Gureba Hastanesi
Gureba Hastanesi şu anlamlara gelebilir:
- Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul'daki bir hastane
- Gureba Hastanesi, Ankara Numune Hastanesi'nin 1924'e kadarki adı
Gureba Hastanesi şu anlamlara gelebilir:
Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Vatan Caddesi üzerinde bulunan bir hastanedir. Vakıflar Genel Müdürlügü'ne bağlıdır.
Hacı Mehmet Eşref Paşa 1895-1907 yılları arasında İzmir Belediye Reisliği yapmış bir Osmanlı devlet ve siyaset adamıdır.
Ahmet Tevfik Rüştü Aras, 1920-1939 yılları arasında beş dönem milletvekilliği, 1925-1938 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapmış, öncesinde İttihat ve Terakkî'nin önemli isimlerinden biri olmuş, sonrasında da gazete yazıları yazarak hayatını sürdürmüş Türk siyasetçidir.
Bezmiâlem Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci eşi ve padişah Abdülmecid'in annesi. Bezm-i-Âlem "Dünya meclisi" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir. Hayırseverlik için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.
Fatma Şakir Memik, Türk tıp doktoru ve siyasetçidir.
Bezmiâlem Valide Camii; İstanbul'da iki hastane arasındaki bu cami 1843'te Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, kâgirdir. Beşik çatısı, beyaz küfeki taşından minaresi, avlusu, taştan yapılma bir taçkapısı vardır. Taçkapının biraz ilerisinde çeşmesi bulunmaktadır.
Kazım İsmail Gürkan, Türk doktor ve yazardır.
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri (HÜH); Ankara'da Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren üniversite hastaneleri bütünüdür. Bu hastaneler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan akademisyenler için bir uygulama merkezidir. Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Hacettepe Onkoloji Hastanesi ve Beytepe Gün Hastanesi olmak üzere dört farklı hastane bulunmaktadır.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesiydi. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.
Muğla Devlet Hastanesi, 1927 yılında Muğla'da kurulmuş olan devlet hastanesidir.
Nazifi Şerif Nabel,, Türk siyasetçi.
Şefik Lütfi Başman, -, Türk siyasetçi.
Hüseyin Avni Ercan, Türk siyasetçidir.
Ahmet Hamit Selgil, Türk asker ve siyasetçi.
Ahmet Uluçay, Türk siyasetçi.
Mehmet Kâmil Berk, Türk doktor. Mustafa Kemal Atatürk'ün doktorlarındandır. Türkiye'nin ilk mide ve bağırsak uzmanlarındandır. Türkiye florasına önemli katkılar yapmış botanikçi Asuman Baytop'un babasıdır.
İzmir Gureba-i Müslimin Hastanesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan tarihî bir hastanedir. 1851'de şehirdeki ilk Müslüman hastanesi olarak kuruldu. 1913'te İdare-i Vilayeti Umumiye Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle adı İzmir Memleket Hastanesi olarak değiştirilen hastane, 1950'den itibaren İzmir Devlet Hastanesi olarak faaliyete devam etti. 1985'te İzmir Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, 2000'de ise Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Konak Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi adını aldı. 2012'de kapatılarak Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Konak Ek Hizmet Binası yapıldı. Türkiye'nin ilk eczanesi hastane içerisinde bulunmaktaydı.
Sümer, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.