İçeriğe atla

Guru Granth Sahib

Süslenmiş Adi Granth sayfası Guru Gobind Singh'in nişanıyla

Guru Granth Sahib (Pencapça: ਗੁਰੂ ਗ੍ਰੰਥ ਸਾਹਿਬ) Granth Pencapça "kitap", Sahib ise Hintçe, Arapça kökenli, "efendi/usta" anlamına gelir. Sihizm'in kutsal kitabı olan Guru Granth Sahib, Sihler için bir kitaptan da öte yaşayan bir guru olarak ele alınır. 1430 sayfa uzunluğunda, Sih dininin kurucularının ve farklı dinlerin (Hinduizm ve İslam gibi) azizlerinin sözlerini içeren bir kitaptır.

Sıklıkla Adi Granth yanlış bir şekilde Guru Granth Sahib ile karıştırılır. Oysa Adi Granth, Guru Granth Sahib'in sadece Guru Arjan tarafından 1604 yılında derlenmiş küçük bir kısmını içerir.

Granth, son yaşayan Sih ustası, Guru Gobind Singh tarafından 1708 yılında guru ilan edilmiştir. Guru Gobind Singh ölümünden önce Sihlerin Granth'ı gelecek Guru'ları olarak görmelerini ve buna göre davranmalarını belirtmiştir:

Pencapça: ਸੱਬ ਸਿੱਖਣ ਕੋ ਹੁਕਮ ਹੈ ਗੁਰੂ ਮਾਨਯੋ ਗ੍ਰੰਥ
Çevirisi: Tüm Sihler Granth'ı Guru'ları olarak kabul etmelidirler.

İlgili Araştırma Makaleleri

Adi Granth, Sihizm'in mukaddes metinlerinin ilk derlemesi. Sıklıkla Sihizm'in kutsal kitabı Guru Granth Sahib ile karıştırılır. Guru Arjan tarafından bir araya getirilmiştir. Eser Nanak'ın hayatı, konuşmaları, onun ardından gelen üç gurunun hazırladığı ilahiler ve diğer çeşitli şiir ve ilahiler ihtiva eder.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

Kutsal metin, herhangi bir din veya mezhepte kutsal kabul edilen ve genellikle merkezî bir önemi haiz olan yazı.

Advaita Vedanta, Devanagari अद्वैत वेदान्त, Hint felsefesi dizgelerinden Vedanta'nın "ikicisizlik" öğretisinin Sanskritçe karşılığı.

<span class="mw-page-title-main">Manmohan Singh</span> 13. Hindistan başbakanı

Manmohan Singh Kohli, Hint siyasetçi. Hindistan'ın 13. başbakanıdır. Sih dinine mensup ilk başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Nanak</span> Sihizmin kurucu gurusu (1469–1539)

Guru Nanak Dev, Sihlerin ilk gurusu. Öğretisi büyük bölümü günümüze ulaşan kutsal ilahilerden bilinmektedir. Ticaretle uğraşan Khatri kastının bir alt bölümü içinde yer alması, takipçilerinin hızla çoğalmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Tapınak</span> Hindistanın Amritsar şehrindeki Sih inancındaki en önemli ibadethane

Harmandir Sahib yani Altın Tapınak veya Darbar Sahib, Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir.

Guru Angad Dev on Sih gurusundan ikincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sih İmparatorluğu</span> Hindistan Yarımadasında 1799-1849 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir imparatorluk

Sih İmparatorluğu 1799-1849 yılları arasında Hint altkıtasında hüküm sürmüş devlettir. Yönetim biçimi federal monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Nirmal Singh Khalsa</span>

Bhai Nirmal Singh Khalsa Pencap, Hindistan'ın Amritsar şehrinde Darbar Sahib'den Sih Hazoori Ragi.

Hazur Sahib, Sihizm'deki beş takhttan biridir. Hindistan'ın Maharaştra eyaletindeki Nanded şehrinde Godavari Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Gurdwara'nın iç odasına Angitha Sahib denir ve Guru Gobind Singh'in 1708'de yakıldığı yer üzerine inşa edilmiştir. Gurdwara, Maharaja Ranjit Singh Ji'nin (1780-1839) emriyle 1832-1837 arasında inşa edilmiştir.

Binbaşı Hercharn Singh Pakistan Ordusunda görevlendirilen ilk Sih subaydır. Sihizm'in kurucusu Guru Nanak'ın doğduğu yer olan Nankana Sahib, Pakistan'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Sihler</span> tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili insanlar

Sihler, Guru Nanak'ın vahyine dayanan, 15. yüzyılda Hint yarımadasının Pencap bölgesinde ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili kişilerdir. Sih teriminin kökeni 'mürit' veya 'öğrenci' anlamına gelen śiṣya kelimesinden gelir. Sih Rehat Maryada'nın 1. maddesine göre bir Sih:

Bir Ölümsüz Varlık'a; Guru Nanak'tan Guru Granth Sahib'e kadar on bir guruya; 6 guru, 15 bhagat, 11 bhatt, 4 Gursikh'in öğretileriyle onuncu gurunun miras bıraktığı vaftizlere inan herhangi bir kişidir.

Sihizmde tanrının tüm yaratılış ve ötesine nüfuz eden "birlik" olduğuna inanılır. Yaratılışın her parçasının içinde yer alır ve İk Onkar sembolüyle gösterilir. Tanrı, egoizmden vazgeçen ve bu "birlik" üzerine meditasyon yapan herkes için tarif edilemez ancak bilinebilir ve algılanabilirdir. Sih guruları, Sihizmin kutsal kitabı Guru Granth Sahib'de bulunan ilahilerinde tanrıyı çeşitli şekillerde tanımlamıştır ancak tanrının birliği sürekli olarak vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sih Konfederasyonu</span>

Sih Konfederasyonu ya da Sih Misl kısaca Misl. Başşehri Amritsar olan ve Pencap bölgesine hükmeden Sih Konfederasyonu 1716 senesinde küçük Sih devletlerinin Babür Devleti tarafından fethedilmemek için oluşturduğu bir konfederasyondu. Kurucusu Baba Darbara Singh'di. Konfederasyonun resmi dini Sihizm ve resmi dili Pencapça'ydı. 1799 senesinde Maharaja Ranjit Singh önderliğinde Sih Konfederasyonu sistem değiştirerek Sih İmparatorluğu olarak yeniden organize oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gurmukhi</span>

Gurmukhi, Landa alfabesinden geliştirilen ve ikinci Sih gurusu Guru Angad tarafından standartlaştırılan ve kullanılan bir abugidadır. Yaygın olarak Sih alfabesi olarak kabul edilen Gurmukhi, Hindistan'ın Pencap eyaletinde Pencapça'nın resmi yazısı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Guru Gobind Singh</span>

Guru Gobind Singh, doğum adı Gobind Rai, manevi bir önder, savaşçı, şair ve filozof olan onuncu Sih Guru idi. Babası Guru Tegh Bahadur, Aurangzeb tarafından idam edildiğinde Guru Gobind Singh, dokuz yaşında resmen Sihlerin lideri olarak atandı ve onuncu ve son insan Sih Guru oldu. Dört biyolojik oğlu yaşamı boyunca öldü - ikisi savaşta, ikisi Babür valisi Vezir Han tarafından idam edildi.

Pantik Parti 1940'larda Hindistan'da Sihlere odaklanan bir siyasi partiydi. Her ikisi de daha sonra Hindistan Ulusal Kongresi'ne katılan ve Hindistan Birlik Hükûmeti'nde kabine bakanı statüsüne yükselen Sardar Swaran Singh ve Baldev Singh, bu partinin önde gelen üyeleriydi.