İçeriğe atla

Guverneto Manastırı

Guverneto Manastırı
Guverneto Manastır Kilisesi

Guverneto Manastırı (YunancaΜονή Γουβερνέτου Moní Gouvernétou) Batı Girit'te Akrotiri Yarımadasında bir Rum Ortodoks manastırı. Hanya'dan 30 km uzakta olan manastır, Aya Triada Manastırının 5 km kuzeyindedir.

Tarihi

1537[1] ya da 1548'te[2] kurulduğu tahmin edilen Guverneto Manastırı, Girit'teki en eski manastırlardan biri olarak bilinmektedir. 1637 yılında manastırda 60 keşiş yaşamaktaydı.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar bölgeyi kontrol etmek için manastırda bir bekçi kulübesi kurdular. 2005 yılından itibaren keşişler tarafından restorasyon çalışmaları yapılmıştır.[1]

Özellikleri

Buradaki daha geç dönemlere ait binalar, içerisinde Meryem Ana'ya adanmış kilisenin de bulunduğu merkezi bir avlunun etrafında organize edilmişlerdir. Manastır, dışarıdan her iki ucunda kuleleri olan bir kaleyi andırmaktadırlar. Kilisenin dış cephesinde klasist sütunlar ve barok usulü süslemeler dikkat çekicidir ve Venedik etkisi göstermektedir.

Kabaca 40 metreye 50 metre boyutlarında olan yapı, her iki katında yaklaşık 50 keşiş hücresi bulundurmaktadır.[1] Kilisenin iç dekorasyonu ise 19. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Avlusu dikdörtgen şeklindedir ve süslü bir Venedik cephesine sahip kubbeli bir kilisenin hakimiyetindedir. Avludaki şapelin Girit'teki en eski fresklerden bazılarına sahip olduğu bilinmektedir.

Guverneto Manastırı

Manastırın batı tarafında, Hermit Münzevi İoannis ve On Kutsal Şehit'e adanmış şapellerin bulunduğu narteks vardır. Ayrıca kilisenin ön cephesine kabartma olarak işlenmiş bazı canavar tasvirleri de ilginçtir.[1] Yakınlarda içerisinde bir zamanlar Artemis'e tapıldığı içinde bulunan heykeller ile kanıtlanmış olan Arkuditissa mağarası bulunmaktadır.

Manastır kütüphanesinde litürjik eşya ve ikonlar sergilenmektedir. Özellikle manastırın kurucusu olduğu tahmin ediln münzevi İoannis'i anma günü olan 7 Ekim günü birçok Hristiyan bu manastırı ve biraz daha ilerideki ilk manastırı ve mağarayı ziyaret etmektedir.

Manastırın katı kuralları vardır ve çarşamba ve cuma günleri resmi olarak kapalıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Gouverneto Monastery". Explore Crete. 25 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2010. 
  2. ^ Wanderungen in Westkreta (Almanca). Bergverlag Rother. 1998. s. 22. ISBN 9783763342211. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nursialı Benediktus</span> İtalyada yaşamış hem ortodoks hem katolik mezhebine göre aziz kabul edilen bir din adamı

Nursialı Benediktus, İtalya'da yaşamış, Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilen bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyrek Camii</span> Bizans İmparatorluğu dönemine ait dinî yapı

Zeyrek Camii veya Pantokrator Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Fazilet Sokağı'nda Haliç'e bakan büyük bir camidir. İki eski Bizans kilisesi ve birleştirilmiş bir şapelden oluşur ve Konstantinopolis'teki Orta Bizans mimarisinin en iyi örneğini temsil eder. Ayasofya'dan sonra İstanbul'da ayakta kalan en büyük Bizans dinî yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuştul Manastırı</span> Maçkada tarihi bir manastır

Kuştul veya Hızır İlyas Manastırı, Trabzon ili Maçka ilçesi Esiroğlu Beldesi Şimşirli sınırları içerisinde bulunan; turizm açısından önem taşıyan bir manastır. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

Şartrö Tarikatı veya Aziz Bruno Tarikatı, Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir tarikatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marko Manastırı</span> Makedonyada bir manastır.

Marko Manastırı, Kuzey Makedonya'da, Üsküp'ün güneybatısında, şehre yaklaşık 18 km uzaklıktaki Markova Sušica köyünde bulunan manastırdır. Manastırın inşasına Sırp Kral Vukašin önderliğinde 1345 yılında başlanmış olsa da, içindeki freskler dönemde yaşanan Osmanlı akınları ve iç karışıklıklar nedeniyle oğlu Prens Marko tarafından yaklaşık 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Manastırın Katholikon'u Aziz Dimitrios kilisesidir ve bu kilise manastır kompleksinin merkezini oluştur.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hirsa Manastırı</span>

Hirsa Aziz Stephen Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın temelinin, 6. yüzyılda yaşamış On Üç Süryani Babadan biri olan keşiş Stephen'a dayandığı düşünülmektedir. Kubbeli bir kilise olan mevcut yapı, 886 ve 1822 arasındaki bir dizi yeniden yapılanmanın sonucudur. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Othta Eklesia</span>

Othta Eklesia, tarihsel Klarceti bölgesinde Gürcü Ortodoks manastırı. 10. yüzyılda kurulmuş olan manastır bugün Türkiye sınırları içinde, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı Tekkale köyünde yer alır. Othta Eklesia Manastırı Tekkale Manastırı, Dört Kilise Manastırı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Cmerki Manastırı</span>

Cmerki Manastırı, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Cmerki olan Çimenli köyünde Orta Çağ'da inşa edilmiş Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Roman manastırı</span> Güney Fransada eski bir manastır

Saint-Roman manastırı, Güney Fransa'da Beaucaire şehri yakınlarında bulunan bir mağara manastırıdır. Manastır adını aziz Condatlı Romanus'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Elena, Venedik</span> Venedikte bir kilise

Bazen Santa Lena olarak da adlandırılan Sant'Elena, İtalya'nın Venedik kentindeki Castello bölgesi'nin en doğu ucunda bulunan Gotik tarzı bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Peribleptos Manastırı (İstanbul)</span>

Peribleptos Manastırı ya da Theotokos Peribleptos Manastırı, Konstantinopolis'in en önemli Rum Ortodoks manastırlarından biridir. İstanbul’un Fatih ilçesi, Samatya semtinde, Kocamustafapaşa Mahallesi, Marmara Caddesi ve Cambaziye Mektebi Sokak arasında, Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin bulunduğu alanda konumlanmıştır. Meryem Ana’ya adanan yapı, Orta Bizans döneminde, 11. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toplu Manastır</span> Giritte bir manastır

Toplu Manastır, Girit adasının doğusunda, Sitya'ya yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almakta olan 14. yüzyılda kurulmuş bir manastır.

İoannis Ksenos, gezgin çileci bir hristiyan aziz. Bizans Girit'inde manastır ve kiliseler kurmuş, Yunanca otobiyografisini kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akrotiri Yarımadası</span> Girit adasında bir yarımada

Akrotiri Yarımadası Batı Girit'in kuzeyinde, Hanya'nın kuzeydoğusunda ancak Hanya bölgesel biriminde bulunan kayalıklı bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Manastırı</span> Akrotiri Yarımadasında bir manastır

Aya Triada Manastırı, Batı Girit'te Akrotiri Yarımadasında bir Rum Ortodoks manastırı.

<span class="mw-page-title-main">Aparank Manastırı</span> Vanın Bahçesaray ilçesinde bulunan eski bir Ermeni Manastırı

Aparank Kutsal Haç Manastırı veya Abarank Manastırı (Ապարանք), Van ilinin Bahçesaray ilçesinde yer alan bir Ermeni manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vaçedzori Manastırı</span>

Vaçedzori Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı ve eski adı Niakomi olan Keçili köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü manastırıdır.