İçeriğe atla

Gurgen Mahari

Gurgen Mahari
Gurgen Mahari
Doğum1 Ağustos 1903
Van, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm17 Haziran 1969
Erivan, Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
MeslekYazar ve şair
MilliyetOsmanlı Ermenisi sonra Sovyet
Türyarı-otobiyografik
KonuErmeni Soykırımı ve Sovyet Gulag
Önemli eserYanan Meyve Bahçeleri (1966), Çiçekteki Dikenli Teller ; Çarents-ismi (1968)

Gurgen Mahari (Gurgen Grigori Ajemian; 1 Ağustos 1903 Van – 17 Haziran 1969 Erivan) bir Ermeni yazar ve şair.

Biyografi

Gurgen, 1915'te Ermeni kırımı sırasında Doğu Ermenistan'a kaçtı ve Etchmiadzin, Dilijan ve Erivan'daki yetimhanelere sığındı.[1] İlk kitabı Titanic, 1924'te yayınlandı. Daha sonra tehcir esnasında hayatta kalmasını ve Batı Ermenistan'da Ermenilerinin yaşadığı trajedileri ele alan otobiyografik bir üçleme yazdı. Otobiyografinin ilk bölümü "Çocukluk" 1929 yılında, üçüncü bölümü ise 1955'te tamamlandı.

Stalinist tasfiyeleri sırasında 1936'da tutuklandı ve Sibirya'da 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1947'de serbest bırakıldı, ancak bir yıl sonra tekrar tutuklandı ve 'güvenilmez' olarak Sibirya sürgüne gönderildi. Stalin'in ölümünün ardından 1954'te Erivan'a dönmesine izin verildi.

Eserleri

En önemli eserleri arasında, yarı-otobiyografik büyük ölçüde bir Sovyet gulag'ında yaşadığı kişisel deneyimlere dayanan bir roman olan Çiçekteki Dikenli Teller ve Çarents-ismi (1968) adlı bulunur. Yazarın Ermeni Soykırımı arifesinde memleketi olan Van'da geçen romanı Yanan Meyve Bahçeleri (1966) yer almaktadır.

Ermeni şair Yeğişe Çarents ile ilgili hatıralarını konu alan romanlar da yazmıştır.

Çevrilmekte olan eserleri

  • Mahari, G. (2007) Yanan Meyve Bahçeleri, D. Tahta, H. Tahta ve H. Ghazarian, Black Apollo Press, Germinal Productions, Cambridge, İngiltere 978-1-900355-57-5

Kaynakça

  1. ^ Ermeni Edebiyatının Mirası, vol. III, Akop J. Hacıkyan, ed., Wayne State University Press, 2005, s. 1013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Silva Kaputikyan</span>

Silva Kaputikyan, Ermeni, Sovyet şair, yazar ve siyaset polemikçisi. Ermenistan’da şiirin en önemli temsilcilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ovannes Kaçaznuni</span> Ermeni siyasetçi (1867-1938)

Hovhannes Kaçaznuni, Ermeni siyasetçi ve Ermenistan'ın ilk başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Paracanov</span> Gürcistanlı Ermeni Sovyet sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve çok yönlü sanatçı

Sergei Paracanov ya da Sergo Paracanov, Gürcistan’lı Ermeni Sovyet sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve çok yönlü sanatçı. Sovyet rejimi muhalifi olarak tanınır. Ağır baskılara ve üç kez hapis cezasına çarptırılmasına rağmen kendine özgü yaratıcılıktan ve sinema anlayışından geri adım atmamıştır.

Avetik Sahaki Isahakyan önde gelen bir Ermeni şair, yazar.Taşnak partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Garegin Njdeh</span> Ermeni siyasetçi ve filozof (1886-1955)

Garegin Ter-Harutyunyan veya savaşlardaki bilinen adıyla Garegin Njdeh (Njdeh Ermenicede "sürgün" veya "göçebe” anlamındadır., , Ermeni devlet adamı, asker, stratejist, gerilla lideri. Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi olarak Ermeni Ulusal bağımsızlık hareketlerine katılmıştir. Balkan Savaşları ve 1.Dünya Savaşında Bulgaristan ve Rusya lehine Ermeni Taburlarını yöneterek Osmanlı'ya karşı çarpışmıştır. Başarıları yanında yönettiği birlikler müslüman halka, Türklere, Pomaklara, Kürtlere yaptığı katliamlarla bilinmektedir. Savaş sonrası ilk Ermeni Cumhuriyeti olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti 'nin önde gelen politik ve askeri figürlerindendir.Bu sebeple pek çok Ermeninin gözünde karizmatik ulusal kahramandır. Anti-bolşevik faaliyetleri ile Dağlık Ermenistan Cumhuriyeti'nin esas kurucularından olmakla birlikte Sünik bölgesinin Sovyet Azerbaycan'a değil Sovyet Ermenistan'a bağlanmasındaki temel faktörde kendisi olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Sovyetler Birliği'ne karşı Nazi Almanyasını desteklemiş ve Wehrmacht için Ermeni Taburları kurarak Sovyetler Birliği'nin Nazilerce işgali onlarla birlikte Ermenistan'ı Sovyetlerden kurtarıp Türkiye'yi işgalini ve buralardan da bir kısım toprakların Ermenilere verilmesini sağlayıp tamamen bağımsız Büyük Ermenistan kurma hayali ile çarpışmıştır. 1944 sonrası ise bu defa SSCB'yi Türkiye'ye savaş açıp işgali için kışkırtmış ancak kendisine itibar eden olmamıştır. Adı çeşitli savaş suçlarına karıştığından Nazi işbirlikçisi olduğundan aynı zamanda 1920-1921 yılları arasında Sovyetlere karşı devrimci faaliyette bulunduğundan bahisle Sovyetlerce yakalanıp tutuklanmış sonrasında hapishanede 1955'te ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zabel Yesayan</span>

Zabel Yesayan, Ermeni romancı, şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Manukyan</span> Ermenistanın ilk başbakanı

Vazgen Manukyan, Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı ve eski Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Myasnikyan</span>

Aleksandr Myasnikyan Ermeni Bolşevik, Devrimci ve Devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yeğişe Çarents</span>

Yeğişe Çarents Ermeni şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Heciyê Cindî</span>

Heciyê Cindî veya Hajiye Jndi, Sovyet Kürdü yazar, araştırmacı ve filologdur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli</span>

Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli veya Ermenistan'ın Sovyetleştirilmesi, Rus-Ermeni savaşı, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, Eylül ayından başlayarak 4 Aralık 1920 tarihine kadar geçen sürede, eski Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulmuş olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nde yeni Sovyet hükûmeti kurmak için gerçekleştirdiği askerî seferdir. Müdahale, Ermeni Bolşeviklerin başkent Erivan ve diğer şehirlerde çıkardıkları ayaklanma ile de eş zamanlıdır. Müdahale, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesine ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasına neden olmuştur.

Seda Vermişeva, 9 Ekim 1932 - 19 Şubat 2020), Ermeni-Rus şair, yazar, ekonomist ve insan hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Nairi Zaryan</span>

Nairi Zaryan Ermeni şair ve yazar, Ermeni SSC Barış Savunma Komitesi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gevorg Emin</span> Ermeni şair, deneme yazarı ve çevirmen

Gevorg Emin, Ermeni şair, denemeci ve çevirmendi.

Ermeni edebiyatı, Ermenice olarak üretilmiş sözlü veya yazılı eserleri kapsar.

Regina Tadevosi Hazaryan, bir Ermeni ressam ve halk figürüydü. Ayrıca, Stalin rejimi sırasında şairin el yazmalarının çoğunu kurtaran Yeğişe Çarents'in arkadaşı ve hayırsever olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Armen Şekoyan</span> Ermeni yazar ve gazeteci

Armen Şekoyan, Ermeni yazar, şair ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Bajbeuk-Melikyan</span>

Alexander Bajbeuk-Melikyan, Ermeni kökenli Gürcü ressam, grafik tasarımcı ve heykeltıraş.