İçeriğe atla

Gustave Geffroy

Gustave Geffroy
Doğum1 Haziran 1855(1855-06-01)
Paris
Ölüm4 Nisan 1926 (70 yaşında)
Paris
Vatandaşlık Fransa
MeslekGazeteci,Yazar
İmza

Gustave Geffroy (1 Haziran 1855, Paris - 4 Nisan 1926, Paris), Fransız gazeteci, sanat eleştirmeni, roman yazarı ve tarihçi. Geffroy, Académie Goncourt'un on üyesinden biriydi.

1886 yılında, Belle Adası'na III. Napolyon'un hapis hayatıyla ilgili araştırma yapmak üzere geldi. Bu adada çok takdir ettiği Claude Monet ile tanıştı ve arkadaş oldu. Paul Cézanne'ı yaşadığı dönemde eleştirebilen az sayıdaki eleştirmen arasındaydı. Yazarın, 1895 yılında ressam tarafından bir portresi de yapılmaya başlandı ama bu portre yarım kaldı.

1897 yılında, Fransız devrimcisi Auguste Blanqui'nin hayatını anlattığı L'Enfermé isimli kitabı yayınlandı. La Justice isimli gazete için çalışırken Georges Clemenceau ile tanıştı ve ikili dost oldular. Clemenceau, 1908 yılında Geffroy'u Manufacture des Gobelins'in başına getirdi. Geffroy, görevine ölene kadar devam etti.

Geffroy'un adı Paris'in 13. bölgesinde bulunan bir sokağa da verilmiştir.

Eserleri

Romanları
  • Le Cœur et l'esprit (1894)
  • Hermine Gilquin (1907)
  • La Comédie bourgeoise (1922)
  • Cécile Pommier. (1) L'Éducation spirituelle (2) La Lutte des classes (2 cilt, 1923)
Güzel sanatlar
  • Bernard Palissy (1881)
  • Le Statuaire Rodin (1889)
  • La Vie artistique (8 cilt, 1892-1903)
  • Rubens (1902)
  • Les Musées d'Europe (11 cilt, 1906-1908)
  • Claude Monet (1920)
  • René Lalique (1922)
  • Sisley (1923)
  • Auguste Brouet : catalogue de son œuvre gravé (2 cilt, 1923)
  • Charles Meryon (1926)
  • Corot (s. d.)
  • Daumier (s. d.)
Tarih
  • L'Enfermé (1897)
  • La Bretagne (1905)
  • Clemenceau (1918)
  • Constantin Guys, l'historien du Second Empire (1920)
Diğer
  • Notes d'un journaliste : vie, littérature, théâtre (1887)
  • Pays d'Ouest (1897)
  • Les Minutes parisiennes, 2 heures. La Cité et l'île Saint-Louis (1899)
  • L'Apprentie
  • Les Bateaux de Paris (1903)
  • Les Minutes parisiennes. 7 heures. Belleville (1903)
  • Images du jour et de la nuit (1924)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Michel Zevaco</span> Fransız yazar (1860 – 1918)

Michel Zevaco, 1860-1918 yılları arasında yaşamış Fransız gazeteci, yazar, film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Octave Mirbeau</span>

Octave Mirbeau Fransız gazeteci, sanat eleştirmeni romancı ve drama yazarı. Mirbeau, Académie Goncourt'un on üyesinden biriydi. Avrupa genelinde bir üne kavuşmuş ve büyük popülarite elde etmiş; aynı zamanda edebi ve sanatsal avangartlar tarafından da takdir edilmiştir. Ayrıca roman türünün gelişimine katkıda bulunan yenilikçi bir roman yazarı ve hem klasik hem de modern özellikler taşıyan bir oyun yazarı olarak ün salmıştır.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Méliès</span>

Marie-Georges-Jean Méliès, sinemanın gelişmesine öncülük etmiş Fransız illüzyonist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

Léonce Bénédite, Fransız sanat eleştirmeni ve küratör.

<span class="mw-page-title-main">Claude Lelouch</span> Fransız film yönetmeni, senarist, görüntü yönetmeni, oyuncu ve yapımcı

Claude Lelouch, Fransız film yönetmeni, senarist, görüntü yönetmeni, aktör ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Pelliot</span> Fransız Sinolog (1878 – 1945)

Paul Pelliot,, özellikle dil çalışmalarına ve çeşitli din ve Orta Asya kültürlerinin tarihçesine katkıda bulunmuş bir Fransız doğubilimcisidir. Ünlü Sylvain Lévi'nin öğrecisidir. Pelliot, Orta Asya'da Kazı bilimsel araştırmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Bruneau</span> Fransız besteci (1857 – 1934)

Alfred Bruneau, Fransız opera ve diğer müzik bestecisi ve müzik eleştirmeni.

<i>Nilüferler</i>

Nilüferler, Fransız izlenimcilik akımının ileri gelen ressamlarından olan Claude Monet tarafından, hayatının son 30 yılı içinde hazırlanmış olan 250 kadar yağlı boya tablodan oluşur. Bu tablolar bir çiçek bahçesinin, özellikle Monet'in Paris'in Giverny adlı varoşunda bulunan evinin bahçesindeki küçük dere ve bunun yaptığı göletlerde su içinde yetişen nilüfer çiçeklerinin resimleridir. Monet daha önce Paris'teki Saint-Lazare Garı adlı istasyonun gün içinde değişik ışık ve hava şartları altında resmedilmesinden oluşan "Gar Saint-Lazare Serisi"ni ve 1890-91'de aynı bakış tarzı ile bir "Saman Yığınları" serisi hazırlamıştı. "Nilüferler" bu yaklaşımın daha genişletilmesi niteliğinde olup, değişik ışık ve hava şartlari altında nilüfer çiçeklerinin nasıl değişik şekilde resmedileceklerini denemektedir. Ressam bu eserleri hazırlamaktayken gözlerindeki katarakttan da muzdaripti. Bu tablolar değişik formlarda ve ebadları çok değişik olarak tuvaller üzerine hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">André Maurois</span> Fransız gazeteci (1885 – 1967)

André Maurois, Fransız roman, hikâye, deneme, biyografi, tarih yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Colette</span> Fransız romancı (1873 – 1954)

Sidonie-Gabrielle Colette, Fransız oyun yazarı. 1944'te kaleme aldığı Gigi adlı eseriyle bilinir. Gigi yönetmen Vincente Minnelli tarafından 1958 yılında sinemaya uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Soupault</span> Fransız yazar (1897 – 1990)

Philippe Soupault Fransız yazar ve şair, romancı, eleştirmen ve siyasi eylemci idi. Dadaizm'de aktifti ve daha sonra Sürrealist hareketi André Breton'la kurdu. Soupault, periyodik Littérature'yı, 1919'da Paris'teki yazarlar Breton ve Louis Aragon'la birlikte başlattı ve birçok kişi için Sürrealizmi atmosferini başlattı. Otomatik yazının ilk kitabı olan Les champs magnétiques (1920), Soupault ve Breton'un ortak yazarlığıydı. 1927'de Soupault, eşi Marie-Louise'nin yardımıyla William Blake'in Masumiyet ve Deneyim Şarkılarını Fransızcaya çevirdi. Ertesi yıl, Soupault, şairin edebiyatta Sürrealist hareketi öngören bir "dahi" olduğunu savunan Blake üzerine bir monograf hazırladı. Radyo Tunus'u Vichy yanlısı rejim tarafından tutuklandığında 1937'den 1940'a kadar yönetti. Cezayir'e başarıyla kaçtı.

Montparnasse Mezarlığı, Fransa'nın başkenti Paris'teki tarihi önemi bulunan bir mezarlıktır. Fransa ve dünya çapında pek çok tanınmış kişi bu mezarlığa defnedilmiştir.

Émile Henriot, Fransız şair, romancı, denemeci ve edebiyat eleştirmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Méry</span> Fransız yazar (1797 – 1866)

Joseph Mery Fransız yazar, gazeteci, romancı, oyun yazarı, şair ve libretto yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Boutroux</span> Fransız matematikçi (1880-1922)

Pierre Léon Boutroux bir Fransız matematikçi ve bilim tarihçisi. Boutroux, esas olarak tarih ve matematik felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Haussoullier</span>

Bernard Haussoullier Fransız Helenist, epigraf ve arkeologdur.