
İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.
İzlanda tarihi, Norveç ve Büyük Britanya'dan gelen Viking yerleşimcilerle başlamıştır.

Njáls saga İzlanda sagalarının en ünlülerinden biridir. İzlandalılar tarafından sıklıkla "Njála" olarak kısaltılır. Ayrıca "Sagaların kraliçesi" olarak anıldığı da olur.

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

Ásgeir Ásgeirsson İzlandalı politikacı ve İzlanda Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 2013-2016 yılları arası İzlanda eski Başbakanı olan bir İzlandalı politikacı. Ayrıca 2009-2016 yılları arası İlerleme Partisi başkanı olmuştur. 25 Nisan 2009 tarihinde Reykjavik Kuzey seçim bölgesinde 8 üyeli, Althing'a seçildi. Halen 27 Nisan 2013 yılından bu yana 1 üyesi olduğu Kuzeydoğu Seçim bölgesini temsil etmektedir. Sigmundur Davið Gunnlaugsson, ekonomi ve siyaset bilimi diplomasına sahiptir. Höskuldur Thórhallsson'u yenerek, 18 Ocak 2009 tarihinde parti üyelerinin % 40.9 oyunu alarak İlerici Partisi başkanı seçildi. Sigmundur Davið Gunnlaugsson, İzlanda Cumhuriyeti tarihinin en genç başbakanı ve dünyanın en genç demokratik olarak seçilmiş başkanıdır. Panama Belgeleri olarak anılan belgelerde adının geçmesi üzerine başlayan protesto gösterileri sonucu 5 Nisan 2016 tarihinde görevinden istifa etmiştir.

Geir Hilmar Haarde, İzlandalı siyasetçi ve eski başbakandır. Ağustos 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Latin Amerika ülkelerine İzlanda Büyükelçisi olarak atandı. 23 Şubat 2015 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin İzlanda Büyükelçisi olarak göreve başladı. Geir, 15 Haziran 2006 - 1 Şubat 2009 tarihleri arası İzlanda'nın Başbakanı oldu. 2005'ten 2009'a kadar İzlanda Bağımsızlık Partisi Başkanlığı yaptı. Geir, başlangıçta partisinin ve İlerici Parti arasında bir koalisyon yaptı. 2007 parlamento seçimlerinden sonra, Bağımsızlık Partisi oylarını artırmıştır. Geir'in partisi, Sosyal Demokrat İttifakı arasında bir koalisyon yaparak, Başbakanlık görevini yeniledi. Bu koalisyon, Ekim 2008'deki ekonomik çöküşten sonra yapılan protestoların ardından 2009 yılının Ocak ayında istifa etmişti. 2010 yılı Eylül ayında, Geir, görevi kötüye kullanmakla suçlanan ilk İzlandalı bakan oldu ve Landsdómur'un, bu tür durumlar için özel bir mahkemesinde yargılandı. Başlangıçta altı çeşit suç ile karşı karşıya kaldı fakat bir suçlamadan mahkûm edildi.
Gunnar Thoroddsen, 8 Şubat 1980-26 Mayıs 1983 yılları arası İzlanda Başbakanıydı. Gunnar İzlanda'nın Parlamentosu'na (Althing) seçilen en genç milletvekiliydi. 1934 yılında milletvekili seçildiğinde 23 yaşındaydı. 1968 yılında İzlanda başkanlığı için yarıştı. 1965-1969 yılları arası Danimarka'da İzlanda Büyükelçisi olarak görev yaptı. Gunnar, 1947 den 1959'a kadar Reykjavik Belediye Başkanlığı yaptı. 1959 den 1965 kadar maliye bakanı oldu. Geir Hallgrímsson kabinesinde sanayi bakanı ve sosyal refah bakanlığı yaptı.

Bjarni Benediktsson, İzlandalı siyasetçi. Benediktsson, Avrupa ülkesi İzlanda'da 1961 yılında kısa bir dönem ile 1963-1970 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Codex Regius, Kraliyet Elyazması anlamına gelir ve Şiirsel Edda koleksiyonunun en önemli kısmıdır. Pek çok şiir için tek kaynak olması bakımından son derece önemli olan bu yazmalar, 13. yüzyılın ikinci yarısında, 1270li yıllarda buzağı derisinden yapılma parşömenlere yazılmıştır. 53 sayfadan günümüze ulaşan 45 sayfa bulunmaktadır. 1662'de dönemin Skálholt şehrinin psikoposu Brynjólfur Sveinsson'un onu III. Frederik'e armağan olarak vermesinden, Danimarka ve İzlanda hükûmetleri arasında 1971 yılında varılan bir anlaşma gereği İzlanda'ya geri getirilene kadar, Kopenhag'daki Kraliyet Kütüphanesi'nde kalmıştır.

Alþingi, İzlanda'nın ulusal parlamentosudur. Dünya üzerindeki en eski parlamentodur. 930 yılında Þingvellir'de kuruldu. 1800-1844 arasında kapalı kaldı. Tekrar açılınca Reykjavík'e taşındı. Parlamentonun mevcut binası Alþingishúsið, 1881'de inşa edildi. Tek meclisli olan parlamento 63 üyeye sahiptir ve bu üyeler dört yıllığına seçilmektedir.

Guðlaugur Þór Þórðarson, 11 Ocak 2017'den bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapan İzlandalı bir politikacı.

Þórunn Egilsdóttir, 2013'ten ölümüne kadar Kuzeydoğu seçim bölgesi için Alþingi üyesi olan İzlandalı bir politikacıdır.

Eygló Harðardóttir, İzlandalı bir siyasetçidir. 2013-2017 yılları arasında İzlanda Sosyal İşler ve İskan Bakanı olarak görev yaptı. Stockholm Üniversitesi'nden sanat diplomasına sahiptir ve İzlanda Üniversitesi'nde ekonomi eğitimi almıştır. 2008 yılında İzlanda parlamentosu Althing'in temsilcisi olarak seçildi.

Unnur Brá Konráðsdóttir, 24 Ocak 2017'den İzlanda parlamento seçimlerinde tekrar seçilemeyene kadar Alþingi'in Başkanıydı. Parlamentonun Yargı İşleri ve Eğitim Komitesi başkanlığını da yaptı.

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.

Birgitta Jónsdóttir, İzlandalı sanatçı ve siyasetçidir.

İzlanda ile Türkiye arasında ikili ilişkiler NATO üyeliği çerçevesindedir.

İzlanda, Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması ve Schengen Anlaşması aracılığıyla Avrupa Birliği'ne büyük ölçüde entegre olmuştur. İzlanda 2009 yılında üyelik başvurusunda bulundu, ancak başvuru tartışmalıydı ve İzlanda hükûmeti daha sonra başvuruyu dondurdu.

Ingólfr Arnarson, bazı kaynaklarda Bjǫrnólfsson denir,, eşi Hallveig Fróðadóttir ve üvey erkek kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile birlikte genellikle İzlanda'nın ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi olarak kabul edilir. Geleneğe göre 874 yılında Reykjavík'e yerleştiler.