İçeriğe atla

Gutenberg Galaksisi

Gutenberg Galaksisi: Tipografik İnsanın Oluşumu
The Gutenberg Galaxy
YazarMarshall McLuhan
ÇevirmenGül Çağalı Güven
ÜlkeKanada
Dilİngilizce
KonuMedya tarihi
Yayım1962 (özgün)
2001 (Türkçe)
YayımcıUniversity of Toronto Press
Sayfa413
ISBN9789750802362

Gutenberg Galaksisi: Tipografik İnsanın Oluşumu, Marshall McLuhan'ın 1962 yılında yayımlanan medya teorisi kitabı.[1]

Yazar, kitabında, medya türlerinin insan algısını değiştirerek toplumsal unsurları nasıl etkilediğini analiz etmiş ve elektronik bağımlılık yoluyla dünyanın bir "küresel köy" haline geleceğini öngörmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Söylem Analizi ve Bilim Tarihi". Bilgi Küpü. İstanbul: NTV. 2012. s. 342. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonometri</span>

Ekonometri İki veya daha fazla verinin, birbirleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiden yola çıkarak, matematik, istatistik ve bilgisayar bilimi aracılığıyla ekonomik ilişkilerin ampirik bir biçimde değerlendirilerek, bu veriler arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Daha açık olmak gerekirse, "sonucu uygun metodlarla ilişkilendirilmiş, teori ve gözlemin eşzamanlı gelişimi tabanlı mevcut ekonomik olgunun nicel çözümlemesidir." Bir ekonomiye giriş ders kitabı ekonometriyi: "dağlarca verinin arasından basit ilişkileri çıkarmak için titizlikle araştırmak" olarak açıklamıştır. "Ekonometri" terimi ilk olarak Polonyalı ekonomist Pawel Ciompa tarafından 1910 yılında kullanılmıştır. Bugünkü kullanım şekline getiren ise Ragnar Frisch'dir. Günümüzde daha güçlü bilgisayar yazılımların varlığıyla ekonometrik analizlerin gücü artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Foucault</span> Fransız filozof (1926 – 1984)

Michel Foucault, Fransız filozof, sosyal teorist, tarihçi, edebiyat eleştirmeni, antropolog, psikolog ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Analitik kimya</span>

Analitik kimya, Kimya bilimine bağlı ana bilim dallarından biridir. Belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün nitelik ve niceliğinin incelendiği bilim dalıdır.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Özlem</span> eksiklik hissinden kaynaklanan gerginliği azaltma çabası

Özlem veya hasret, bir kimseyi ya da bir şeyi görme, kavuşma isteğidir. Bu duygu bireyde, özlenilen şeyin değeriyle ilgili algının değişmesine yol açabilir.

<i>Guinness Dünya Rekorları</i> Dünya rekorlarını listeleyen kaynak kitabı

Guinness Dünya Rekorları, 1955-2000 yıllarındaki adıyla Guinness Rekorlar Kitabı, her yıl basılan ve hem insanlar tarafından kırılan hem de doğanın aşırılıklarının neden olduğu dünya rekorlarını barındıran bir referans kitabıdır. En çok satan kitap serisi dünya rekoruna sahiptir. Ayrıca Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitap olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Knuth</span>

Donald Ervin Knuth, Stanford Üniversitesi emekli profesörü ve yapmış olduğu çalışmalarla dünyaca tanınan ünlü bilgisayar bilimci olarak bilinir. Knuth The Art of Computer Programming (“TAOCP”) serisinin yazarıdır. Bu seriyi hayatı boyunca yaptığı en güzel çalışması olarak görmektedir.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Yıldız Geçidi sesli kitapları, Big Finish Productions tarafından yayınlanan, uzun soluklu ABD bilimkurgu medya serisi Stargate'in sesli kitaplarıdır. "Konuşan kitaplar" her biri Stargate karakterleri ve özellikle ikincil, konuk oyuncuların seslendirmeleri, müzik ve ses efektlerinin bulunduğu ortamlardır.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Standart Ad Tanımlayıcısı</span>

International Standard Name Identifier (ISNI); kitap, TV programları ve gazete makaleleri gibi medya içeriğine katkıda bulunanları tanımlamak için kullanılan benzersiz tanımlayıcı numara. 4 blok haline bölünmüş 16 rakamdan oluşur.

Sinema eleştirmenliği veya Film eleştirmenliği, filmlerin değerlendirilmesi, analiz edilmesi ve eleştirilmesine verilen addır. Genel olarak film eleştirileri, düzenli bir şekilde gazete, dergi ve diğer popüler medya çıkışlarında yayınlanmakla beraber internet üzerinden de yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Business Insider</span> Amerikan bir Web Haber Sitesi

Business Insider, Alman mülkiyetindeki bir Amerikan haber web sitesidir.

Seslendirme sanatçılığı, bir karakteri temsilen yahut izleyiciye bilgi vermek için kafa sesi şeklinde seslendirme yapma sanatıdır. Uzun metrajlı filmler, dublajlı yabancı dilde filmler, animasyonlu kısa filmler, televizyon programları, reklamlar, radyo tiyatroları ve komedileri, video oyunları, kukla gösterileri, sesli kitaplar gibi çok çeşitli medya içeriğinde seslendirme uygulanmaktadır.

Yorumcu, basın-yayın'da belirli bir konu hakkındaki görüşlerini veya yorumlarını sunan bir kişidir. Genellikle politik analiz, sosyal bilimler, teknoloji veya spor konularında bulunur. Terim popüler medya kişiliklerine giderek daha fazla uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sosyolojisi</span>

İnternet sosyolojisi toplumbilim kuramının bir bilgi ve iletişim kaynağı olan internete uygulanmasıdır. Toplumsal ağlar, sanal topluluklar, etkileşim yöntemleri ve bilişim suçları bu dalın ilgilendiği konular arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fossilworks</span>

Fossilworks, dünyanın dört bir yanından yüzlerce paleontolog tarafından bir araya getirilen geniş bir ilişkisel veritabanı olan Paleobiyoloji Veritabanı'na erişimi kolaylaştırmak için sorgulama, indirme ve analiz araçları sağlayan bir portaldir.

The Meaning of Hitler, tüm kitaplarını Sebastian Haffner takma adıyla yayınlayan gazeteci ve yazar Raimund Pretzel'in 1978 tarihli kitabıdır. Gazeteci ve askeri tarihçi Sir Max Hastings kitabı Hitler üzerine yapılmış 'en iyi' çalışmalardan biri olarak nitelendirirken, Edward Crankshaw kitabı 'göz kamaştırıcı derecede parlak bir analiz' olarak nitelendirmiştir.