İçeriğe atla

Gypsophila olympica

Gypsophila olympica, Caryophyllaceae familyasından Türkiye'ye özgü bir çiçekli bitki türüdür. Tipik olarak yaklaşık 15–30 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve küçük, beyaz çiçek kümeleri üreten küçük, çok yıllık bir bitkidir.[1]

Gypsophila olympica, narin görünümü ve küçük boyutu nedeniyle yaygın olarak "Olimpik bebek nefesi" olarak bilinir. Genellikle süs bahçeciliğinde ve peyzajda kaya bahçelerinde dolgu bitkisi olarak veya sınır bitkisi olarak kullanılır. Gypsophila olympica doğal habitatında kayalık ve taşlık alanların yanı sıra dağ yamaçlarında da yetişir.[2]

Bu bitki tıbbi özellikleri açısından kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ancak bazı çalışmalar antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini öne sürmüştür.[3] Ayrıca, özellikle solunum rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olduğu iddia edilen yeteneği nedeniyle geleneksel tıpta kullanım potansiyeline sahip olduğuna inanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "TÜBİVES Gypsophila olympica". 194.27.225.161. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Gypsophila olympica Boiss. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Gypsophila olympica | /RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Rezene</span>

Rezene, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Anavatanı, Akdeniz havzası ve Yakın Doğu'dur.

<span class="mw-page-title-main">İncir</span>

İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Ficus carica 800'den fazla tropikal ve subtropikal bitki içeren Ficus cinsinin tip türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkapan bitkisi</span>

Sinekkapan bitkisi, venüs sinek kapanı veya böcekkapan bitkisi, Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ortanca</span>

Anayurdu Japonya olan ortanca, 70-75 cinsiyle Asya ve Amerika'nın yerel bitkisi olup, gösterişli çiçekleri nedeniyle Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisidir. En büyük tür çeşitliliği doğu Asya'da özellikle Kore, Çin ve Japonya'dadır.

<i>Crocus speciosus</i>

Crocus speciosus, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür. Bu bitki türü ve beyaz kültür bitkisi 'Albus', Birleşik Krallık Kraliyet Bahçe Bitkileri Derneğinin Bahçe Liyakati Ödülünü kazanmıştır.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<span class="mw-page-title-main">World Checklist of Selected Plant Families</span>

World Checklist of Selected Plant Families seçilen bitki ailelerinin kabul edilen bilimsel isimleri ve eş adları hakkında en son hakemli derlenmiş ve yayınlanmış görüşleri sağlayan uluslararası bir işbirliği programıdır. Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew tarafından korunarak, ailelerin, cinslerin ve türlerin adlarının yanı sıra kontrol listeleri oluşturma yeteneğine izin veren çevrimiçi olarak mevcuttur.

Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.

<i>Solanum crispum</i>

Solanum crispum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Tipik olarak yaz ortasından sonbahara kadar uzun bir çiçeklenme dönemiyle hızlı büyür. Nemli ve iyi drene edilmiş nötr veya hafif alkali topraklarda iyi yetişir. Donmaya karşı koruma gerektirir.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

Gypsophila glandulosa, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve şimdiki adını Wilhelm Gerhard Walpers'tan almış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize, Trabzon, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla erythropoda</span>

Al şebnemli veya bilimsel adıyla Alchemilla erythropoda, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Kuzey Balkanlar, Kırım, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Ağrı ve Iğdır'a endemiktir. Elsi yapraklarda oluşan yaprak kümesi 20 cm uzunluğa erişebilir. Yeşil-sarı çiçekler Haziran ve Ağustos ayları arasında açar. Akrabası Alchemilla mollis gibi su çekmez özelliğiyle bilinir. Alchemilla mollis'ten daha küçüktür ve tam güneşli ortamda büyürse yaprakları kırmızımsı bir renk alabilir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Pyracantha coccinea</span>

Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır. Yaprakları hafif dişlidir ve karşılıklı olarak büyür. Meyvesi acı ve ekşimtraktır, çiğ olarak yenmez. Meyveler jöle, reçel, sos ve marmelat yapmakta kullanılabilir. 18. yüzyıldan beri Kuzey Amerika'da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arabis caucasica</span>

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Primulaceae</span>

Primulaceae, Ericales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

Rumex tmoleus, bilimsel olarak Rumex acetosa subsp. tmoleus olarak da bilinen bir bitki türüdür. Bu bitki, Rumex (ebegümeci) cinsine aittir ve Polygonaceae (gülgiller) familyasındandır.

<i>Zamioculcas</i>

Zamioculcas, Araceae familyasından çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya ve Zimbabve dahil olmak üzere doğu Afrika'ya özgü çok yıllık tropikal otsu bir bitkidir. Yaygın isimler arasında Zamia Bitkisi, ZZ bitkisi, Zuzu bitkisi, sonsuzluk bitkisi ve zümrüt palmiyesi bulunur. Çekici parlak yaprakları ve kolay bakımı nedeniyle ev bitkisi olarak yetiştirilir. Ayrıca hava temizleme özelliği olan salon bitkilerinden biridir.