İçeriğe atla

Göleteği Yaylası

Göleteği Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesine 45 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 2 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Eskiarmutluk köyüne 5 kilometre uzaklıktadır. Her yıl yaylacılık ve hayvancılık için kullanılmaktadır.[1] Rakımı 2.600 metre olan yaylada buzul göller bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Geneli Yayla Envanteri" (PDF). strateji.gov.tr. 27 Kasım 2017. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Buzul Gölü'nde yüzme keyfi". haberturk.com. 20 Temmuz 2015. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Terme</span> Samsun Termede bir Mahalle

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

Tatos (Dilek) Dağları Doğu Karadeniz Dağları'nın doğu uzantıları olan sıradağların eski ve orijinal adı olup, Rize ve Erzurum il sınırında yer almaktadırlar. Tatos aynı zamanda Rize'de Osmanlı döneminde yaşamış bir ailenin de adıdır. Yüksekliği 3550 m olan dağların adı Cumhuriyet döneminde Dilek Dağları olarak değiştirilmiştir. Yörede ve yayınlarda Tatos adı kullanılmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdağlar</span>

Ak Dağlar, Türkiye'de Akdeniz bölgesinde eski Likya bölgesi olarak gösterilen Antalya'da yükselmektedir. Bey Dağları'nın kolu olan Akdağlar Yüksek Tekellioğulları Dağları'nın, Kıyı Beydağları ve Merkezi Beydağları boyunca uzanan sıradağlardır. MÖ 1. yüzyılda yaşayan Amasyalı Strabon'unda bahsettiği Akdağlar'da çoklu zirveler ve ana zirvenin 5 sivriden oluştuğu ve Roma antik yollarının da bulunduğu bölgedir. Fethiye - Kaş arasında heybetle yükselen Akdağlar kütlesi uzaktan bakıldığında ulaşılmaz gibi görünür. Oysa Beydağları'nın bir kolu olan Akdağlar, 3 bin metrelere varan doruklarının hemen altındaki yeşil alanlarıyla yaylacıların yurdudur. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan Teke Yarımadası’nın bu karlı dorukları, zirvelerindeki düzlükleriyle yaz ayları boyunca yerleşime elverişli. Akdağlar’ın en yüksek noktası olan 3 bin 14 metrelik Uyluk Tepe zirvesine çıktığınızda, altınızda uzanan vadilerdeki Yörük çadırlarını görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl, Toros</span> Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü

Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.

<span class="mw-page-title-main">Pleistosen</span> halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl önce süren jeolojik dönem

Pleistosen ya da Pleyistosen, genellikle halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağdır. Dünyanın en son tekrarlanan buzullaşma dönemidir. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik çağın sonuna karşılık gelir. Pleistosen, Kuvaterner Döneminin ilk dönemi veya Senozoik Çağın altıncı dönemidir. ICS zaman ölçeğinde, Pleistosen üç aşamaya ayrılır. Bunlar;

Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.

Rize'deki bütün göllerin alfabetik olarak listesi;

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Königssee</span>

Königssee, Almanya'nın Bavyera eyaletinin en güneydoğusunda yer alan Berchtesgadener Land'da, Avusturya sınırına yakın bir konumda bulunan doğal bir göldür. Gölün çoğu Berchtesgaden Millî Parkı içinde yer almaktadır.

Eğnaçor Yaylası, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir yayladır. Çayeli'ne 47 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan yaylanın rakımı 2811 metredir. Çayeli'nin Buzlupınar ve Çataldere köylerinde yaşayanlar yaylayı kullanmaktadır. Çayeli-Kaptanpaşa-Çataldere-İncesu güzergahı ile yaylaya ulaşılabilir. Köyde ikisi küçük biri büyük olmak üzere üç göl vardır. Ayrıca yaylanın üzerinde Ongici Buzul Gölü yer almaktadır.

Noğadit Yaylası, Artvin ilinin Arhavi ilçesine 55 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 75 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimine 30 kilometre uzaklıktadır. Nogadit Gölü'ne ev sahipliği yapar. Arhavi'deki yaylalar içinde en fazla konağın olduğu yayladır. Doğu yamacında İnekligöl olarak da bilinen Yeşil Göl vardır.

Alacagöl Yaylası, Artvin ilinin Arhavi ilçesine 32 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 64 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimine 17 kilometre uzaklıktadır. Rakımı 2500 metrenin üstünde olan yayla, Alaca buzul gölüne ev sahipliği yapar. Aşağı Alacagöl ve Yukarı Alacagöl isimli iki bölümden oluşan yayla, güneyde Noğadit Yaylası ve Sırt Yayla ile komşudur.

Lekoban Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 90 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 20 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Efeler (Eprati) köyüne 20 kilometre uzaklıktadır. Maçahel'in bir parçası olan Lekoban Yaylası, endemik bitki türleri ve buzul göllerine ev sahipliği yapmaktadır.

Mereta Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 75 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Uğurköy'e (Akria) 15 kilometre uzaklıktadır. Maçahel'in bir parçası olan yaylanın rakımı 2300 metredir. Kuyruklu Göl yaylaya 4 kilometre mesafededir.

Yediçukur Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesine 33 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. En yakın yerleşim birimi olan Güvenköy'e 35 kilometre uzaklıkta olan yayla, 10 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Her yıl Mayıs ve Eylül ayları arasında hayvancılık için kullanılmaktadır. Beşik Gölü ve Çat Gölü bu yaylada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alazlı Yaylası</span>

Alazlı Yaylası, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine 20 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 2 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Alazlı (Mula) mahallesine 10 kilometre uzaklıktadır. Yayla hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı 2000 metredir. Her yıl 27 Ağustos günü yaylada Mula Yaylası Çoban Şenliği düzenlenmektedir.

Garç Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesine 46 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Sivrikaya köyüne 20 kilometre uzaklıktadır. Her yıl hayvancılık için kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı yaklaşık 2.550 metredir.

Kevut Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesine 37 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 13 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Ballıköy'e 15 kilometre uzaklıktadır. Her yıl hayvancılık için kullanılmaktadır.

Sazlık Yaylası, Artvin ilinin Arhavi ilçesine 35 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 20 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimine 20 kilometre uzaklıktadır. Dönemsel olarak hayvanlılık ve ikamet amaçlı kullanılmaktadır.