İçeriğe atla

Gyeongju Tarihi Alanları

Koordinatlar: 35°47′20″K 129°13′36″D / 35.78889°K 129.22667°D / 35.78889; 129.22667
Gyeongju Tarihi Alanları
UNESCO Dünya Mirası
Mireuksa Tapınağı
Konum Güney Kore
KriterKültürel: ii, iii
Referans976
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Koordinatlar35°47′20″K 129°13′36″D / 35.78889°K 129.22667°D / 35.78889; 129.22667

Gyeongju Tarihi Alanları (Korece경주 역사유적 지구, 慶州 歷史遺蹟 地區 Gyeongju Yeoksayujeok jigu), Güney Kore'de bulunan Silla döneminden kalma arkeolojik bölgelerdir. Korunan alanlar, tapınak ve saray kalıntılarını, açık pagoda ve heykeltıraşları ve diğer kültürel eserleri kapsamaktadır. Tarihi alanlar, bazen dünyanın en büyük açık müzelerinden biri olarak bilinir. Gyeongju Tarihi Alanları, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Havana</span> Kübanın başkenti

Havana, Küba'nın başkenti. 2.2 milyon nüfusuyla hem Küba'nın hem de Karayipler'in en büyük şehridir. Geçim kaynakları başta puro, şeker kamışı ve mısırdır. Havana ayrıca bir turizm kentidir. Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulaşan kasırgalar görülür. Havana uzun yıllar İspanyolların sömürgesi altında kalmıştır. Bu sebepten dolayı bazı sokaklarında İspanyol etkisi hâlâ görülür. Havana Latin Amerika'nın önde gelen kentlerindendir. Havana'da tropik bir iklim görülür. Havana sanayi bakımından da gelişmiştir. Kentte yer altı kaynakları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü</span>

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Devon</span>

Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Agorası</span> İzmirde bulunan antik bir meydan

İzmir Agorası veya Smyrna Agorası, günümüzde İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve MÖ 4. yüzyılda kurulan agoradır. Zamanında Smyrna kentinin devlet agorası olarak işlev gördü. MS 178'de meydana gelen depremin ardından Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un desteğiyle yeniden inşa edildi. Osmanlı döneminde mezarlık ve namazgâh olarak kullanıldı. Bölgedeki ilk kazı çalışmaları 1932'de gerçekleştirildi. İzmir Agorası, 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihî Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi. Ekim 2023'te ören yerinde 700 metre uzunluğunda gezi yolu yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yangdong</span>

Yangdong, Güney Kore'nin Joseon Hanedanı döneminden kalma geleneksel bir köydür. Köy, Kuzey Gyeongsang iline bağlı Gyeongju şehri sınırları içerisinde Hyeongsan Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Köyün büyüklüğü, koruma derecesi, sayısız kültür varlıkları, gelenekçilik, doğal ortamlar önemine önemli derecede katkıda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seokguram</span>

Seokguram, Güney Kore'de Bulguksa Tapınağı Kompleksi'nin bir parçası olan hermitajdır. Seokguram, Gyeongju kentinde Toham Dağı'nda tapınağın dört kilometre doğusunda yer almaktadır. Seokguram, 1995 yılında Bulguksa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bulguksa</span> Tapınak

Bulguksa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının bir baş tapınağıdır. Tapınak, Gyeongju kenti sınırları içerisinde yer almakta olup Dabotap ve Seokgatap taş pagodaları, Cheongun-gyo ve Buda'nın iki adet yaldızlı bronz heykeli de dahil olmak üzere Güney Kore'nin Ulusal Hazinesi'nin yedisini kapsamaktadır. Bulguksa, 1995 yılında Seokguram ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

Çin'de 2016 yılı itibarı ile 50 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1987'de Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi, Mogao Mağaraları, Tai Dağı, Zhoukoudian Pekin Adamı Alanı ile Çin Seddi, son olarak 2016'da Shennongjia listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 35'i kültürel, 11'i doğal ve dördü karma alanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Şehir (Kraków)</span> Polonyanın Kraków şehrinin tarihi merkezi bölgesi

Kraków Eski Şehri, Polonya'nın Kraków şehrinin tarihi merkezi bölgesidir. Polonya'nın en ünlü eski bölgelerinden biridir ve 1038'den Polonya Kralı Sigismund III Vasa'nın sarayını 1596'da Varşova'ya taşımasına kadar Polonya'nın politik hayatının merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azize Parascheva Kilisesi (Desești)</span>

Aziz Parascheva Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilinde, Deseşti Komünü'ndeki bir Rumen Ortodoks Kilisesidir. 1770 yılında inşa edilen kilise, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ieud Hill Kilisesi</span>

Ieud Hill Kilisesi, Meryem'in Doğuşu'na adanmıştır ve Romanya'nın Maramureş ilindeki Ieud Komünü'nde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 17. yüzyılın başlarında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir. Adını, üzerinde bulunduğu tepeden alır ve Ieud Vadisi Kilisesi'nden ayırmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikâil ve Cebrail Kilisesi (Plopiș)</span>

Başmelek Mikail ve Cebrail Kilisesi,Romanya'nın Maramureș ilindeki Șișești Komünü'ndeki Plopiș köyünde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 1798 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Parascheva Kilisesi (Poienile Izei)</span>

Aziz Parascheva Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilindeki Poienile Izei Komünü'nde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 1700 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Başmelekler Kilisesi (Rogoz)</span>

Kutsal Başmelekler Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilindeki, Lăpuș Nehri vadisindeki Rogoz köyünde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 1633 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikâil ve Cebrail Kilisesi (Șurdești)</span>

Başmelek Mikail ve Cebrail Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilindeki Șișești Komünü'ndeki Șurdești köyünde yer alan bir Yunan-Katolik kilisesidir. 1721 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cheomseongdae</span>

Cheomseongdae, Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bulunan bir tarihi gözlemevidir. 7. yüzyılda Silla döneminde inşa edilmiş olup Asya'daki ve hatta muhtemelen dünyadaki hayatta kalan en eski astronomik gözlemevidir ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Gyeongju Tarihi Alanları'nın bir parçasıdır.