İçeriğe atla

Guy Debord

Guy Debord
Guy Debord'un Kaos Evi'ndeki (Abode of Chaos) boyalı portresi
Doğum28 Aralık 1931(1931-12-28)
Paris, Fransa
Ölüm30 Kasım 1994 (62 yaşında)
Bellevue-la-Montagne, Haute-Loire, Fransa
MeslekFilozof, yazar, sinemacı
İmza
Guy-Ernest Debord

Guy Debord (28 Aralık 1931 Paris, Fransa - 30 Kasım 1994 Champot, Bellevue-la-Montagne, Haute-Loire, Fransa) Fransız Marksist filozof, yazar ve sinemacı. II. Dünya Savaşı sonrasında Fransa'da kurulan Socialisme ou Barbarie (Sosyalizm ya da Barbarlık) isimli Marksist grubun üyesi oldu. Sanat ve sinema alanına yapmış olduğu radikal müdahalelerle ün kazandı. Kapitalizm üzerine teorik eleştirileriyle tanındı.[1]

Yaşamı

1931'de Paris'te doğan Debord, babasını küçük yaşta kaybetti. Paris Üniversitesi'ndeki Hukuk eğitimini yarıda bırakarak sanat çalışmalarına ağırlık veren Debord bu dönem birçok şiir ve yazı yayınladı. 1957'de kurucu üyesi olduğu Durumcu Enternasyonal 1968 ayaklanmasını etkiledi. Bu dönem sinema çalışmalarına ağırlık vererek Society of the Spectacle (1973) ve otobiyografik içerikli In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni (1978) filmlerini çekti.

Alkol bağımlılığı hayatında sürekli bir sorun olan Debord, ömrünün sonuna kadar bundan kurtulamadı. Debord, 30 Kasım 1994 tarihinde, kalbine ateşlediği silahla kendini öldürdü.

Gösteri Toplumu

En tanınmış eseri Gösteri Toplumu (Fransızca: La Société du spectacle, 1967) adlı kuramsal kitaptır. Bu kitapta kapitalizmle şekillenen tüketim ilişkilerinin ülke ve ideoloji ayırt etmeksizin bir gösteri biçimi yarattığı ve bu durumun kaçınılmaz olarak dünyanın tek bir pazar oluşuyla sonuçlanacağı iddia edilmektedir. Tezini, yoğun gösteri (liberal yönetimlerde) yaygın gösteri (totaliter rejimlerde) olarak ikiye ayıran Debord, yoğun gösterinin toplumun ufak bir kesimini, yaygın gösterinin ise toplumun büyük bölümünü etkisini altına alacağını ileri sürer. 1988 yılında yayımlanan Comments on the Society of the Spectacle adlı eserinde "gösterinin" son derece güçlü bir hale geldiğini ve buna direnişin mümkün olmadığını yazar ve 1994 yılında intihar eder.

Düşüncelerinde Karl Marx ve Georg Lukács'ın etkileri görülür.

Kaynakça

  1. ^ "Guy Debord". kaynakca.hacettepe.edu.tr. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

28 Aralık, Miladi takvime göre yılın 362. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 3 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Baudelaire</span> Fransız şair (1821-1867)

Charles Pierre Baudelaire, Fransız şair, deneme yazarı ve sanat eleştirmenidir. 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden olmasının yanı sıra Edgar Allan Poe'nun eserlerini çeviren öncü sanatçıdır. En ünlü eseri olan lirik tarzdaki Kötülük Çiçekleri'nde; 19. yüzyılın ortalarında Paris'te yaşanan hızlı sanayileşmenin, güzelliğin doğasını nasıl etkilediğini yansıtan şiirlerine yer vermiştir. Baudelaire'nin son derece özgün nesir şiir tarzı; Verlaine, Rimbaud ve Mallarmé gibi kendinden sonraki dönem sanatçılarını da oldukça etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guy de Maupassant</span> Fransız yazar (1850 – 1893)

Guy de Maupassant Fransız romancı ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Jules Verne</span> Fransız yazar (1828 – 1905)

Jules Gabriel Verne, Fransız romancı, şair ve oyun yazarıydı. Yayıncı Pierre-Jules Hetzel ile yaptığı işbirliği, Dünyanın Merkezine Seyahat (1864), Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870) ve Seksen Günde Devr-i Alem (1872) gibi çok satan macera romanları serisi olan Voyages extraordinaires'in yaratılmasına yol açtı. Her zaman iyi belgelenmiş olan romanları, dönemin teknolojik ilerlemeleri dikkate alınarak genellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gao Xingjian</span>

Gao Xingjian bir nesir yazarı, çevirmen, tiyatro yazarı, tiyatro yöneticisi, eleştirmen ve ressamdır.

Ekrem Reşit Rey, Türk oyun yazarı. Revü ve operetleri ile tanınır. Kardeşi Cemal Reşit Rey'in bestelediği ve tamamı Darülbedayi'de sahnelenen eserleriyle Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Ayrıca pek çok ünlü romanı radyoya uyarlanmış; otuzu aşkın piyesi radyolarda oynanmıştır. En ünlü eseri Lüküs Hayat operetidir.

<span class="mw-page-title-main">Tristan Tzara</span> Fransızca ve Rumence eser veren Fransız-Rumen yazar (1896-1963)

Tristan Tzara Rumen asıllı Fransız şair, yazar, Dadacılık akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Émile Zola</span> Fransız yazar (1840-1902)

Émile François Zola, Fransız yazardır.

Abidin Dino Türk ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Comte de Lautréamont</span>

Comte de Lautréamont gerçek adı Isidore Lucien Ducasse'dır. Fransız şair.

<span class="mw-page-title-main">Jean de La Fontaine</span> Fransız yazar (1621-1695)

Jean de La Fontaine, Fransız şair ve yazar.

<i>Felsefenin Sefaleti</i> Karl Marx tarafından yazılan kitap

Felsefenin Sefaleti, 1843 ile 1849 yılları arasında sürgünde yaşayan Karl Marx'ın 1847 yılında Paris ve Brüksel'de yayınlanan kitabın adıdır. Bu eserde Marx, Fransız sosyalist filozof Pierre-Joseph Proudhon'un 1846 tarihli "Sefaletin Felsefesi" adlı eserinde ortaya koyduğu sosyalizm teorisini ve felsefi düşüncelerine eleştirel bir yaklaşım sergilemektedir ayrıca kendi komünist felsefesini de savunmaktadır. Eser, Fransızca kaleme alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartier-Bresson</span> Fransız fotoğrafçı (1908 – 2004)

Henri Cartier-Bresson, Fransız fotoğrafçı. Belge fotoğrafçılığının önemli isimlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Françoise Sagan</span> Fransız yazar (1935 – 2004)

Françoise Sagan veya asıl adıyla Françoise Quoirez, Fransız oyun yazarı, romancı ve senaryo yazarı. Sanatçı, François Mauriac tarafından verilen "alımlı küçük canavar" takma adıyla da bilinmektedir. Sagan, havalı burjuva karakterler içeren güçlü romantik eserleriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Boulle</span> Fransız romancı (1912 – 1994)

Pierre Boulle, Fransız yazar. Filme de alınan Kwai Köprüsü (1952) ve Maymunlar Gezegeni (1963) adlı romanları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marcel Pagnol</span> Fransız film yönetmeni (1895-1974)

Marcel Pagnol, Fransız yazar, oyun yazarı ve yönetmen.

<i>Gösteri Toplumu</i>

Gösteri Toplumu, Guy Debord'un Gösteri (Spectacle) kavramını geliştirdiği ve sunduğu 1967 tarihli bir felsefe ve Marksist eleştirel teori çalışmasıdır. Kitap, Durumcu hareket için ufuk açıcı bir metin olarak kabul edilir. Debord ayrıca 1988'de Gösteri Toplumu Üzerine Yorumlar adlı bir devam kitabını da yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik sosyoloji</span>

Ekonomik sosyoloji veya ekonomi sosyolojisi, ekonomik olay, olgu ve ekonomik çıkarları, tek­nolojiye dayalı sosyal ilişkiler ağı içinde ele alan bir bi­lim dalıdır. Bilim dalının kurucuları Weber ve Durkheimdir.