir. Nature tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmaya ve Times Higher Education'daki 2016 tarihli bir makaleye göre, aktif kullanı sayısı açısından en büyük akademik sosyal ağdır, ancak diğer hizmetlerin daha fazla kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır.

Ekonomik gösterge, bir ekonomik faaliyet hakkında istatistik'tir. Ekonomik göstergeler, ekonomik performansın ve gelecekteki performans tahmin analizine olanak sağlar. Ekonomik göstergelerin kullanıldığı uygulamalardan birisi İş döngüsü çalışmalarıdır. Ekonomik göstergeler çeşitli endeksleri, kazanç raporlarını ve ekonomik özetleri kapsar: örneğin işsizlik oranı, işten ayrılma oranı, konut başlangıçları, tüketici fiyat endeksi (enflasyon), Ters verim eğrisi, tüketici kaldıraç oranı, sanayi üretimi, iflaslar, gayri safi yurt içi hasıla, internet erişimi, perakende satışlar, fiyat endeksi ve para arzı değişiklikleri vb.