İçeriğe atla

Gökgöl, Gölköy

Gökgöl
Harita
Havza
KonumGölköy, Ordu, Türkiye
Koordinatlar40°41′5″K 37°36′46″D / 40.68472°K 37.61278°D / 40.68472; 37.61278
Genel bilgiler
Göl türüTektonik göl
Uzunluk48 m (157 ft)
Yüzölçümü2.020 m2 (21.700 ft2)
Ortalama derinlik8,5 m (28 ft)
En derin noktası10 m (33 ft)
Kıyı uzunluğu168 m (551 ft)
Yüzey rakımı840 m (2.760 ft)
Türkiye üzerinde Gökgöl, Gölköy
Gökgöl, Gölköy
Gökgöl, Gölköy (Türkiye)

Gökgöl, Ordu ili Gölköy ilçe merkezinde yer alan küçük bir tektonik göldür. Fay kaynağının yüzeye yaklaştığı alanda oluşan göl tektonik kökenlidir. Gölköy merkezde yer alır.

Gökgöl, 2020 m² büyüklüğünde, 48 m çapa sahip dairevi yapıdadır. En derin yeri 10 m, ortalama derinlik 8,5 m, çevresi 168 m'dir. Yağışlar ile ve yeraltı suları ile beslenir, bir kanal ile sularını dışarı gönderir. Çevresi "Gökgölü Aile Parkı" olarak düzenlenmiştir. Eğlence, dinlenme alanı olarak kullanılır, yazın gölde yüzülmektedir.[1]

Derinlerden gelen karbondioksitli suların bıraktığı çökeller küçük çaplı traverten oluşumuna neden olmuştur. Gökgöl ile aynı formasyonda yer alan Gölköy'ün 500 m güneyindeki Çermik Gölü (Uyuz Gölü)[2] karbondioksitli sulardan oluşan travertenlerin içinde dolin gibidir. göl içinde balık bulunmaz, çevresi betonlandığından kıyılarda sucul bitkiler görülmez.[1]

Gökgöl zayıf asidik yapıdadır, oksijen doygunluğu düşüktür. Suyun elektriksel iletkenliği çözünmüş madde oranı yüksek olduğundan oldukça yüksektir. Sadece bir kanal ile dışarı akışı olan göl yarı kapalı durumdadır. Tüm bu şartlar balık yaşamına engel olmaktadır. Göl suları çok sert sular sınıfındadır.[1]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ a b c TAŞ, Beyhan; ÇETİN, Murat. "GÖKGÖL (ORDU-TÜRKİYE)'ÜN BAZI FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ". Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 
  2. ^ "Çermik Gölü". golkoy.gov.tr. 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Gölü</span> Elazığ yakınlarında, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göl

Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Köyceğiz Gölü</span> Muğla da göl

Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde, Muğla ilinin güneydoğusunda yer alan Köyceğiz Gölü 52 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin 16. büyük gölüdür. Tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Çad Gölü</span> Nijerya, Kamerun, Nijer ve Çad sınırında yer alan bir göl

Çad Gölü, Orta Afrika'da Nijerya, Kamerun, Nijer ve Çad sınırında yer alan bir göl.

<span class="mw-page-title-main">İznik Gölü</span> Bursa, Türkiyede bir göl

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölüdür. tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Karsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi'nde Gemlik körfezine ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Gölü</span> Türkiyede bir göl

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tuz Gölü</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölü

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Göller Yöresi</span> birden fazla gölden oluşan bölge

Göller Yöresi, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın (Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla ve Yarışlı göllerinden oluşan bölgenin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulugöl</span> Tabiat Parki (05.01.0034)

Ulugöl; Ordu ili, Gölköy ilçesi, Haruniye köyü ile Süleymaniye köyü sınırları içerisinde yer alan bir heyelan set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sera Gölü</span>

Sera Gölü, Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ladik Gölü</span> Samsunun Ladik ilçesinde bir göl

Ladik Gölü, Samsun'un Ladik ilçe merkezinin doğusunda bulunan ve 870 hektarlık alana sahip olan bir göl. Ladik Gölü, üzerinde yüzen adacıklarıyla ünlüdür. Etrafı dağ ve orman manzarası ile çevrilidir. Turna balığı, tatlısu levreği, tahta balığı, sazan, kızılkanat gibi balık türlerinin yaşaması nedeniyle ilçedeki balıkçılık sektörü ve balıkçılık turizmi, bu yöredeki yaşamı son derece etkilemektedir. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Burada su kayağı, sörf, yelkenli yarışı gibi sportif faaliyetleri yapmak da mümkündür. Bu özellikleriyle göl, ilçe turizmine hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Gölü</span> Gürcistan ve Türkiye arasında bir göl

Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün kıyısında yer alan Kenarbel köyünün Gürcüce eski adından dolayı Kenarbel Gölü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Akdoğan Gölü</span> Vartoda bir göl

Akdoğan Gölü ya da Hamurpet Gölü, Muş ili Varto ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik göldür.

<span class="mw-page-title-main">Yeniçağa Gölü</span> Yeniçağada bir göl

Yeniçağa Gölü, Bolu ili, Yeniçağa ilçesinin yakınındaki tektonik göl. Gölün oluşumunda Kuzey Anadolu Fay hattı etkilidir. Göl alanı 2,6 km², denizden yüksekliği 989 m'dir. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 11 m, otalama derinliği 5 m kadardır. Gölün uzunluğu 7 km, genişliği 2,5 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkum Gölü</span>

Sarıkum Gölü, Sinop Yarımadasının batısında, eski bir koyun kıyı kordonu ile kapanması sonucu oluşmuş hafif tuzlu sığ bir lagün gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samsam Gölü</span> Türkiyede bir göl

Samsam Gölü, Konya ili, Kulu ilçesi sınırlarında yer alan tatlı sulu, sığ göldür. Göl yağışlar, yeraltı suları ve küçük dereler ile beslenir.