İçeriğe atla

Gypsophila simulatrix

Gypsophila simulatrix
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Caryophyllales
Familya:Caryophyllaceae
Cins:Gypsophila
Tür: G. simulatrix
İkili adlandırma
Gypsophila simulatrix
Bornm. & Woronow, Vestn. Tiflissk. Bot. Sada 29: 28 (1913).

Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2][3] Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ Bornm. & Woronow, 1913 In: Monit. Jard. Bot. Tiflis 29: 28
  2. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ "World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Potentilla ruprechtii</i>

Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Pedicularis atropurpurea</span>

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Cephalaria gigantea</span>

Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Rubus caucasigenus, veya Bubucuk Sudre tarafından tanımlanmış ve Juzepczuk tarafından isimlendirilmiş, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Rubus caucasicus</i>

Zarif böğürtlen, Kafkas böğürtleni veya bilimsel adıyla Rubus caucasicus, Wilhelm Olbers Focke tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan zarif böğürtlen, dağ çayırlarında yetişmektedir. Borçka'daki Karagöl'ün çevresinde, Çamlıhemşin'e bağlı Galer Düzü mevkindeki Kavron Deresi'nin yanında, Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Denizbükü ve Yüceler köylerinde ve Giresun'un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinde görüldüğü rapor edilmiştir.

<i>Veronica caucasica</i> bitki türü

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Saxifraga caucasica</i>

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.

Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.

Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Symphytum sylvaticum</span>

Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Cerastium argenteum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. Tür, 1400 ila 2200 metre yükseklikteki yamaçlarda yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Cherleria circassica</span> bitki türü

Yayla tıstısı veya bilimsel adıyla Cherleria circassica, Nikolay Albov tarafından tanımlanmış ve Yuri Voronov tarafından adlandırılmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan yayla tıstısı, bilimsel adını Çerkeslerden almıştır. 1980 ila 3800 metre rakımlı dağlık meralarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Orman kafesotu</span>

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<i>Pedicularis wilhelmsiana</i>

Telekli bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis wilhelmsiana, Friedrich Ernst Ludwig von Fischer ve Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Kars'a endemik olan telekli bitotu, 1700 ila 2400 metre yükseklikteki Pinus sylvestris ormanları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Corydalis alpestris</span>

Gök kazgagası veya bilimsel adıyla Corydalis alpestris, Carl Anton von Meyer tarafından tanımlanmış, gelincikgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan gök kazgagası, 2000 ila 3300 metre yükseklikteki alpin kayalık yamaç ve molozlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla caucasica</span>

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Primula algida</span>

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Ranunculus cappadocicus</i> bitki türü

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.