İçeriğe atla

Guram Rçeulişvili

Guram Rçeulişvili
გურამ რჩეულიშვილი
Doğum4 Temmuz 1934
Tiflis, Gürcistan
Ölüm23 Ağustos1960
Gagra, Gürcistan
Defin yeriVake Mezarlığı, Tiflis
MeslekWriter
DilGürcüce
MilliyetGürcü
EğitimTiflis Devlet Üniversitesi, Tarih Fakültesi
Dönem1957-1960

Guram Rçeulişvili (Gürcüce: გურამ რჩეულიშვილი; 4 Temmuz 1934, Tiflis, Gürcistan - 23 Ağustos 1960, Gagra, Gürcistan) Gürcü yazar.

Hayatı

Guram Rçeulişvili 1934 yılında Tiflis'te doğdu. 1957 yılında Tiflis Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden mezun oldu. İlk öyküleri 1957 yılında Tsiskari gazetesinde yayımlandı. Hayattayken eserlerinin ancak bir kısmı yayımlandı. 23 Ağustos 1960'ta, 26 yaşındayken, dalgalı bir denizde kimliği belirsiz bir Rus kızını kurtarırken Gagra'da öldü. Salamura adlı kolektif eserleri ölümünden sonra, 1961 yılında yayımlandı. Eserleri Almanca, Macarca, Bulgarca, Litvanca, Çekçe ve Rusça'ya çevrildi. Tiflis'te Vake Mezarlığı'na gömüldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Guram Rçeulişvili" (PDF). dspace.nplg.gov.ge. 1995. 29 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Çıldır</span> Ardahanın ilçesi

Çıldır Ardahan ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan millî futbol takımı</span> Gürcistanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Gürcistan millî futbol takımı, Gürcistan'ı uluslararası karşılaşmalarda temsil eden erkek futbol takımıdır. SSCB'nin dağılmasından sonra 1990 yılında ilk resmî maçına çıkmıştır. Takımı şu anda Fransız teknik adam Willy Sagnol çalıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aydoğdu, Şenkaya</span>

Aydoğdu, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karlı, Ardanuç</span> Ardanuçta bir köy

Karlı, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye, Borçka</span> Borçkanın köyü

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çağlıpınar, Şavşat</span>

Çağlıpınar, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Savaşır, Posof</span>

Savaşır, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya'da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder. Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı'yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan'dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Leonidze</span> Gürcü şair

Giorgi Leonidze, Gürcü şair ve yazar. "Dilek Ağacı" adlı öyküsü, Gürcü sinema yönetmeni Tengiz Abuladze'nin aynı adlı filmine esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gagra Kilisesi</span>

Gagra Kilisesi veya bilinen adıyla Abaata, Erken Orta Çağ döneminde yapılmış, Gürcistan'a bağlı özerk Abhazya'nın Gagra şehrinde bulunan bir Hristiyan kilisesidir. Abhazya'daki en eski kiliselerden biri olan Gagra, 6. yüzyılda inşa edilmiş ve 1902 yılında yeniden inşa edilen basit bir üç nefli bazilikadır.

Demna Şengelaia, Gürcü yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Arpenik Nalbandyan</span>

Arpenik Nalbandyan, Sovyet-Ermeni bir sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">SK Gagra</span>

SK Gagra, Erovnuli Liga 2'de oynayan Gürcü futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

Guram Kartozia, Gürcü dilbilimcidir. Lazcayla ilgili yaptığı akademik çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simon Kauhçişvili</span>

Simon Kauhçişvili eski Gürcü kroniklerinin eleştirel baskılarıyla tanınan Gürcü tarihçi ve filologdur. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi. Hem edebi hem de bilimsel eserler yazan Kauhçişvili, Gürcistan'daki Bizans çalışmalarının kurucusu olarak kabul edilmektedir.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

Guram Kostava, Sovyet-Gürcü eskrimci.