İçeriğe atla

Gölge Topraklarda

Gölge Topraklarda
Shadowlands
YönetmenRichard Attenborough
YapımcıRichard Attenborough
Brian Eastman
SenaristWilliam Nicholson
Oyuncular
MüzikGeorge Fenton
Görüntü yönetmeniRoger Pratt
KurguLesley Walker
StüdyoPrice Entertainment
Spelling Films International
DağıtıcıUnited International Pictures
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1993 (1993-12-25)
Süre131 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe$22 milyon
Hasılat$52 milyon[1]

Shadowlands, akademisyen C. S. Lewis (Anthony Hopkins tarafından canlandırılan) ile Yahudi Amerikalı şair Joy Davidman (Debra Winger tarafından canlandırılan) arasındaki ilişkiyi, kadının kanserden ölümünü ve bunun Lewis'in Hristiyanlığına nasıl meydan okuduğunu anlatan 1993 yapımı bir İngiliz biyografik drama filmi filmidir. Film Richard Attenborough tarafından yönetildi ve senaryosu William Nicholson tarafından 1985 televizyon filmi ve 1989 aynı adlı sahne oyunu temel alınarak yazıldı. 1985 tarihli senaryo, Brian Sibley ve Norman Stone tarafından Thames Television için yazılan I Call It Joy olarak hayata geçti. Sibley daha sonra Shadowlands: C. S. Lewis ve Joy Davidman'ın Gerçek Hikayesi adlı kitabı yazdı. Film 1993 BAFTA En İyi İngiliz Filmi Ödülü'nü kazandı. Film, İngiliz aktör Michael Denison'ın son film görünümü oldu.

Olay Örgüsü

1950'lerde, çekingen, orta yaşlı bekar C. S. Lewis Magdalen College'da Oxford Üniversitesi akademisyeni ve The Chronicles of Narnia çocuk kitapları serisinin yazarıdır. Evli Amerikalı şair Joy Davidman Gresham ve küçük oğlu Douglas ile İngiltere ziyaretleri sırasında tanışır, Gresham'ın sorunlu evliliğinin koşullarını henüz bilmemektedir.

Birbirinden çok farklı iki zihnin resmi bir buluşması olarak başlayan şey, yavaş yavaş bir bağ ve aşk duygusuna dönüşür. Lewis, kardeşi Warnie ile yaşadığı sakin hayatın, sınır tanımayan davranışlarıyla erkek egemen üniversitenin katı duyarlılıklarıyla keskin bir tezat oluşturan açık sözlü Gresham tarafından altüst edildiğini görür. Her biri diğerine dünyayı görmenin yeni yollarını sunar.

Joy'a kanser teşhisi konulduğunda, daha derin duygular su yüzüne çıkar ve ikisi evlenir. Karısı onu ölümüne hazırlamaya çalışırken Lewis'in inançları sınanır.

Kaynakça

  1. ^ "Top 100 grossers worldwide, '93-94". Variety. 17 Ekim 1994. s. M-56. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

19 Nisan, Miladi takvime göre yılın 109. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 256 gün vardır.

16 Nisan, Miladi takvime göre yılın 106. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 259 gün vardır.

7 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 188. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 177 gün vardır.

29 Ocak, Miladi takvime göre yılın 29. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 336 gün vardır.

5 Nisan, Miladi takvime göre yılın 95. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 270 gün vardır.

29 Nisan, Miladi takvime göre yılın 119. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 246 gün vardır.

21 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 141. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 224 gün vardır.

23 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 143. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 222 gün vardır.

7 Haziran, Miladi takvime göre yılın 158. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 207 gün vardır.

18 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 230. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 135 gün vardır.

10 Eylül, Miladi takvime göre yılın 253. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 112 gün vardır.

14 Kasım, Miladi takvime göre yılın 318. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 47 gün vardır.

22 Aralık, Miladi takvime göre yılın 356. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 9 gün vardır.

Berna Moran Türk edebiyat kuramcısı, edebiyat eleştirmeni. Türkiye'de modern edebiyat eleştirisi alanının öncülerindendir.

<i>Narnia Günlükleri</i>

Narnia Günlükleri, C. S. Lewis tarafından çocuklar için yazılmış olan yedi kitaplık bir fantastik roman serisidir. Narnia Günlükleri, klasik çocuk kitapları olarak dikkate alınır ve yazarının en bilinen çalışmasıdır. Dünya çapında 41 dile çevrilmiş ve 100 milyondan fazla satmıştır. 1949 ve 1954 yılları arasında yazılmış olup, resimleri Pauline Baynes tarafından yapılmıştır. Kitaplar birçok kez radyo, televizyon, sinema ve tiyatroya uyarlanmıştır. Karakterlerde ve hikâyelerde Yunan ve Roma mitolojisinden ve İngiltere ile İrlanda'nın peri masallarından esinlenilmiştir. Buna ilaveten, seride birçok Hristiyanlık ögesi de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Gresham</span>

Douglas Gresham, İngiliz biyografi yazarı ve film yapımcısı. Joy Gresham'ın oğlu ve İrlandalı yazar C.S. Lewis'in üvey oğludur. Lewis, Gresham'ı 1956 yılında evlat edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">River Phoenix</span> Amerikalı müzisyen ve sinema oyuncusu (1970 – 1993)

River Jude Phoenix, Amerikalı oyuncu, müzisyen ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Day-Lewis</span> İngiliz oyuncu

Sir Daniel Michael Blake Day-Lewis, İngiliz emekli oyuncu. Genellikle sinema tarihinin en büyük aktörlerinden biri olarak tanımlanan Day-Lewis, kırk yılı aşan kariyeri boyunca üç Akademi Ödülü, dört BAFTA Ödülü, üç Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Day-Lewis, 2014 yılında tiyatroya hizmetlerinden ötürü şövalyelik unvanı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nigel Hawthorne</span>

Nigel Hawthorne, dünyaca ünlü İngiliz aktör. İngiltere'nin Coventry kentinde 1929 yılında doğan Nigel Hawthorne, Güney Afrika'da büyüdü ve 1950-1960 yılları arasında İngiltere'de tiyatro kariyerine başladı.

Miras filmi, film endüstrisi ya da film yapımcılarının kendileri tarafından kullanılan bir film türü etiketinin aksine hassas bir terimdir. Başlangıçta 20. yüzyılın sonlarındaki İngiliz sinemasının kümesi ya da dönemi olarak değinildi. Terim şimdilerde Fransa dahil diğer Avrupa ülkeleri ve ötesinde yüksek kalitede görsel yapımı olan dönem filmleri içinde kullanılmaktadır.