İçeriğe atla

Gvadr Limanı

Koordinatlar: 25°6′37.8″K 62°20′22.56″D / 25.110500°K 62.3396000°D / 25.110500; 62.3396000

Gvadr Limanı (Urducaگوادر بندرگاہ), Pakistan'ın Belucistan eyaletine bağlı Gvadr kentinde bulunan bir limandır. Liman, Arap Denizi kıyısında yer almakta olup Pakistan Denizcilik Sekreteri'nin idari kontrolü ve China Overseas Port Holding Company'nin operasyonel kontrolü altındadır.[1] Liman, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) planında belirgin bir şekilde yer almakta ve Bir Kuşak, Bir Yol Girişimi ile Deniz İpek Yolu projeleri arasında bir bağlantı olarak kabul edilmektedir.[2]

Gvadr'ın derin deniz limanı olma potansiyeli ilk kez 1954'te şehir hala Umman egemenliği altındayken kaydedildi.[3] Limanın inşası için planlar, limanın dört yıllık inşaatın ardından 248 milyon dolarlık bir maliyetle cumhurbaşkanı Pervez Müşerref tarafından hizmete açıldığı 2007 yılına kadar gerçekleşmedi.[4]

2015 yılında, kuzey Pakistan ve batı Çin'i derin su limanına bağlamak amacıyla, şehir ve limanın CPEC kapsamında 1,62 milyar dolarlık bir maliyetle daha da geliştirileceği açıklandı.[5] Liman aynı zamanda İran-Pakistan doğalgaz boru hattı projesinin 2,5 milyar dolarlık daha büyük Gvadr-Navabşah bölümünün bir parçası olarak inşa edilecek yüzer bir sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinin yeri olması planlanmaktadır.[6] Limanın bitişiğindeki 2.292 dönümlük arazi üzerine inşa edilen Gvadr Özel Ekonomik Bölgesi'nde inşaat Haziran 2016 tarihinde başladı.[7] 2015 yılının sonlarında, Gvaar Özel Ekonomi Bölgesi'nin geliştirilmesi için yaklaşık 2000 dönümlük arazi 43 yıllığına Çinli bir şirkete kiralandı.[8]

Gvadr Limanı, Pakistan başbakanı Navaz Şerif tarafından açılışının yapıldığı 14 Kasım 2016 tarihinde resmen faaliyete geçti.[9] 14 Ocak 2020'de Pakistan, Afganistan transit ticareti için limanı faaliyete geçirdi.[10] 31 Mayıs 2021'de Gvadr Limanı, malların teslimatı için çevrimiçi rezervasyonun kullanılabilirliği ile birlikte tamamen operasyonel hale geldi.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Gwadar Port Pakistan". Gwadarinfo.com website. 20 Ocak 2018. 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  2. ^ Saran, Shyam (10 Eylül 2015). "What China's One Belt and One Road Strategy Means for India, Asia and the World". The Wire (India). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 April 2022. 
  3. ^ "Gwadar port: 'history-making milestones'". Dawn (newspaper). 14 Nisan 2008. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  4. ^ Walsh, Declan (31 Ocak 2013). "Chinese Company Will Run Strategic Pakistani Port". New York Times. 17 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  5. ^ "Chinese firm to develop SEZ in Gwadar". China Daily USA. 11 Aralık 2015. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  6. ^ "China to build $2.5 billion worth LNG terminal, gas pipeline in Pakistan". Deccan Chronicle. 10 Ocak 2016. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  7. ^ "Construction of industrial free zone in Gwadar begins". The Express Tribune (newspaper). 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  8. ^ "Pakistan hands over 2000 acres to China in Gwadar port city". The Indian Express (newspaper). 12 Kasım 2015. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  9. ^ "'Today marks dawn of new era': CPEC dreams come true as Gwadar port goes operational". Dawn (newspaper). 13 Kasım 2016. 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  10. ^ "Gwadar port starts handling Afghan transit trade: report". Geo TV News website. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  11. ^ "Gwadar Port fully operational: Asim Saleem Bajwa". Dunya news. Gwadar, Balochistan. 31 Mayıs 2021. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karaçi</span> Pakistanın Sind eyaletinde bir şehir.

Karaçi Pakistan'da Sind Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Houston</span> Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük dördüncü, Teksas eyaletinin en büyük şehri olan kent

Houston, Teksas'ın ve Güney Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehirdir. New York City, Los Angeles ve Chicago'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık dördüncü şehri ve Kuzey Amerika'nın en kalabalık altıncı şehridir. 2022 yılında 2.302.878 nüfusa sahip olan Houston, Güneydoğu Teksas'ta Galveston Körfezi ve Meksika Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Harris County'nin merkezi ve en büyük şehri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık beşinci metropolitan istatistiksel alanı ve Dallas-Fort Worth'tan sonra Teksas'ın en kalabalık ikinci şehri olan Greater Houston metropolitan alanının ana şehridir. Houston, Teksas Üçgeni olarak bilinen büyük mega bölgenin güneydoğu çapasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gvadr</span>

Gvadr, Pakistan'ın Belucistan eyaletinin Gvadr ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında Arap Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2017 yılı itibarı ile 90.762'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı (şehir)</span>

Türkmenbaşı, önceki adıyla Krasnovodsk, Türkmenistan'da bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Dalian</span> Çinde bir şehir

Dalian veya Dalien, Çin'in kuzeydoğusunda, Liaoning eyaletinde bulunan bir şehir. Doğusunda Sarıdeniz, batı ve güneyinde Bohai Denizi bulunur. Şehrin ana sektörleri tarım, sanayi, bilgisayar, turizm ve finanstır. Şehir 2006 yılında China Daily tarafından Çin'in en yaşanılır kenti seçilmiştir. Şehrin futbol kulübü Dalian Shide FC'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Refik Tarar</span> 9. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Refik Tarar, Pakistanlı siyasetçi. Pakistan 9. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Limanı</span>

Trabzon Limanı Türkiye'nin Trabzon ilinde bulunan limandır. IMO Numarası 24882'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong'un vize politikası</span>

Hong Kong Hükûmeti belirli ülkeler/bölgeler vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı 14 ila 180 gün arasında değişen sürelerle Hong Kong'a seyahatlerini sağlar. Tüm ülkelerin vatandaşlarının Hong Kong'da ikamet hakkına sahip olmadığı sürece bir iş yerinde çalışmada ya da istihdam gibi diğer faaliyetlerinde vize almaları gerektirir. Hong Kong, Çin'den bağımsız olarak göç ve vize politikasına devam etmektedir. Sonuç olarak, Çin'den (anakara) Hong Kong'a girmek isteyen bir ziyaretçinin göçmenlik kontrol noktasından geçmesi gerekir. Macao ve Tayvan sakinleri, Hong Kong kısa süreli ziyaretlerinde vizesiz veya kapıda vize alarak Anakara Çin, Hong Kong ziyaret etmeden önce Çin Kamu Güvenliği Bakanlığından İki yönlü izni alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zelzele Adası</span> Pakistan adası

Zelzele Adası, Pakistan'ın Belucistan eyaletinin Gvadr şehrinde, kıyı şeridinden yaklaşık 2 kilometre açıklıkta bulunan bir ada. Ada, 24 Eylül 2013'te meydana gelen bir deprem sonucunda oluşmuştur. 2019 yılında NASA'dan gelen uydu görüntüleri sonucu adanın ortadan kaybolduğu fakat dalgaların altında hala bir miktar görülebildiği ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Bir Kuşak, Bir Yol</span>

Bir Kuşak, Bir Yol ya da Kuşak-Yol Projesi, Kuşak Yol Girişimi, Kuşak Yol İnisiyatifi veya OBOR, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya'nın da işbirliği ile 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin-Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir. Proje kapsamında güvenlik anlaşması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in sahibi olduğu Frontier Services Group adlı güvenlik şirketi ile imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Pakistan ilişkileri</span>

Çin-Pakistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki tarihi ve mevcut ilişkileri kapsar. 1951 yılında Pakistan'ın Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'ni tanımaya son verip ÇHC'ni resmen tanıyan ilk ülkelerden biri oldu ve her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler aynı senede kuruldu. Bu zamandan beri her iki ülke, pek yakın ve destekleyici bir özel ilişkinin muhafaza edilmesine büyük önem vermektedir. İki ülke düzenli olarak üst düzey ziyaretlerde bulunarak çeşitli anlaşmalar yapmıştır. ÇHC, Pakistan'a ekonomik, askeri ve teknik yardım sağlamıştır ve iki ülke birbirini yakın stratejik müttefik olarak algılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Munira Yamin Satti</span> kadın siyasetçi

Munira Yamin Satti, Pakistanlı kadın siyasetçi. 15 Ağustos 2018 ile 7 Ocak 2021'deki ölümüne kadar Pencap Eyalet Meclisi'nde delege olarak hazır bulundu.

Şanghay Port FC, daha önceki ismi Şanghay SIPG olan Çin Futbol Federasyonu'nun (CFA) lisansı altında Çin Süper Ligi'nde oynayan profesyonel bir futbol kulübüdür. Takım, Pudong, Şanghay'da bulunuyor ve stadyumu 37.000 koltuk kapasitesine sahip Pudong Futbol Stadyumudur. Sahipleri Şanghay Uluslararası Liman Grubu'dur.

<span class="mw-page-title-main">İmran Aslam</span>

İmran Aslam, Pakistanlı gazeteci, senarist ve televizyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Chengdu Aircraft Industry Group</span>

Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG) veya Chengdu Aerospace Corporation (CAC),Çin devletine ait bir uçak üreticisi ve Aviation Industry Corporation of China'nın (AVIC) bir yan kuruluşudur. Merkezi Chengdu, Sichuan eyaletindedir. Avcı uçakları, bombardıman uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteği konusunda uzmanlaşmıştır. CAIG, diğer ürünlerin yanı sıra J-10 ve J-20 savaş uçaklarını üretmesiyle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Metrosu</span>

Lahor metrosu, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir metro ağıdır. Lahor metrosu 25 Ekim 2020 tarihinde açılmış olup ülkenin ilk metro hattıdır. Sistem 27,1 km uzunlukta olup bir hat ve 26 istasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İslamabad Uluslararası Havalimanı</span>

İslamabad Uluslararası Havalimanı, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a servis sağlayan uluslararası havalimanı. Şehrin 25 km güney-batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Qavi Khan</span>

Muhammad Qavi Khan, Pakistanlı aktör.

"Borç tuzağı diplomasisi", alacaklı bir ülke ya da kurumun borç alan bir ülkeye kısmen ya da yalnızca borç verenin siyasi gücünü artırmak için borç verdiği uluslararası finansal ilişkileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ancak bu terim yerine "Stratejik tuzak diplomasisi" teriminin kullanılmasının daha doğru olabileceği Asanga Abeyagoonasekera gibi bazı uzmanlarca savunulmaktadır. Alacaklı ülkenin, borçlu ülkeye ödeyemeyeceği şekilde aşırı kredi vermesinin veya bu yönde borçlanmasına izin vermesinin amacı borçlu ülke geri ödeme yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiğinde ekonomik veya siyasi imtiyazlar elde etmek onu bir nevi her yönden kendine bağlamaktır. Kredilerin koşulları genellikle kamuoyuna açıklanmamaktadır. Ödünç alınan para genellikle alacaklı ülkeden temin edilen yüklenicilerin ve malzemelerin masraflarını karşılar. Bir İhtira olan bu terim ilk kez 2017 yılında Hint akademisyen Brahma Chellaney tarafından, Çin hükümetinin jeopolitik amaçlar doğrultusunda küçük ülkelere borç verdiğini ve borç yükünü artırdığını iddia etmek için ortaya atılmıştır. Ancak bu politikanın benzerleri daha öncesinde İngiltere ve Fransa gibi ülkelerce de farklı diplomasi teknikleri ile çeşitli ülkelere uygulanmıştır.