İçeriğe atla

Gurgen Markaryan

Gurgen Markaryan
Գուրգեն Մարգարյան
Doğum26 Eylül 1978
Erivan, SSCB
Ölüm19 Şubat 2004 (25 yaşında)
Budapeşte, Macaristan
MilliyetErmeni
MeslekAsker
Erivan'daki Yerablur mezarlığında Gurgen Margaryan mezarı (Ocak 2015)

Gurgen Markaryan (Ermeni: Գուրգեն Մարգարյան, 26 Eylül 1978 - 19 Şubat 2004), 19 Şubat 2004 tarihinde NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı kapsamında İngilizce kursu için bulunduğu Budapeşte'de Azerbaycanlı subay Ramil Seferov tarafından öldürülen Ermeni subaydır.

Eğitimi

Markaryan Ermenistan'ın başkenti olan Erivan'da doğmuştur. Ermenistan Devlet Mühendislik Üniversitesi'nden mühendis olarak mezun olmuştur. Zorunlu askerlik hizmetini tamamladıktan sonra Ermenistan Savunma Bakanlığı'nda üsteğmen rütbesiyle görev yapmaya başlamıştır.

Öldürülmesi

Markaryan 11 Ocak 2004 tarihinde NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı kapsamındaki 3 aylık İngilizce kursuna katılmak üzere Macaristan'ın Budapeşte şehrine gelmiştir. 19 Şubat tarihinde yine aynı amaçla Budapeşte'de bulunan Azerbaycanlı Ramil Seferov tarafından uykusunda iken boğazı balta ile kesilerek öldürülmüştür. Seferov çıkarıldığı mahkemede cinayet sebebini, kendisine ve Azerbaycan bayrağına yapılan hakaret olarak göstermiştir. Markaryan'nın cenazesi Ermenistan'a gönderilmiş ve burada Yerablur askeri mezarlığına defnedilmiştir.

Mahkeme

Ramil Seferov 13 Nisan 2006 tarihinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Fakat sonrasında Azerbaycan'ın da talebi üzerine Macaristan mahkemesinin hakkında verdiği ömür boyu hapis cezasının infazının Azerbaycan'da gerçekleştirilmesi için Macaristan, Ramil Seferov'u 31 Ağustos 2012 tarihinde Azerbaycan'a iade etmiş, ardından aynı gün içerisinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından hakkında af kararı çıkartılmıştır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Ռամիլ Սաֆարովին տեղափոխել են Ադրբեջան եւ ներում շնորհել" (Ermenice). news.am. 31 Ağustos 2012. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Prezident Ramil Səfərovu əfv etdi" (Azerice). azadliq.org. 31 Ağustos 2012. 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ</span> Güney Kafkasyada bölge

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da, Küçük Kafkas Sıradağları'nda Azerbaycan'a ait ancak uzun yıllar Ermeni işgali altında kalmış tarihi bölge. 2020 yılında Dağlık Karabağın bir bölümü 2. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından geri alınırken kalan kısmı Rus barış güçleri denetiminde Ermeni kontrolünde bırakan 10 Kasım 2020 tarihli ateşkes anlaşması ile Ermenistan hükûmeti yenilgiyi resmen kabul etmiştir. Günümüzde Anti Terör Operasyonu sonrası Ermeni kontrolünde kalan kısımlar da Azerbaycan kontrolüne geçmesiyle bölgenin tamamı Azerbaycan hakimiyeti altındadır. 2. Dağlık Karabağ Savaşı sonrası, 90'lı yılların başında bölgeden zorla göç ettirilen Azerbaycanlıların dönüşü peyderpey sağlanırken aynı savaş ve 2023 yılındaki Anti Terör Operasyonu sonrası bölgede yaşayan Ermenilerin neredeyse hepsi Ermenistan'a göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Jirinovski</span> Rus politikacı (1946–2022)

Vladimir Jirinovski, Yahudi asıllı Rus politikacı, Türkolog, sosyolog ve avukattır. LDPR'nin kurucusu ve lideri, Duma Meclisi eski Başkan yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu üyeliği yapmıştır.

Suret Hüseynov, 1. Karabağ Savaşı'nda rol alan Azerbaycanlı komutan ve 1993-1994 yılları arasında Azerbaycan başbakanı olan siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Şunroku Hata</span> Japon general (1879 – 1962)

Şunroku Hata , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Seyran Ohanyan</span> Ermeni siyasetçi

Seyran Muşegi Ohanyan, Ermeni asker ve siyasetçi. 14 Nisan 2008 tarihinden 3 Ekim 2016 tarihine kadar kadar Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Birinci ve İkinci Karabağ savaşlarına katılmıştır. 2000-2007 yılları arasında sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

Varujan Karabetyan ; 1983 Orly Havalimanı saldırısını düzenleyen, ilgili Fransız mahkemesi tarafından yargılanıp suçlu bulunan ve müebbet hapse mahkûm olup 17 yıl sonra salıverilen ASALA militanı.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Markale katliamları</span>

Markale Katliamı, Saraybosna'da bulunan Markale Pazarında Bosna Savaşı döneminde Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen katliamlardır. Sırp komutan Stanislav Galić bu katliamdan ötürü müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alikram Humbatov</span>

Alikram Humbatov veya Alikram Hummatov, Talış siyasetçi. Azerbaycan Halk Cephesi kurucu üyesi, Talış Muğan Özerk Cumhuriyeti'nin kurucu, ilk ve son cumhurbaşkanı. Bölücülük eylemleri nedeniyle hakkında vatan hainliği maddesiyle mahkeme işlemi başlatılmış ve hapsedilmiştir. Amnesty International ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası organizasyonlar onu siyasi suçlu olarak tanımladı. Avrupa Konseyi'nin talebinden sonra Humbatov yeniden yargılandı, insan hakları raporuna göre otoriterler onu hapiste yargı ihlali ile suçladı. Ermenistan Cumhuriyeti ile sık ilişkiler içinde olduğu sebebiyle Azerbaycan vatandaşlığından çıkarılmıştır. İşgal altında olan Dağlık Karabağ'daki Stepanakert Üniversitesi ve Erivan'daki Erivan Devlet Üniversite'lerine izinsiz ziyaret etmiş, Talış Muğan Özerk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adıyla konuşmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramil Seferov</span> Azerbaycan subayı

Ramil Seferov, NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı dahilinde kurs gördüğü Budapeşte'de Gurgen Markaryan adlı Ermeni subayı öldürmekten ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilen Azerbaycanlı subaydır. Karardan sekiz yıl sonra 31 Ağustos 2012 tarihinde Azerbaycan'a iade edilmiş ve aynı gün içerisinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından hakkında af kararı çıkartılmıştır.

Azeri diasporası, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Azerilere verilen genel ad. Azerbaycan dışında 3-4 milyon kadar Azerbaycanlının yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Azerbaycanlıların en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Almanya ve Fransa'dır. Türkiye, Gürcistan ve Rusya'nın Azerbaycan'a komşu bölgelerinde yaşayan etnik Azerbaycanlılar kendilerini diaspora kapsamında değerlendirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Ortaklık</span>

Barış İçin Ortaklık (BİO), (İngilizce: Partnership for Peace, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün ittifakı ile Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında güven oluşturmaya yönelik bir programıdır. Program 10-11 Ocak 1994 NATO Zirvesinde geliştirilmiş olup ; 22 ülke programa dahildir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları</span>

2014 Azerbaycan-Ermenistan sınır çatışmaları, 31 Temmuz 2014 - 2 Ağustos 2014 tarihleri arasında Ermeni askerlerinin Azerbaycan sınırını ve ateşkesi ihlâl etmesi ile Azerbaycan askerlerinin karşılık vermesi ile büyüyen çatışmalar dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 822 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 822 sayılı kararı 30 Nisan 1993 tarihinde kabul edildi. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi ve ardından silahlı çatışmaların artmasıyla bölgedeki insani durumun kötüleşmesi konusundaki endişelerini dile getiren Konsey, düşmanlıkların derhal durdurulmasını ve başta Kelbecer bölgesi olmak üzere Dağlık Karabağ'dan Ermeni işgal güçlerinin derhal geri çekilmesini talep etti.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ'da barışı koruma operasyonları</span> Dağlık Karabağda barışı koruma operasyonları

Dağlık Karabağ'da barışı koruma misyonu 2020 Dağlık Karabağ savaşı sonrasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden barışı koruma operasyonlarını ifade eder. Ermenistan ve Azerbaycan güçleri arasındaki ateşkesi izlemeyi amaçlayan operasyon Rusya ve Türkiye tarafından yürütülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Adil İsmailov</span> Azeri avukat ve hukukçu

Adil İsmailov, Azeri avukat ve hukukçu. Azerbaycan Barosunun bir üyesi olan İsmailov, 1990'lar ve 2000'lerde Azerbaycan'da önemli davalara katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span>

Ermenistan 2006 yılından beri, Azerbaycan ise 2008 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından Azerbaycan'ın de jure bir parçası olarak tanınan fakat 1993 yılından beri Ermenistan'ın desteklediği Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altında duran Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde iki ülke arasında henüz sona ermemiş çatışmalar, Eurovision Şarkı Yarışması'nı birçok durumda etkilemiştir.