İçeriğe atla

Guðríður Símonardóttir

Guðríður Símonardóttir[1] (1598–18 Aralık 1682), 1627 yılında yapılan İzlanda Seferi sırasında, Vestmann Adaları'nda kaçırılan 242 kişiden biri olan İzlandalı kadın.[2] Berberi korsanlar tarafından kaçırılması olayında tanınır hale geldi ve Guðriður, Tyrkja-Gudda olarak anıldı.

Hayatı

Símonardóttir, bir balıkçının eşiydi. Korsanlar tarafından kaçırıldıktan sonra, Cezayir'de köle olarak satıldı. Danimarka Kralı IV. Christian tarafından satın alınan çok az kişi arasındaydı. Neredeyse on yıl sonra İzlanda'ya dönebildi.

Daha sonra diğer bazı eski köleler ile birlikte din ve ana dilini tekrar öğrenebilmesi için Danimarka'ya gönderildi. Orada bir ilahiyat öğrencisi olan şair Hallgrímur Pétursson'un öğrencisi oldu. Kocasının öldüğü öğrendikten sonra Hallgrímur Pétursson'dan hamile kaldı ve onunla evlendi. Diğer İzlandalılar, Símonardóttir'i aşağılamış ve onu bir fahişe ve dinsiz olarak görmüşlerdir.

Popüler kültürde

  • Jakob Jónsson'un Tyrkja-Gudda isimli drama oyunu. (1948)[3]
  • Ragnhildur Stefánsdóttir'in Tyrkja-Gudda heykeli. (1985)[4]
  • Steinunn Jóhannesdóttir'in Heimur Guðríðar isimli tiyatro eseri. (1995)[5][6]
  • Steinunn Jóhannesdóttir'in Reisubók Guðríðar Símonardóttur adındaki kitabı. (2001)[7]
  • Þorsteinn Helgason'un Tyrkjaránið belgesel tv dizisinin Fegurð þjáningarinnar isimli ikinci bölümü. (2002)[8]

Kaynakça

  1. ^ Kumrular, Özlem (2010). "İslam'ın Kılıcı - Hıristiyanlığın Kalkanı: XVI. Yüzyılda Avrupa'da Türk, Müslüman ve Hz. Muhammed İmgesi". Kenan, Seyfi (Ed.). Erken Klasik Dönemden XVIII. Yüzyıl Sonuna Kadar OSMANLILAR ve AVRUPA: Seyahat, Karşılama ve Etkileşim. İslam Araştırmaları Merkezi. ss. 91-131. ISBN 9786055586171. 
  2. ^ Saurbaer 18 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nordic Adventure Travel
  3. ^ MacHenry, Robert. The new encyclopaedia Britannica: in 32 vol. Macropaedia, San Francisco - Southern, 27. cilt. Encyclopaedia Britannica, 1992. s. 21. ISBN 9780852295533. 
  4. ^ "„Tyrkja-Gudda" fyrir Vestmannaeyjabæ" (İzlandaca). Morgunblaðið. 12 Ağustos 1984. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015. 
  5. ^ "Heimur Guðríðar" (İzlandaca). Morgunblaðið. 10 Haziran 1995. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  6. ^ Jóhannesdóttir, Steinunn. Heimur Guðríðar: Síðasta heimsókn Guðríðar Símonardóttur í kirkju Hallgríms. Fífan, 1995. ISBN 9789979601692. 
  7. ^ Jóhannesdóttir, Steinunn. Reisubók Guðríðar Símonardóttur: skáldsaga byggð á heimildum. Mál og menning, 2001. ISBN 9789979322351. 
  8. ^ "EDDU-verðlaun 2002" (İzlandaca). Kvikmyndamiðstöð Íslands. 11 Kasım 2002. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Vikingler</span> Denizcilik, ticaret ve akıncılıkla uğraşan İskandinav kökenli kavim

Vikingler ya da Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir. Aslında "Viking" veya "Nors" bir millet adı değildir; Danlara, Norveçlilere, İsveçlilere ve diğer İskandinavlara kim olduklarına bakmaksızın verilen isimdir. Bu adlandırma Eski Norsçadaki Vikingr (yağmacı) sözcüğünden gelir ve Viking Çağı boyunca tüm Kuzey Cermenleri bu adla anılmıştır. Vikinglerin ataları antik Cermen halkları, konuştukları dil(ler) ise Cermen dil ailesine bağlı İskandinav dilleridir. Vikingler ömürlerinin büyük bir kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri ele geçirmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimlemişlerdir. Bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">On İki İmam</span> Vikimedya liste maddesi

On İki İmam, İslam'ın Şia mezheplerinden biri olan İmâmiyye-i İsnâaşeriyye İsnâaşeriyye itikadındaki imam silsilesine verilen addır. Sünnilik'te de On İki İmam'a saygı gösterilir. Ehl-i Beyt'ten Ali ile başlayan On İki İmam, Muhammed'in torunlarından Hüseyin bin Ali'nin soyundan devam eder.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

Eski Nors dili, Vikingler döneminde, yaklaşık 1300'lere kadar, İskandinavya'da ve Vikinglerin kontrol ettiği deniz aşırı yerleşim birimlerinde konuşulmuş Kuzey Cermen dili. 8. yüzyılda kullanılan Proto Norsçadan türemiştir. Bu dönemlerden kalan belgelerin çoğu, Orta Çağ İzlandacasına ait olduğundan dilin kabul edilen standart hali Eski Batı Nors dili olarak geçen lehçedir. Bu lehçe Eski İzlandaca ve Eski Norveççeyi içerir. Fakat Eski Nors dilini konuşanların çoğu aslında Danimarka ve İsveç yerleşimlerinde konuşulan Eski Doğu Nors dili lehçesini kullanmaktaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka</span> Vikimedya liste maddesi

Danimarka, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1957 yılında katılmıştır. Danmarks Radio (DR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Danimarka, 1957 yılında Avusturya ve Birleşik Krallık ile birlikte ilk defa katılmıştır.

Danimarka tarihi, bugünkü Danimarka Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">El-Ezher Üniversitesi</span>

El-Ezher Üniversitesi, 975 yılından itibaren Kahire, Mısır'da İslam İlimleri ve fen bilimleri üzerine eğitim veren üniversite. Mısır'ın en eski lisans veren üniversitesidir ve "Sünni İslam'ın en prestijli üniversitesi" olarak ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valur</span>

Valur, İzlanda'da bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda</span>

İzlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1986 yılında katılmıştır. Ríkisútvarpið (RÚV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ülke, 1998 ve 2002 yıllarında yarışmadan çekilmiştir.

İzlanda'daki Yahudilerin tarihi 17. yüzyılda başlamasına rağmen gerçek anlamda göç 1930'lara kadar gerçekleşmemiştir.

İzlanda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. İzlanda'nın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından gerçekleştirilen Söngvakeppnin 2014 adlı ulusal final doğrultusunda Pollapönk tarafından seslendirilen "Enga fordóma" olarak belirlenmiştir.

İzlanda, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İzlanda'nın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından gerçekleştirilen Söngvakeppnin 2015 adlı ulusal final doğrultusunda María Ólafsdóttir'in seslendirdiği Unbroken şarkısı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Svala</span>

Svala Björgvinsdóttir, bazen bilinen adlarıyla Svala, Svala Björgvins ya da Kali, İzlandalı şarkıcı. 2001 yılındaki "The Real Me" adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan en önemli albümü. Steve Lord grubuna katıldıktan sonra "Kali" sahne adını aldı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Paper" adlı şarkıyla temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Krallığı</span>

İzlanda Krallığı, 1 Aralık 1918'de Danimarka ile imzalanan Birlik Anayasası ile var olan bir anayasal monarşiydi. 17 Haziran 1944 tarihinde düzenlenen ulusal bir referandum ile İzlanda Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Merînîler</span> Fasta hüküm sürmüş eski bir sultanlık

Merini Sultanlığı, bugünkü Fas'ı ve aralıklı olarak 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyıla kadar Cebelitarık çevresindeki Kuzey Afrika ve güney İspanya'nın bazı bölümlerini kapsıyordu. Sultanlık, Berberî kökenli Zenate kabilesine mensup Merini hanedanı veya Beni Abdülhakk olarak bilinen sünni müslüman bir aile tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Brendan</span>

Aziz Brendan 5. asrın sonlarında İrlanda'da doğan ve efsanevi yolculuklara çıkan Kelt bir kâşif, Hristiyan bir keşiş ve aziz.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da İslam</span>

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.