İçeriğe atla

Gömeç Kulesi

Koordinatlar: 36°29′25″K 34°8′8″D / 36.49028°K 34.13556°D / 36.49028; 34.13556
Gömeç Kulesi
Erdemli, Türkiye
Kulenin görünümü
Koordinatlar36°29′25″K 34°8′8″D / 36.49028°K 34.13556°D / 36.49028; 34.13556
TipKule
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenAntik Roma

Gömeç Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Roma döneminden kalma bir kuledir.

Konumu

Gözetleme kulesi, Mersin ilinin Erdemli ilçesinde, Kızkalesi'nin yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, Erdemli'nin 20 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Kızkalesi'nin (antik Korikos) dağlık hinterlandında, sur kalıntılarıyla birlikte 240 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde, buradan Şeytanderesi vadisinin doğu yakasına, oradan da kaya mezarlarına uzanan yol üzerinde yer alıyor. Adamkayalar, Hüseyinler üzerinden Cambazlı'ya geçerek Uzuncaburç'ta son bulmaktadır. Yaklaşık 200 metre uzaklıkta eski kule, iki kilometre güneydoğusunda Sarayın Kulesi ve üç kilometre güneybatıda Akkum Kulesi olmak üzere bölgede başka kuleler de bulunmaktadır.

Tanımı

Neredeyse tamamı sağlam olan kulenin yüksekliği 11,32 metredir. Zemin seviyesinde 4,7 x 4,7 metrelik bir taban alanına sahip olup üstte 4,2 x 4,2 metreye düşmektedir. Her katmandaki taşların aynı boyutta olduğu, ancak farklı katmanlardaki taşların boyutlarının farklı olabileceği, sözde izodomum tekniği kullanılarak harçsız taş bloklardan inşa edilmiştir. Blokların yüksekliği 80 ila 30 santimetre arasında değişmektedir. Kapı güney tarafta yer alır ve 1,9 x 0,96 metre boyutlarındadır. Üstünde, dış duvarda, bir sundurmayı desteklemek için inşaattan bir süre sonra eklenen bir dizi 13 kiriş deliği bulunmaktadır.

Dört kat var. Birinci katın güney tarafında tuğlayla örülmüş bir pencere bulunmaktadır. onun üstünde, ikinci katta bir yarık pencere, üçüncü katta ise her iki tarafta yaklaşık 85 santimetre büyüklüğünde kare bir pencere vardır. Üçüncü katın doğu ve batı duvarlarında da sonradan küçük bloklarla kapatılan pencereler vardı. Birinci katın batı duvarında halen bir yarık pencere bulunmaktadır. Kuzey duvarında herhangi bir katta açıklık bulunmamaktadır.

Kapı içeriye ve sağa doğru açılıyordu. Ankraj plakası ve kapı menteşeleri için delikler görülebilir. İçten bir kiriş ve iki çubukla, dıştan ise tek bir kirişle cıvatalanmıştır. Kulenin iç duvarlarında, dört seviyedeki döşeme kirişleri için kiriş delikleri bulunmaktadır; en alttakiler doğrudan kapı pervazının üzerindedir. Birinci, üçüncü ve dördüncü katlarda kirişler kuzey-güney yönünde, ikinci katta ise doğu-batı yönünde uzanıyordu. En üst kat, iki kat taş blok ve mazgallarla çevrelenen izleme platformuydu. Bunlar neredeyse tamamen sağlam, merlonların eyer şeklindeki üst kısımları bazı durumlarda hala korunuyor.

Kulenin çevresinde zeytinyağı presi de dahil olmak üzere çeşitli binaların yıkık duvarları bulunmaktadır.

Kilikya kuleleri

Kilikya'da, özellikle Göksu Nehri ve Limonlu Çayı arasındaki bölgede çok sayıda Geç Helenistik ve Roma kulesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bağımsızdı, bazıları yerleşim yerlerinin veya kalelerin parçalarıydı, ancak hepsinin gözetleme kulesi olarak hizmet ettiği görülür. MÖ 2. yüzyılda Selefkî'den Roma kontrolüne geçiş sırasında bölgeye yerleşen korsanların saldırılarına karşı koruma sağladılar. Farklı zamanlarda bölgenin ana kenti olan Korykos ve Elaiussa Sebaste'nin etrafında izodomik tarzda beş müstakil kule (Akkum, Boyan, Gömeç, Sarayın ve Yalama) kümeleniyor. Aynı zamanda ev ve depo olarak da hizmet verdikleri görülür. Alt katlar karanlıktı ve bu nedenle tahıl gibi gıda maddelerinin depolanması için kullanılabilirken, aynı zamanda çevrede yaşayanlar için bir sığınak yeri olarak da hizmet verebilirdi. Üst platformun mazgalları okçulara karşı koruma sağlıyordu. Farklı kulelerin benzer tarzı ve birbirlerinden üç ila beş kilometre uzakta olmaları nedeniyle, bunların bir grup olarak inşa edildiği, belki de birbirleriyle sinyaller aracılığıyla iletişim kurma amacı taşıdığı sonucuna varılabilir. Muhtemelen MÖ 133'te Seleukos egemenliğinin sonu, MÖ 65'te korsanların Pompey tarafından yenilgiye uğratılması ve (en geç) MS 74'te bölgenin bir Roma eyaletine dönüştürülmesi arasında inşa edilmişlerdir.

Bibliyografi

  • Josef Keil, Adolf Wilhelm: Denkmäler aus dem rauhen Kilikien, (= MAMA 3), Manchester 1931, pp. 119–120 Tab. 45 Fig. 146
  • Serra Durugönül: Türme und Siedlungen im Rauhen Kilikien. Asia Minor Studien Band 28. Rudolf Habelt, Bonn 1998 3-7749-2840-1 pp. 66–74

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkule</span>

Kızıl Kule, Antalya'nın ilçesi Alanya'da Alanya Liman'nda bulunan Alanya Kalesi ile kentin simgelerinden biri olan kule.

<span class="mw-page-title-main">Anemas Zindanları</span> Abdullah ne demek kasim

Bizans döneminin en büyük saraylarından biri olan Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş, 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Kalesi</span> kale

Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstündedir. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasında yapılmış olacağı düşünülmektedir. 150x75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlıdır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartmıştır. Bunlardan biri kalenin eski giriş yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adamkayalar</span>

Adamkayalar Mersin ilinde taş kabartmaları ile ünlü bir kanyondur.

<span class="mw-page-title-main">Església de Sant Serni de Llorts</span>

Església de Sant Serni de Llorts, Llorts, Ordino Parişi, Andorra'da bulunan bir kilisedir. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 17. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osetya mimarisi</span>

Oset mimarisi - Oset halkının yüzyıllar boyunca oluşturduğu eşsiz maddi kültürünün örnekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Iasos</span> Antik Karya şehri

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Kule</span> Konstantinopoliste Bizans dönemi surlarının bir bölümü

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir. Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucubelen Kalesi</span> Mezitlide bir kule

Kuzucubelen Kalesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Mezitli ilçesinin Kuzucubelen köyünde, günümüzde harap bir hâlde bulunan eski bir gözetleme kulesidir. Bölge halkı tarafından Taş Kale olarak adlandırılır.

Nihahi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı ve eski adı Nihahi olan Yokuşlu köyü sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Akkum Kulesi</span>

Akkum Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Boyan Kulesi</span>

Boyan Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Sarayın Kulesi</span>

Sarayın Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Hıdırlı (Erdemli)</span>

Hıdırlı, Türkiye'nin güneyinde, Kilikya bölgesinde yer alan, Roma İmparatorluğu dönemine ait yerleşim yeri kalıntısıdır.