İçeriğe atla

Gustave Charpentier

Gustave Charpentier
Gustave Charpentier (1860-1956)
Doğum25 Haziran 1860
Dieuze, Moselle, Fransa
Ölüm19 Şubat 1956
Paris
MilliyetFransız
MeslekMüzisyen, Opera bestecisi

Gustave Charpentier (25 Haziran 1860, Dieuze, Moselle, Fransa - 19 Şubat 1956, Paris), Fransız bestecidir.

Yaşamı

Gustave Charpentier bulunan Dieuze, Moselle kentinde doğmuştu; fakat 1870 Fransız-Prusya Savaşı'ndan sonra ailesi Fransa'da Tourcoing şehrine yerleşmişlerdi. Charpantier Tourcoing'da bulunan "Güzel Sanatlar Okulu"nda keman ve harmoni dersleri almaya başladı. Bu müzik eğitimi sırasında gösterdiği büyük yeteneklilik ve aldığı çok başarılı imtihan neticeleri dolayısı ile ona Tourcoing Şehri Yerel idaresinin bursu verilerek Paris Konservatuvarı'nda müzik eğitimine devam etmesi sağlandı. Orada "Emile Passard" ve Jules Massenet'den dersler alıp 1887'de "Prix de Roma" ödülünü kazandı.

Hazırladığı Napoli, symphonie şentimentale et pittoresque senfonisi ve La Vie du poète, symphonie-drame adlı vokal ve enstrumental eseri bestecinin kendi tarifiyle "ekzantrik"tır

1897'de Montmartre'de mizansenli bir şaşaalı bir etkinlik olan "Paris Karnavalı"'ndeki ikinci "Vachalcade" veya "Promenade du Bœuf Gras (Şişman İnek Geçiş töreni)" için bir etkinlik müziği olarak Le Couronnement de la müse (İlham Persinini Taç Giyme Töreni) adlı bir beste hazırladı ve bunu çaldırdı.

Müzik kariyerinin zirvesine şaheseri sayılan Louise adlı opera eseri ile erişmiştir. Bunu takip eden Jülien adlı opera eseri o kadar başarılı olmadı ve Opera-Comique Tiyatrosunda ancak 20 temsili yapıldı. Louise operası ise hala birçok dünya opera-evinin repretuvarında bulunmakta ve zaman zaman sahnelenmektedir.

Sosyal sorunlara önem veren 1902'de Charpentier, Alfred Bruneau ile birlikte, Paris'te işçi sınıfından çalışan genç kızlara parasız artıstık eğitim sağlamak amacı ile "Conservatoire Popülaire Mimi Pinson" adlı bir eğitim merkezi açtı. Fakat buradaki kesif çalışmaları nedeniyle bestecilik çalışmalarai aksadı. 1913'te "Louise" operasını takip etmek için "Jülien ou la vie d'un poète (Jülien veya bir şair hayatı)" adlı bir operası sahnelendi ise de bu pek başarılı olmadı. Ondan sonra hayatının sona kadar, Charpentier hiçbir yeni beste eseri vermedi.

1934 yılında Charpentier "İmpressions d'İtalie" eserinin plak halinde ses kaydı için bir Paris senfoni orkestrası şefliğini yaptı. 1930'lu yıllarda iyi bilinen eserlerini Fransız radyosunda çalınması için çalışmalarda bulundu. 1938-1939'da Louiseopearasının sinema filminin hazırlanması için rejisör Abel Gance'ye destek sağladı.

Gustave Charpentier'in 1956'da Paris, Montmarte'de bulunan Saint-Pierre kilisesinin iki-bininci yılını kutlamak için son olarak 1250 müzik çalgıcısından oluşan devasa bir etkinlik orkestrasının şefliğini yaparak Le Couronnement de la Müse (İlham Perisinin Taç Giyme Töreni) eserini çaldırması planlanmıştı ama sonunda ancak bir kısmını çaldırmayı başardı ve geri kısmı için şefliği "André Cluytens" yaptı.

Charpentier'ye 1900'da Légion d'honneur ödülü verildi ve 1930'da aynı ödülün "Commandeur" rütbesi ve 1950da "Grand Officier" rütbesi ile taltif edildi. Charpentier 1956'da Paris'te ölmüştür.

Eserleri

Operaları

  • Louise (1888–97). Muzikal roman (Opera). Libretto: Gustave Charpentier. 1900
  • Jülien ou La vie du poète. Lirik şiir (Opera). Libretto: Gustave Charpentier. 1913
  • L’Amour au faubourg (1910–13; Fragman). Lirik dram (Opera). Libretto: Gustave Charpentier. – Sonradan ismi Duthoit. Üç akşam için popüler Épopée
  • Orphée. Lirik epik (Opera) 4 perde (2 perdesi hazır değil). Libretto: Gustave Charpentier
  • Eros (Fragman)
  • Julie (Fragman)

Orkestera eserleri

  • İmpressions d'İtalie. Senfonik suit (1887-89)
  • Münich. Senfonik şiir (1911)

Sesli müzik eserleri

  • La Vie du poète, Solist sesler, koro ve orkestra için senfonik dram (1888)
  • La Chanson du chemin soprano, tenor, kadın sesleri ve piyano için (1893)
  • İmpressions fausses bariton, erkek sesleri ve orkestra için (1894)
  • Les Fleurs du mal sesler ve piyano için (1895)
  • Sérénade à Watteau solist sesler, koro ve orkestra için (1896)
  • Le Couronnement de la müse solist sesler, koro ve orkestra için (1897)
  • Le Chant d'apothéose solist sesler, koro ve orkestra için (1902)
  • La Vie féerique, sesler ve orkestra için film müziği (1913den sonra)
  • Poèmes chantés (1895; 1900), Verlaine, Baudelaire, Blémont, Méry vb şiirlerin metinlerine atıfla melodiler.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Francesca da Rimini</span>

Francesca da Rimini. . Revenna'lı Guido da Polenta'nın güzel kızıdır. Dante ile aynı zamanlarda yaşamışlardır ve Dante kendisini bir karakter olarak İlahi Komedya'da resmetmiştir.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

Orhan Şallıel Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Lekeu</span> Belçikalı besteci (1870 – 1894)

Guillaume Lekeu, Belçikalı besteci.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Cesti</span>

Antonio Cesti İtalyan Barok dönem opera müziği bestecisidir. Önce bir kesiş olarak orgculuk ve kantata besteciliği yapmış; sonra dinsel olmayan müzisyenliğe geçerek tenör olarak şarkıcılık, lirik opera eserleri besteciliği yapmıştır. Daha sonra da Innsbruck'ta, Floransa'da, Roma ve Viyana'da aslî görevle veya yardımcı olarak müzik direktörü olarak görevlerde bulunmuştur. Bazı kaynaklar zamanının en iyi müzisyenlerinin başta gelenidir diyerek kendini övmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cherubini</span> İtalyan besteci (1760-1842)

Luigi Cherubini, Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan asıllı ama çalışma hayatının önemli kısmını Fransa'da geçirmiş besteci. En önemli besteleri operalar ve dinsel müzik türleridir. Beethoven tarafından zamanının en iyi bestecisi olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Massenet</span> Fransız besteci (1842 – 1912)

Jules Massenet, özellikle opera eserleri hazırlayıcısı olarak tanınan, bir Fransız besteci ve müzik hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Léo Delibes</span> Fransız besteci (1836 – 1891)

Clément Philibert Léo Delibes; 21 Şubat 1836 – Saint-Germain-du-Val köyü, La Fleche, Sarthe, Fransa– 16 Ocak 1891, Paris) en iyi bale, operet ve operaları eserleri ile tanınan bir Fransız Romantik bestecisiydi. Eserleri arasında Coppélia (1870) ve Sylvia (1876) baleleri ve iyi bilinen "Flower Duet" 'i içeren Lakmé (1883) operası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Amilcare Ponchielli</span>

Amilcare Ponchielli, İtalyan müzisyen, opera bestecisi ve eğitimci. Özellikle hazırladığı La Giaconda adlı opera ve içinde bulunan Saatlerin Dansı zamanımızda hala popüler olan klasik batı müziği eserleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfredo Catalani</span>

Alfredo Catalani. Özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci. Günümüzde tanınmış eserleri Loreley (1890) ve La Wally (1892) operalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Bruneau</span> Fransız besteci (1857 – 1934)

Alfred Bruneau, Fransız opera ve diğer müzik bestecisi ve müzik eleştirmeni.

Sıdıka Özdil, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Zandonai</span>

Riccardo Antonio Francesco Zandonai, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

Tolga Taviş, Türk orkestra şefi, aranjör, besteci ve eğitimcidir.