İçeriğe atla

György Hazai

György Hazai (d. 30 Nisan 1932, Budapeşte, ö. - 7 Ocak 2016, Budapeşte) Macar Türkologdur. Türk dili üzerine birçok çalışması olmuştur. Özellikle, Türk dilinin Balkan kolu içinde yer alan Türk ağızları hakkında Türkoloji literatüründe temel olan çalışmaları vardır.

Eğitim Hayatı

Üniversite eğitimine 1950 yılında Budapeşte Üniversitesi Türkoloji bölümünde başlamıştır.[1]

Bilimsel Çalışmaları

György Hazai, dünya çapında ve özellikle Avrupa'daki birçok bilimsel çalışmada yer almıştır. Kendisinin yayımcı veya ortak yayımcı olarak katıldığı dergiler ve seriler şunlardır:[1]

  • Acea Orientalia Academiae Scientianum Hungariae (Budapest)
  • Archivum Ottomanium Wleshaden)
  • Bibliotheca Orientalls Hungarca (Budapeste)
  • Cahiers d'Etudes sur la Méditerranée Orientale et le Monde Turco-Iranien (Paris)
  • Journal of Turkish Studies, Türklük Bilgisi Araştırmaları (Camoridge, USA)
  • Orientalische Literaturzeitung (Berlin)
  • Studien zur Sprache, Geschichte and Kultur der Turkvölker (Freiburg İ. Br.)
  • Turkologischer Anzeiger/ Turkology Annual (Vienna )
  • Türk Diller Araştırmaları (Ankara)
  • Zeitschrift fur Balkanologie (Berlin – Wiesbaden)

Kendi Sözleriyle Bakış

Eski Anadolu ve Rumeli Türkçesi üzerinde yapılan araştırmaları hakkında bir yayında şunları belirtmiştir: "Son kırk yıl boyunca Anadolu ve Rumeli Türkçesinin tarihine, özellikle tarihî gramerine ait araştırmaların arasında birkaç dil anıtı üzerinde durup bu metinleri yayınlamak fırsatını buldum. İlkin Jakob Nagy de Harsány’nin dil kitabını (1973), sonra Tercüman Mahmud’un “Tarih-i Üngürüs” adlı eserini (1995-1998), F. Anar'ın “Tezkiretül’l Evliya” adlı eserinin Türkçe tercümesinin en eski yazmasını (2002-2004,2006), en son ise “Ferec bad eş-şidde” adlı eserin, gene en eski yazmasını yayınladım (2006). Bu çalışmalarımın temel amacı başka başka yüzyıllara ait metinleri sayısal metotla inceleyerek tarihî gramerin bazı kronoloji sorunlarına dakikî bir cevap vermekti. Konferansımın konusu bu çalışmaların sırasında ortaya çıkan sorunlardan kısa bir rapor vermektir."[1]

Ölümü

7 Ocak 2016'da Macatistan'ın başkenti Budapeşte'de 84 yaşında öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c Prof . Dr. Dr. h.c. György Hazai “Özgeçmiş”[]
  2. ^ "TÜBA Şeref üyesi Prof Hazai hayatını kaybetti". Cihan Haber Ajansı. 8 Ocak 2016. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Sümer ve Türk Dillerinin Tarihî İlgisi ve Türk Dilinin Yaşı Meselesi, Osman Nedim Tuna tarafından yazılan Sümerce ve Türkçe arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak inceleyen kitap.

Muharrem Ergin, Türk Türkologdur.

GökTürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi veya KökTürkçe, Türkçenin bilinen ve yazılı metinleri ele geçirilebilen en eski dönemine verilen isimdir. Eski Türkçe adlı dönemin ilk kısmını oluşturur. Devamında Eski Uygur dönemi yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Németh</span>

Gyula Németh Macar türkolog. Macaristan'ın Szolnok iline bağlı Karcag'da doğdu. Türkçeye olan merakı Karcag'da başladı. Budapeşte Üniversitesi'nde okudu, yine burada Doğu Dilleri Kürsüsü'nde profesör oldu. 1907'de İstanbul'a geldi, 1908'de Aydın ve İzmir'de bulundu. 1909'de Eötvös Kollégium üyesi olarak Budapeşte Üniversitesi'nde Gombocz Zoltán, Munkácsi Bernát, Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin gibi önemli bilim adamlarıyla birlikte çalıştı.
1911 ve 1914 yılları arasında eğitim için Leipzig, Kiel ve Berlin'de bulundu. 1915'te Budapeşte Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1916'da Türkoloji kürsüsü öğretim görevlisi oldu. 1916-1917 yıllarında Türk Dili kitabı yayınlandı. 1921'de Macarcaya Türkçeden geçen kelimelerle ilgili ilk kitabını yayınladı. Türk Filoloji Enstitüsü'nü kurdu (1930). TDK şeref üyesidir. Türk kavimleri, Türk dili, Türklerin anayurdu, Balkanlar üzerine araştırmaları bulunmaktadır.

László Rásonyi, Eski Türk kavimlerinin tarihi ve Türk-Macar ilişkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan ve Türkiye'deki Hungaroloji Ana Bilim Dalı'nın kurucusu Macar Türkolog.

Hasan Eren. Türk sözlükçü ve etimoloji konusuna yoğunlaşmış Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

Ferhad Zeynalov, Azerbaycanlı dilbilimci ve Türkologdur. Çağdaş Türkolojinin gelişiminde hizmetleri olan bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Andrey Nikolayeviç Kononov Rus dil bilimci, Türkolog ve SSCB Bilimler Akademisi üyesidir.

Mehmet Talât Tekin, Türk dil bilimci, Türk edebiyatına önemli katkıları olan araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Shimin Geng ; Çinli dil bilimci ve Türkologdur.

Şinasi Tekin, Türk etnolojisi uzmanı, Türkolog ve dilbilimcidir.

Batı Rumeli ağızları Türkiye Türkçesi ağızlarının Rumeli ağız bölgesinde yer alan alt ağız gruplarından biridir. Batı Rumeli sınırları içinde, tamamen veya kısmen olmak üzere Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Bosna-Hersek devletleri bulunur. Romanya ve Yunanistan’ın Rumeli ana bölgesindeki alt grup aidiyeti tartışılmaya muhtaçtır.

Doğu Rumeli ağızları Türkiye Türkçesi ağızlarının Rumeli ağız bölgesinde yer alan alt ağız gruplarından biridir.