
Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

Han Hanedanı, Çin'de MÖ 206 – MS 220 tarihleri arasında hüküm sürmüş hanedanıdır. Dönemin önemli klanlarından Liu tarafından kurulmuştur.

Tikal, bugünkü Guatemala'daki yağmur ormanlarındaki Peten ilinin kuzeybatısında bulunan en büyük Maya kenti ve tören merkezidir. Güney düzlüklerindeki öteki Maya merkezleri gibi Tikal da orta oluşum döneminde küçük bir köydü. Geç oluşum döneminde büyük piramit ve tapınakların yapılmasıyla önemli bir tören merkezi haline geldi. Klasik dönemde büyük saraylar, piramitler, alanlar yapıldı. Maya hiyeroglif yazısı ve karmaşık takvim sistemi ortaya çıktı, anıtsal heykeller ve vazo resimleriyle üstün bir Maya sanatı gelişti.

İslam'ın yayılışı, İslam'ın genişlemesi, İslami fetihler ya da Arap fetihleri, 7. yüzyılda İslam peygamberi Muhammed'in Müslümanlarca Asr-ı Saâdet diye adlandırılan döneminde başladı. Muhammed, Arap Yarımadası'nda, daha sonraki Râşidîn ve Emevî hilâfetleri döneminde bir yüzyıllık hızlı genişleme gören yeni bir birleşik yönetim kurdu.

İnsanlık tarihi, insanlığın geçmişinin tasviridir. Arkeoloji, antropoloji, genetik, dilbilim, epigrafi, filoloji, paleografi ve diğer disiplinler ile yazının icadından bu yana kayıtlı tarih, ikincil kaynaklar ve araştırmalar yoluyla incelenir.

Yi Sun-sin, Joseon Hanedanı döneminde yaşamış bir Koreli amiraldir. Özellikle Imjin Savaşı sırasında Japon donanmasına karşı kazandığı zaferlerle bilinmekteydi ve yalnızca Koreliler tarafından değil, Japon amiraller tarafından da savaş alanındaki örnek davranışlarına saygı gösterilmiştir. Askeri tarihçiler, Amiral Yi Sun-Sin'i, Amiral Horatio Nelson ile birlikte muhtemelen, hiçbir denizcilik eğitimi olmamasına rağmen görünüşte aşılmaz olanlara karşı hiç savaş kaybetmemesiyle tarihin en büyük deniz komutanı olarak belirlemiştir.

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.
Geunchogo, Baekje Krallığı'nın 13. hükümdarıdır. Saltanatı MS 346'dan MS 375 yılına kadar sürmüştür.
Minjung, Koguryo Krallığı'nın dördüncü hükümdarıdır. Saltanatı MS 44'ten MS 48 yılına kadar sürmüştür.

Gojoseon, antik bir Kore devletiydi.

Jin ), MÖ 4. ve 2. yüzyıllar arasında Kore Yarımadası'nın güneyinde bulunan bir devletti. Başkenti Han Nehri'nin güneyinde yer almaktaydı. Her birinin Jin devletinin halefi olduğunu ilan eden Samhan konfederasyonlarının selefidir.

Okjeo, Kore Yarımadası'nda, MÖ 2. yüzyıldan MS 5. yüzyıl arasında varlığını sürdüren bir Kore kabile devletidir.

Samhan, Kore tarihinde MÖ son yüzyıllarda ve MS ilk yüzyıllarda Kore Yarımadası'nın orta ve güneyinde Mahan, Jinhan ve Byeonhan konfederasyonlarını kapsayan dönemdir. Samhan dönemi genelde Üç Krallık Dönemi'nin bir alt bölümü olarak da kabul edilir.

Birleşik Silla veya Geç Silla, MS 668-935 yılları arasında Üç Kore Krallığı'ndan biri olan Silla Krallığı'nın Baekje'yi ve Koguryo'yu fethederek Kore Yarımadası'nın güney ve orta bölümünü birleştirdikten sonra kullanılan adıdır. Birleşik Silla, oldukça zengin bir ülke olup başkenti Gyeongju dünyanın dördüncü büyük kentiydi. Birleşik Silla, bölgede egemenlik kurmak için kuzeydeki Goguryeo-Mohe Krallığı olan Balhae ile mücadeleye girdi. Varlığı boyunca ülke entrika ve siyasi kargaşa yüzünden başta fethedilen Baekje ve Koguryo'daki isyancı gruplar tarafından sıkıştırıldı. Son kral Gyeongsun devleti yalnızca adıyla yönetti ve gelişen Goryeo'ya kraşı MS 935 yılında teslim olmasıyla hanedanı sona erdi.

Nalanda, Hindistan'daki antik Magadha Krallığında, Mahavihara olarak ilan edilen büyük bir Budist manastırıydı. Site, Patna'nın yaklaşık 95 kilometre güneydoğusunda, Bihar Şerif kasabası yakınlarında yer almaktadır ve M.Ö. 7. yüzyıldan M.S. 1200'e kadar bir öğrenme merkezi idi. 2016 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Cheomseongdae, Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bulunan bir tarihi gözlemevidir. 7. yüzyılda Silla döneminde inşa edilmiş olup Asya'daki ve hatta muhtemelen dünyadaki hayatta kalan en eski astronomik gözlemevidir ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Gyeongju Tarihi Alanları'nın bir parçasıdır.

Sonraki Jin'in Joseon'u işgali, Ocak-Mart 1627 tarihleri arasında Sonraki Jin'in Kore'deki Joseon Hanedanı'na karşı düzenlediği bir işgal hareketiydi. Savaş, üç ay sonra Sonraki Jin'in kendisini Joseon üzerinde egemen bir haraçgüzar devlet kurmasıyla sona erdi.

Koryo-Hıtay Savaşları, 10. ve 11. yüzyıllar arasında Kore'nin Koryo Hanedanı ile Çin'de Hıtay önderliğindeki Liao Hanedanı arasında meydana gelen savaşlardır.
Yejong, Kore'de Koryo Hanedanı'nın 16. kralıdır. Saltanatı 1105'ten 1122 yılında ölümüne kadar sürmüştür.