İçeriğe atla

Gunter Demnig

Gunter Demnig
Günter Demnig, 2018
Demnig, 2013'te Köln'de bir "Stolperstein" kuruyor

Gunter Demnig (d. 27 Ekim 1947, Berlin), Alman sanatçı. En çok Yahudiler, eşcinseller, Romanlar ve engelliler de dahil olmak üzere Nazi zulmünün kurbanlarına Stolperstein ("tökezleyen blok") anıtlarıyla tanınır. Nazi Almanyası tarafından sınır dışı edilen ve öldürülen bir Holokost kurbanı için eski bir konutun önüne oyulmuş pirinç taşlar yerleştiren proje, Almanya'da başladı ve o zamandan beri Avrupa'da 26 ülkeye 90.000'den fazla taş yerleştirilerek yayıldı.[1]

Biyografi

Gunter Demnig, Nauen ve Berlin'de büyüdü ve abiturunu 1967'de aldı. O yılın ilerleyen saatlerinde Berlin Sanat Üniversitesi'nde Profesör Herbert Kaufmann ile yaratıcı eğitim okumaya başladı . 1969'dan 1970'e kadar orada endüstriyel tasarım okudu. 1971'de Kunsthochschule Kassel'e transfer oldu, yaratıcı eğitim eğitimine devam etti ve 1974'te ilk devlet sınavını geçti.

Aynı yıl Kassel Üniversitesi'nde Harry Kramer ile sanat okumaya başladı. Bunu takiben, 1977'den 1979'a kadar iki yıl boyunca tarihi anıtları planladı, inşa etti ve yönetti. 1980'den 1985'e kadar, Kassel Üniversitesi'nde sanat fakültesinde sanatsal-bilimsel bir meslektaştı.

1985 yılında Köln'de kendi stüdyosunu açtı ve çok sayıda yerel projede çalıştı. 1994'ten beri IGNIS-Kulturzentrum (IGNIS Kültür Merkezi) ile de ilgilenmektedir.

Demnig'in en iyi bilinen eseri Stolpersteine adını verdiği eserdir. Demnig'in Stolpersteine'i, Nasyonal Sosyalizm kurbanları için küçük, parke taşı büyüklüğünde pirinç anıtlardır. Bir zamanlar Nazi kurbanlarının yaşadığı ya da çalıştığı binaların önündeki kaldırımların üzerine yerleştirilen bu resimler, hem kurbana hem de Nazi savaş suçlarının boyutuna dikkat çekiyor. 2017 yılına kadar, Avrupa'da 21 ülkede yaklaşık 61.000 Stolpersteine döşendi,[2] bu da projeyi dünyanın en büyük anıtı haline getirdi.

Kaynakça

  1. ^ "10 Fakten über Stolpersteine". Goethe-Institut. 1 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 
  2. ^ Iken (19 Temmuz 2017). "Gunter Demnigs Stolpersteine: Erinnerung an Opfer des Holocaust". Der Spiegel. 10 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Metin Yurdanur, heykel sanatçısı, heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Tezonar</span> Türk heykeltıraş

Haluk Tezonar, Türk heykeltıraş. En çok Atatürk anıtı yapan heykeltıraşlar arasında yer alır.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Arno Breker</span>

Arno Breker, Alman heykeltıraş. Özellikle Nazi Almanyası döneminde yaptığı ve iktidar tarafından "dejenere sanat"ın antitezi olarak desteklenen heykellerle tanınır.

Rudolf Belling, Alman heykeltıraş. Soyut heykel üreten ilk Alman sanatçılardandır. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek vermiştir.

<i>TaşAnkara</i> Çankayada bulunan bir heykel

TaşAnkara; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir heykeldir.

Lovis Corinth, çalışmaları izlenimcilik ve dışavurumculuğun bir sentezi kabul edilen Alman ressam ve grafiker.

Max Liebermann, Alman ressam ve grafik sanatçısı. Alman izlenimciliği akımının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Latin Amerika Anıtı</span>

Latin Amerika Anıtı, Brezilya'nın en kalabalık şehri olan São Paulo'nın Barra Funda bölgesinde inşa edilmiş bir müze ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Grimm</span>

Wilhelm Karl Grimm, Alman edebiyatçı. Alman Dili ve Edebiyatı bilimcisidir. Alman hikâye ve efsanelerini derlemesiyle tanınır. Biyografisi ve eserleri kendisinden bir yaş büyük abisi Jacob ile benzeşik olduğu için her daim Grimm Kardeşler olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kassel Üniversitesi</span>

Kassel Üniversitesi , 1971 yılında Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Kassel şehrinde kurulan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Schmidt-Rottluff</span> Alman ressam (1884-1976)

Karl Schmidt-Rottluff Alman dışavurumcu ressam ve grafiker; Die Brücke isimli sanatçı grubunun dört kurucusundan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Stolperstein</span>

Stolperstein 10x10 cm boyutlarında betondan yapılan üzerinde genelde II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından öldürülen kurbanların isimlerinin yazıldığı pirinç kaplı plakalardır.

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir tarihi</span> Ankaradaki ünlü bir anıt mezar ve müzenin tarihçesi

Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren yapı kompleksi olan Anıtkabir'in inşa fikri, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki ölümünün ardından ortaya çıktı. Atatürk'ün naaşının ise, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalması kararlaştırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi yağması</span>

Nazi yağması, Almanya'nın iktidardaki Nazi Partisi adına hareket eden ajanlar tarafından Üçüncü Reich döneminde Avrupa ülkelerinin organize yağmalanması sonucunda sanat eserlerini ve diğer eşyaları çalınması olayına denir. Yahudi mülklerinin yağmalanması, Holokost'un önemli bir parçasıydı. Yağma, 1933'ten, Alman Yahudilerinin mülklerine el konulmasından başlayarak, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, özellikle de Kunstschutz olarak bilinen askeri birimler tarafından yapıldı, ancak çoğu yağma savaş sırasında elde edildi. Altın, gümüş ve paranın yanı sıra, resimler, seramikler, kitaplar ve dini hazineler dahil olmak üzere büyük öneme sahip kültürel öğeler çalındı. Bu öğelerin çoğu, Savaşın hemen ardından Müttefikler adına Anıtlar, Güzel Sanatlar ve Arşivler programının ajanları tarafından kurtarılmış olsa da, çoğu hala kayıp. Öğeleri hak sahiplerine, ailelerine veya kendi ülkelerine iade etmek amacıyla, hala hesaba katılmamış olan Nazi yağmasını tespit etmek için uluslararası bir çaba gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Atatürk ve Gençlik Anıtı</span>

İstanbul Üniversitesi Atatürk ve Gençlik Anıtı, İstanbul Üniversitesi'nin simgelerinden birisi olan, 19 Mayıs 1955 tarihinde tamamlanarak açılışı yapılmış bronz anıt.

<span class="mw-page-title-main">Führerbau</span> Münihte bina

"Führer'in binası" olarak tercüme edilen Führerbau, Münih, Maxvorstadt'taki Arcisstrasse 12'de mimar Paul Ludwig Troost'un planlarına göre 1933'ten 1937'ye kadar inşa edildi. İlk planlar 1931'de yapıldı. Bina, Troost'un Leonhard Gall tarafından ölümünden üç yıl sonra tamamlandı.