İçeriğe atla

Guyana doları

Guyana 10 Doları

Guyana doları, (İngilizce: Guyanese dollar) 1839'dan bu yana Guyana'nın para birimidir. Normal olarak $ işaretiyle gösterilse de, diğer dolar isimli para birimlerinden ayırmak için GY$ olarak da gösterilmektedir. Guyana dolarının uluslararası kodu GYD'dir. 1 dolar 100 cente bölünmüşse de enflasyondan kaynaklı cent kullanılmamaktadır. Ülkenin 2006'daki enflasyon oranı %6'dır.

Metal Paralar

  • 1$
  • 5$
  • 10$

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enflasyon</span> mal ve hizmetlerin zaman içinde değerinin artması, hayat pahalılığı

Enflasyon veya parasal şişkinlik, ekonomideki mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki genel artıştır. Bu genellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kullanılarak ölçülür. Genel fiyat seviyesi yükseldiğinde, her bir para birimi daha az mal ve hizmet satın alır; sonuç olarak, enflasyon paranın satın alma gücünde bir azalmaya karşılık gelir. TÜFE enflasyonunun tersi, mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesinde bir düşüş olan deflasyondur. Enflasyonun yaygın ölçüsü, genel bir fiyat endeksindekinin yıllık olarak yüzde değişimi olan enflasyon oranıdır. Hanelerin karşılaştığı fiyatların hepsi aynı oranda artmadığından, bu amaçla genellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Guyana</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hiperenflasyon</span> Hızla artan enflasyon

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan ekonomisi</span>

1998 Rusya Krizi'nin olumsuz yansımaları giderek azalmakla birlikte hâlen yaşanmaktadır. Halkın % 23'ünün uluslararası standartlara göre yoksulluk sınırları altında yaşadığı uluslararası kuruluş raporlarında belirtilmektedir. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler sosyal yaşamı da etkilemektedir. Ekonomideki sıkıntıların kısa vadede giderilmesi beklenmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Döviz</span> mal veya hizmetler için genel olarak kabul edilen takas aracı

Döviz, dar anlamda yabancı parayı temsil eden belgeler. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına da döviz denmektedir. Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de döviz işlemi veya kambiyo işlemi denir. Döviz kelimesi Türkçeye Fransızcadaki deviseden geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dolar</span> başlıca ABD, Kanada ve Avustralyanın para birimi

Dolar, 100 sente denk para birimi. ABD, Kanada, Avustralya ile Güney Amerika, Pasifik, Karayipler, güneydoğu Asya ve Afrika'daki bazı ülkelerin resmî para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Parasalcılık</span>

Parasalcılık veya monetarizm, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir.

Dolarizasyon ya da Para ikamesi, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Para politikası</span>

Para politikası, hükûmetin, merkez bankasının ya da para otoritesinin, ekonomiye, para arzı yönetimi ya da döviz piyasası işlemlerini kullanmak yoluyla yön vermesidir. Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar.

Kanada doları, Kanada'da kullanılan para birimidir. Yalnızca $ işaretiyle veya diğer dolar para birimlerinden ayırmak için CA$, Can$ veya C$ ile gösterilmektedir. Bir Kanada doları, 100 sentten oluşmaktadır. Uluslararası kodu CAD olup, Kanada'daki yıllık enflasyon oranı 2012 yılında %1,06'dır. Kanada dolarını rezerv para birimi olarak kullanan bankalar da bulunmaktadır. Kanada ihracatının %84'ünü ABD'ye ithalatın %56'sı ABD ile yapıldığından Kanada için en önemli olan çapraz kur Amerikan dolarıyla olandır. Küresel mali kriz nedeniyle Kanada doları ABD doları karşısında değer kaybetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka kronu</span>

Danimarka Kronu, Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları'nda kullanılan para birimidir. Kron etimolojik olarak Danca "krone" sözcüğünden türemiş olup kraliyeti ve monarşiyi temsilen "taç" anlamına gelir. Uluslararası gösterim kodu DKK'dır.

<span class="mw-page-title-main">Litvan litası</span> Litvanyanın eski para birimi

Litvan litası, Litvanya'nın eski para birimidir. 1 Lita, 100 Centasa bölünmüştür. Lita, ilk önce I. Dünya Savaşı sırasında ardından 1922 yılında çıkarılmıştır. Lita, 1994 yılından 2002 yılına kadar Amerikan dolarına sabitlenmişti. Ancak 2002 yılından sonra Euroya sabitlendi. Bu bağlamda 1 Euro, 3,45 Litadır. Litvanya'daki yıllık enflasyon oranı 2006 yılında %3,6'dır. 1 Ocak 2010'da Litvanya'da Lita para biriminden Euro'ya geçilmesi planlanmıştır; fakat ekonomik sıkıntılar sebebiyle bu geçiş 1 Ocak 2014'e ertelendi. 1 Ocak 2015 tarihinde Euro'ya geçilince tedavülden kalktı.

Singapur doları Singapur'da kullanılan para birimidir. Singapur doları $ işaretiyle veya diğer dolar para birimlerinden ayırmak için S$ kullanılır. 1 dolar, 100 cente bölünmüştür. Singapur'un 2014 yılında yıllık enflasyon oranı %1,2'dir. Paranın uluslararası kodu SGD'dir.

Pula ya da uzun ismiyle Botsvana pulası, Botsvana'da kullanılan resmî para birimidir. Gayrıresmî olarak Zimbabve'de de kullanılır. Tswana dilinde "pula"nın asıl anlamı "yağmur" ve para birimine bu isim verilmiştir çünkü çoğunlukla Botsvana'da bulunan Kalahari Çölü'nde yağmur çok nadir ve böylece değerlidir. Pula "lütuf" anlamına da gelir çünkü yağmur bir lütuf olarak sayılır.

Zimbabve doları, 1980'den 12 Nisan 2009'a kadar Zimbabve'de kullanılan para birimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Pará</span> Brezilyanın kuzeyinde eyalet

Para Brezilya'nın kuzeyinde bir eyalettir. Kuzeyde Amapa, Guyana ve Surinam, doğuda Maranhao ve Tocantins eyaletleriyle, güneyde Mato Grosso eyaletleriyle batıda ise Amazonas ve Roraima eyaletleriyle komşudur. Eyaletin kuzeydoğusunda Atlantik kıyısı vardır. İdari merkez Belém şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Cent</span>

Cent, çoğu ulusal para birimi için temel para biriminin 1100'üne eşit olan para birimi. Kelimenin kökeni, Latincede 100 anlamına gelen "centum"dan gelmektedir. Cent sözcüğü aynı zamanda bir cent değerindeki madenî para için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de enflasyon</span> Türkiyenin kuruluşundan bugüne kadar olan enflasyon ve enflasyona etki eden olaylar

Türkiye'de enflasyon, Türkiye ekonomi tarihinde sürekli yapısal problemlerden birisidir. Yakın dönem Türkiye tarihinde yıllık enflasyonda 1971'den başlayarak 34 yıl süren çift haneli verilerin görüldüğü enflasyonist bir süreç yaşandı. 2000'li yıllarda tek haneli oranlara düşse de 2010'lu yılların sonunda döviz kuru ve pahalılık nedeniyle enflasyon yeniden ciddi problemlerden biri halinde geldi.