İçeriğe atla

Görice Saat Kulesi

Koordinatlar: 40°36′58″K 20°46′31″D / 40.61611°K 20.77528°D / 40.61611; 20.77528
Görice Saat Kulesi
Kulla e Sahatit të Korçës
Görice Saat Kulesi ve İmrahor İlyas Bey Camii (2016)
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaat kulesi
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumGörice, Arnavutluk
Koordinatlar40°36′58″K 20°46′31″D / 40.61611°K 20.77528°D / 40.61611; 20.77528
Tamamlanma1784
Yenileme2016
Yıkılma1960

Görice Saat Kulesi; Arnavutluk'un Görice kentinde bulunan bir saat kulesidir.

Tarihçe

Kule ilk olarak 1784 yılında, ülkedeki Müslüman ve Ortodoks toplumlar arasında imzalanan bir anlaşma sonrasında inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'in iktidarı döneminde Görice sancakbeyi olarak görev yapmış olan İmrahor İlyas Bey'in emriyle yaptırılan caminin yakınlarına konumlandırılan yapıya, Oskopollü ileri gelenlerin destekleriyle alınan bir çan eklendi. 1893 senesinde onarımdan geçen kulenin üst kısmına ahşap bir yapı eklenerek orijinal tasarımdaki kemerli açıklıklar kapatıldı ve Fransa'dan sipariş edilen bir saatin eklenmesiyle saat kulesine dönüştürüldü. 1930 yılında Avlonya'da meydana gelen depremler sonrasında ciddi hasar gören yapı, 1933'te bir dizi tadilattan geçti ve bu esnada önceden kapatılmış olan pencereler yeniden açıldı. 21 Mayıs 1960 tarihinde, Enver Hoca iktidarının aldığı kararla tamamen yıkılan yapı, 2016 yılında aslına uygun olarak yeniden yapıldı.[1]

Mimari

Özgün tasarım

Yapının orijinalinde dar bir gövde üzerinde yükselen ve kare planlı bir kule olarak tasarlandığı bilinir. Geleneksel Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan bu yapının üst kısmında, her cepheye konumlandırılmış olan iki kemerli açıklıklar bulunmaktaydı. İlerleyen dönemlerde uygulanan yenileme çalışmaları esnasında üst kısmına yine kare tabanlı ve piramit çatılı bir çıkıntı eklenmiştir. Ana yapıya kıyasla daha küçük bir alana sahip olan bu kısım çan ve saat kulesi olarak kullanılmıştır. Üzeri kurşun levhalarla örtülü olan çatıya demir korkuluk ve küpeşteler eşlik etmiştir.[2]

Rekonstrüksiyon

Yeniden inşasına 2015 yılında başlanan ve 2016'da tamamlanarak açılışı yapılan kule, yapının 1933 yılındaki haline sadık kalarak inşa edilmiştir. 4.5x4.5 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğinde olan güncel yapıda tamamen modern malzemeler kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Dritan Çoku. Kullat e sahatit ne Shqiperi [Arnavutluk'taki Saat Kuleleri] (Arnavutça). Tiran: Alsar. ISBN 9789928319388. 
  2. ^ Ayhan Demir (2 Haziran 2021). "Görice'yi gördünüz mü?". GZT. 23 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pisa Kulesi</span> İtalyadaki tarihi çan kulesi

Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173-1272 yılları arasında yapıldı. İnşası 99 yıl sürdüğü için mimarı konusunda net bir bilgi bulunmamakla beraber Mimar Bonnano Pisano ve Diotisalvi tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edhem Bey Camii</span> Arnavutlukta bir cami

Hacı Edhem Bey Camii, Osmanlı Devleti zamanında, bugünkü Arnavutluk Cumhuriyetinin başkenti Tiran'da inşa edilen cami. 1791 yılında Hacı Edhem Bey ve babası Petrelalı Molla Bey tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ponte Vecchio</span>

Ponte Vecchio, Arno Nehri üzerinde bulunan, Floransa'nın en meşhur köprüsüdür. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Köprünün üzerinde çok sayıda kuyumcu dükkânı bulunmaktadır. Köprünün ortasında Benvenuto Cellini'nin bronzdan bir büstü bulunur. 1117'de bir taşkın tarafından tahrip edildikten sonra taş olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Saat Kulesi</span>

Antalya Saat Kulesi, Antalya şehrinin Kale Kapısı mevkiinde yer alan saat kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Çan Kulesi</span>

Venedik'teki San Marco Bazilikası'nın çan kulesidir. Ayni isimdeki meydanda yer alır. Şehrin sembolü ile tanımlıdır. Kule 98,6 metre yüksekliğinde, Basilika'nın ön tarafında San Marko meydanının köşesinde ayakta duran tek kuledir. Basit bir forma sahiptir. Gövde düz tuğla sütünludur. 12 metre bir tarafta, 50 metre boyunda, yukarıda çan kulesi şeklinde kubbelenir. 5 adet çana ev sahipliği yapar. Çan kulesi sahanlığı küb ile kapatılır. Birbiri ardı sıra gelen cepheler Venedik'in dişi temsilcisi La Giustizia: Justice ve yürüyen aslan figürlerini gösterir. Kule piramit tepe şeklinde kapatılır. Onun tepesinde baş melek Gabriel Cebrail (melek) durur. Çan kulesi onun şimdiki formuna 1514 yılında ulaştı. Bugünkü duruşu, mamafih, 1902 yılındaki çökmesinden sonra 1912 yılında yeniden inşa edildi ve tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Saat Kulesi</span> Yıldız Sarayı yerleşkesindeki saat kulesi

Yıldız Saat Kulesi Yıldız Sarayı kompleksine ait olan bir saat kulesi. İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Yıldız semtinde bulunur. Yıldız Camii avlusunun güneybatı köşesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Valide Han</span>

Büyük Valide Han, İstanbul, Türkiye'de bulunan bir 17. yüzyıl yapısıdır. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan Çakmakçılar Yokuşu’nda konumlanan Tarakçılar Sokağı’nın karşısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Kulesi</span> Topkapı Sarayı’nda divan toplantılarının yapıldığı Kubbealtı’nın bitişiğinde bulunan yapı

Adalet Kulesi, Topkapı Sarayı'nda bulunan bir yapı. Divan toplantılarının yapıldığı Kubbealtı’nın birinci oda-salonunun karşı duvarında bulunan kafesli pencerenin bitişiğinde yükselen bu yapı, padişahın divan görüşmelerini gözetlediği yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Fotini Kilisesi</span> İzmir, Konakta var olmayan tarihî kilise

Aya Fotini Kilisesi, İzmir ilinin Konak ilçesinde artık var olmayan tarihî kilise. 1793 yılında tamamlanan kilise aynı zamanda metropolitlik merkeziydi. Kilisenin son piskoposu Hrisostomos Yunan İşgali sırasında öldürülmüş, kilisenin kendisi ise 1922 İzmir Yangını'nda yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır. Günümüzde İzmir'de aynı adı taşıyan modern Ortodoks kilisesinin aynı adı taşıması dışında bu yapıyla bir bağı yoktur.

Ayvalık Saat Kulesi, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunan saat kulesi. Fevzipaşa Mahallesi'nide bulunan kule Agios Yannis Kilisesinin çan kulesi üzerinde yükselmektedir. 1870 yılında inşa edilen kule kare planlı çan kulesinin üzerinde yine kare planlı şekilde inşa edilmiştir.

Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde, feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi. Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896'da yaptırılmıştır. Kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Saat Kulesi</span>

Kütahya Saat Kulesi, Kütahya ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu Saat Kulesi</span>

Mudurnu Saat Kulesi, Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde bulunan ahşap kaplı, kiremit çatılı saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Botevgrad Saat Kulesi</span> Botevgrad, Bulgaristandaki saat kulesi

Botevgrad Saat Kulesi, Bulgaristan'ın Botevgrad şehrinde yer alan bir saat kulesidir. 1866'da inşa edilmiştir. Şehrin sembollerinden biridir ve Bulgaristan'ın 100 Turistik Yeri arasındadır. Yenilenen saat mekanizmasıyla her saat başı o saat sayısı kadar çan ile çalar.

<span class="mw-page-title-main">Ruisi Katedrali</span>

Ruisi Meryem Ana Katedrali Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Ruisi köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Aslen 8-9. yüzyılda inşa edilen kilise, 11. yüzyılda yeniden modellenmiş ve 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. Doğusunda at nalı şekilli apsisi bulunan, uzun kubbeli bir Yunan haçı planlı kilisedir. Katedral, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.