İçeriğe atla

Gökceseki (Ören yeri)

Gökceseki (Ören yeri)
Kentin Türkiye haritasındaki konumu.
Kentin Türkiye haritasındaki konumu.
Kentin Türkiye haritasındaki konumu.
KonumGökçeseki, Ermenek, Karaman, Türkiye
BölgePamfilya
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşMS.2.yüzyıl
Kültür(ler)Roma Dönemi, Bizans Dönemi
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Nekropol alanı,kaya mezarları, basamaklı kutsal alan, yapı kalıntıları, çanak-çömlek-mimari parçalar, mezar kapaklarında aslan tasvirli taşlar, Philadelphia minyatür at figürleri,
ArkeologlarDr.Ercan Aşkın

Gökceseki Ören yeri, Karaman ili Ermenek ilçesi Gökçeseki Köyü'nün kuzeyinde bulunan antik ören yeri yerleşimidir.

Örenler

Bir kısmı ören yeri içinde yer alan tek odalı dikdörtgen planlı, üzerinde kemer şeklinde oyulmuş mezarlar oluşturmakta ayrıca kaya mezarları içinde çok odalı veya tek odalı olarak düz tavanlı yapılar görülmektedir. Diğer bir kısım ise Nekropol alanı şeklinde (Mardin Dara antik kent benzerliği taşıyan) antik kaya mezarları bazılarının mimari yapısı, kapak kısmı kireç taşından yapıldığı ve üzerine yatar vaziyette aslan heykelleriyle betimlendiği görülmektedir.[1]

Kazılar

Gökçeseki ören yeri yerleşiminde ilk kazı çalışmaları 2015 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) danışmanlığında gerçekleştirilmiştir.[2] Yapılan arkeolojik çalışmalar ışığında ortaya çıkarılan veriler antik yerleşimin Roma ve Bizans dönemi yoğun olarak iskan gördüğü anlaşılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Haberler". TAY Projesi. Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - 26 Ağustos 2021. 15 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Philadelphia'nın oyuncak atları". AA Kültür Sanat. Anadolu ajansı, 25.01.2018. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ksanthos</span> Türkiyedeki UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Likya antik kenti

Ksantos, Kaş'ın Kınık köyündeki antik kent. Kaş kara yoluna 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. UNESCO tarafından ’Dünya Kültür Mirası’ listesine alınmıştır.

Akalissus, Antalya sınırları Kumluca ilçesi yakınlarındaki bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Arikanda</span> Finike ilçesi yakınlarındaki antik kent

Arikanda, Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarındaki Likya antik kent.Elmalı - Finike kara yolunun tam yarısında bulunan Arifköyünün Aykırıçay mahallesine yakın bir ören yeridir. Tarihi Bakır Çağı'na kadar geri gitmektedir ve şehrin adı yerli Anadolu dillerinden olan Luvice'de “yüksek kayaların yakınındaki yer” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Antioheia tu Kragu</span>

Antiocheia ad Cragum, Antalya ili Gazipaşa ilçesi yakınlarında antik kent. Alanya'nın 60 kilometre doğusundadır. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgede ve Akdeniz kıyısındadır. Kent adını, M.S. 1. yüzyılda yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fokaia</span>

Fokaia, İzmir'in Foça ilçesinin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyıl Aiol'ler tarafından gerçekleştiği, MÖ 9. yüzyılda ise kentin İon tarafına geçtiği düşünülüyordu. Fakat yapılan son araştırmalar kentin kuruluş tarihini MÖ 2000'e kadar geri götürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıdivane</span> Mersinin Erdemli ilçesinde yer alan antik kent

Kanlıdivane, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nekropol</span>

Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü(ler) şehri demektir. Antik çağdaki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle iç içe olmasıdır.

Agrilion ; Bilecik'in eski adı ve Bilecik'te bulunan bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Kayalıdere, Varto</span> Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köy

Kayalıdere, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Simena</span>

Simena, Antalya ilinin Kaş - Demre arasında yer alan, günümüzde Kaleköy olarak adlandırılan antik Likya kenti.

<span class="mw-page-title-main">Labranda</span>

Labranda - Labraunda - Lambraunda - Labraynda,, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Elaiussa Sebaste</span>

Elaiussa Sebaste veya Elaeousa Sebaste Mersin'e 55 km uzaklıkta, Silifke yönünde bulunan bir antik Roma şehri. Elaiussa terimi zeytin manasına gelmekte olup, şehir M. Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Parion</span>

Parion Antik Kent Çanakkale ili Biga ilçesi Kemer köyü sınırları içinde antik kent yerleşimidir.

<span class="mw-page-title-main">Madnasa</span>

Madnasa, Muğla ili Bodrum ilçesi Türkbükü koyu, Aşağı göl tepesinde Leleg yerleşimi olarak kurulmuş antik kent'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kilistra (Antik Kent)</span>

Kilistra ya da Lystra, Konya ili Meram ilçesi Hatunsaray (Lystra) Beldesi Gökyurt köyü sınırları içinde kalan antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Arsemia</span>

Arsemia, Adıyaman ilinin Kâhta ilçesi sınırları içerisinde, Nemrut Dağı güzergahı üzerinde bulunan bir ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Harran antik kenti</span> Şanlıurfanın Harran ilçesinde ören yeri

Harran antik kenti., Şanlıurfa ili, Harran ilçesi sınırları içinde bulunan bölgenin eski yerleşim yerlerinden birisidir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Antik Kenti</span> Karya bölgesinde yer alan antik kent

Herakleia Antik Kenti veya Latmos Herakleia, Muğla ili Milas ilçesine 39 km uzaklıkta Kapıkırı Köyü sınırları içinde kurulmuş Antik İyonya bölgesi kent yerleşimlerinden biridir.

Heraion Teikhos, Tekirdağ ili'ne 10 kilometre uzaklıkta, İstanbul-Tekirdağ karayolu üzerinde Trak yerleşimi antik kenttir.