İçeriğe atla

Göl Yaylası

Göl Yaylası veya Kabahor Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2365 metredir. İkizdere'ye 24 kilometre mesafededir. Kabohor Vadisi'nde kurulmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">İkizdere</span> Rizenin ilçesi

İkizdere, Rize iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Yaylası</span>

Kaçkar Yaylası veya Ombole Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. 2600 rakımdadır ve 15-20 civarı ev barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıköy, İkizdere</span>

Ballıköy, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgarlı, İkizdere</span>

Rüzgarlı, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Tarkan'ın ve dedesinin kardeşi olan Komünizmle Mücadele Derneği'nin lideri Fethi Tevetoğlu'nun memleketidir.

<span class="mw-page-title-main">Tozköy, İkizdere</span>

Tozköy, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.

Verçenik, Kaçkar Dağları yöresinde kullanılan coğrafi yer ismi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas kara orman tavuğu</span>

Kafkas kara orman tavuğu, orman tavukları (Tetraoninae) familyasına ait bir kuş türü.

Bulut Dağları, Kavrun Dağları'nın kuzeydoğusunda yer alan, kendi içinde ufak bir dağ silsilesidir. Bu silsilenin en belirgin zirvesi birçok yerden seçilebilen Kemerli Kaçkar Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ovit Yaylası</span>

Ovit Yaylası, Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. İkizdere'ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Petran Yaylası</span> Petran Köyü (Meşeköy)

Petran Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1950 metredir. İkizdere'ye 28 kilometre uzaklıktadır. Yaylada her yıl Lazboard kayak şenliği düzenlenmektedir.

Vaşa Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın rakımı 2643 metredir. Yayla, otantik özelliklerini korumaktadır.

Çamlık Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2100 metredir. Fındıklı'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylaya ulaşım Artvin'in Arhavi ilçesinden sağlanmaktadır. Marsis Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Yaylanın alanı 15 kilometrekaredir.

Çifteköprü Yaylası veya Meles Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1712 metredir. İkizdere'ye 25 kilometre mesafededir. İkizdere-Anzer yolu üstünde yer almaktadır.

Homeze Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2368 metredir.

Mahura Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2643 metredir. İkizdere'ye 31 kilometre mesafededir. Yaylanın alanı 10 kilometrekaredir.

Sivrikaya Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1875 ila 2580 metredir. İkizdere'ye 20-25 kilometre mesafededir. Yaylaya ulaşım İspir yolundan Sivrikaya köyü sapağına saptıktan sonra sola ayrılan toprak yolu takip ederek sağlanmaktadır. Yayla, Zorkal, Alevra, Tenağul ve Legiş yaylalarıyla çevrelenmiştir. Yaylada 2004 yılından beri Dağ Horozu Şenliği düzenlenmektedir.

Rize'deki bütün göllerin alfabetik olarak listesi;

<span class="mw-page-title-main">Rize'deki akarsular listesi</span>

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.