İçeriğe atla

Gumbinnen Harekâtı

Gumbinnen Harekâtı
II.Dünya savaşı Doğu Cephesi'nin parçası


Alman Panter tankı Goldap'da, Kasım 1944
Date 16-30 Ekim 1944
Location
Result

Alman zaferi

Taraflar

 Almanya

 Sovyetler Birliği

Kumandanlar ve liderler
  • Soviet Union Ivan Chernyakhovsky
  • Soviet Union Kuzma Galitsky
  • Soviet Union Pyotr Shafranov
  • Soviet Union Alexander Luchinsky
  • Soviet Union Ivan Lyudnikov
  • Soviet Union Vasily Glagolev
  • Soviet Union Timofey Khryukin
Görevli birlikler

Nazi Germany Ordu Grubu Merkezi:

Soviet Union 3. Beyaz Rusya Cephesi :

Güç

318 tank, ağır silah ve anti tank[1]

377,300 kişi[2]

Sonuçlar ve kayıplar

16,236 kişi

6,801 ölü ve kayıp
9,435 yaralı

115 tank ve silah hasarlı

79,527 kişi

16,819 ölü ve kayıp
62,708 yaralı

914 tank ve silah hasarlı

Gumbinnen Harekâtı ya da Gumbinnen Operasyonu [3], Goldap Operasyonu olarak da bilinmektedir (veya Goldap- Gumbinnen Operasyonu, Rusça; Гумбиннен-Гольдапская наступательная операция). 1944'ün sonlarında Doğu Cephesi'nde 3. Beyaz Rusya Cephesi kuvvetlerinin Doğu Prusya sınırlarını aşmaya çalıştığı bir Sovyet saldırısıydı.

Planlama

Operasyon, kuzeye yapılan Memel Taarruz Harekatı'nın başarısı sonucu planlandı. 1. Baltık ve 3. Beyaz Rusya Cephe birlikleri, Üçüncü Panzer Ordusunu Doğu Prusya sınırına doğru geri çekilmeye zorladıktan sonra Memel şehrini kuşatmayı ve Curonian Lagünü kıyısına ulaşmayı başardı. Stavka, Chernyakhovsky'nin GumbinnenInsterburg – Königsberg (şimdi Kaliningrad ) ekseni boyunca Doğu Prusya'nın derinliklerine ilerleyerek galibiyetin kazanılmasını pekiştirmeye onay vermişti.

Chernyakhovsky'nin planı, 2. Muhafız Tank Kolordusu ve 28. Ordu'dan gelen birlikleri savaşa dahil etmeden önce Alman savunma hatlarını kırmak için 11. Muhafız Ordusu'nu ve 5. Ordu'yu kullanma üzerineydi. 31. ve 39. Ordular ise ana kuvvetin her iki kanatında ilerleyecekti.

Üçüncü Panzer ve Dördüncü Ordudan oluşan karşı cephedeki Alman kuvvetleri ise güçlü tahkimatlara sahipti ve donanımları kuvvetlendirilmişti.

Birlikler

Wehrmacht

Kızıl Ordu

  • 3. Beyaz Rusya Cephesi (General Ivan Chernyakhovsky )

Saldırı

16 Ekim'de, 5. ve 11. Muhafız Orduları taarruza geçti ve başlarda Alman savunma hattının 11 km. kadar içerisine girdiler. Ertesi gün 11. Muhafız Ordusu birimlerinin Doğu Prusya sınırını geçmesini takiben kuşatma orduları operasyona başladı. Sovyet birlikleri son derece güçlü bir direnişle karşılaştı. Taktik savunma yapılarını aşmaları dört gün sürdü. İkinci savunma hattı da güçlüydü. Bu nedenle Chernyakhovsky, 2. Muhafız Tank Kolordusu'nu çatışmaya sokmak zorunda kaldı. Bu dönemin sonunda yaralı sayısı oldukça fazlaydı.

20 Ekim günü Gumbinnen'in doğusundaki ikinci savunma hattı 11. Muhafız Ordusu ve 2. Muhafız Tank Kolordusu tarafından aşıldı. Bu hattı 18. Uçaksavar Birliği ve Fallschirm-Panzerdivision Hermann Göring birliği korumaktaydı. 21 Ekim'de, Sovyet yedek ordusu 28. Ordu çatışmaya dahil oldu. Ancak kuzeydeki taarruz etkili Alman karşı saldırıları nedeniyle Ebenrode bölgesinde durma noktasına geldi.

Gumbinnen 22 Ekim'de Sovyetlerce alındı. Ancak Almanların 5. Panzer Tümeni ve Ağır Panzer Müfrezesi 505'i (Tiger II'lerle donatılmış) savaşa dahil etmesinden sonra 24 Ekim'de Alman kuvvetleri tarafından geri alındı. Ayrıca, Angrapa Nehri kıyısındaki Nemmersdorf, 21 Ekim'de 2. Muhafız Tank Kolordusu birimleri tarafından ele geçirildi. Burası 23 Ekim'de Alman kuvvetleri tarafından geri alındı.

11. Muhafız Ordusu birliği Großwaltersdorf bölgesinde yoğun çatışmalara girdi. Bu arada, Almanlar, 102. Panzer ve Führer Grenadier Tugayları ile beraber Sovyet işgalinin güney bölümündeki Goldap'ta karşı saldırılara başladı. Kasaba 25 Ekim'de Almalar tarafından geri alındı.

Sovyet saldırıları 27 Ekim'e kadar devam etti. Zira kanatlardaki ordular 11. Muhafız Ordusu ile birleşme planı kurmuştu.

Operasyonun ardından da çatışmalar devam etti. 28 Ekim'de 31. Ordu sürpriz bir saldırıyla Gołdap'ı yeniden ele geçirdi. Kasaba, 3 Kasım'da Gumbinnen bölgesinde yeniden konuşlandırılan 5. Panzer Tümeni tarafından tekrar alındı.

Ayrıca bakınız

Okuma

Kaynakça

  1. ^ Frieser et al. 2007, p. 612.
  2. ^ Frieser et al. 2007, p. 616.
  3. ^ Glantz, Failures of Historiography

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">5. Muhafız Tank Ordusu (Sovyetler Birliği)</span>

5. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında önemli muharebelere katılmış bir Sovyet Muhafız zırhlı teşkilidir.

Vilnüs Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yaz genel taarruzu olan Bagration Harekâtı'nın üçüncü evresinde gerçekleşmiş olan bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 5 - 13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti ve Sovyet zaferiyle sonuçlandı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Târgu Frumos Muharebesi</span>

1. Târgu Frumos Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde 1. Yaş-Kişinev Taarruzu'nun bir bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Pomeranya Taarruzu</span>

Doğu Pomeranya Taarruzu ya da Doğu Pomeranya Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'nun Pomeranya ve Batı Prusya'daki Wehmacht kuvvetlerine karşı giriştiği ve 10 Şubat - 4 Nisan 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş bir genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Sovyet kaynaklarında birbirini izleyen alt operasyonlar olarak değerlendirilmektedir.

Konitz-Köslin Taarruz Harekâtı 10 Şubat - 6 Mart 1945
Danzig Taarruz Harekâtı 7 - 31 Mart 1945
Arnswalde-Kolberg Taarruz Harekâtı 1 - 18 Mart 1945
Altdamm Taarruz Harekâtı 18 Mart - 4 Nisan 1945

Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2. Muhafız Tank Kolordusu</span>

2 Tatsinskaya Muhafız Tank Kolordusu Kızıl Ordu'da görev almış bir tank birliğidir. II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde görev almıştır. Savaştan sonra Orta Avrupa'da Sovyet işgal kuvvetleriyle birlikte hizmet vermeye devam etti. Birim, bir Wehrmacht Panzer Tümeni ile yaklaşık olarak aynı boyuta ve savaş gücüne sahipti ve II. Dünya Savaşı sırasında bir İngiliz Zırhlı Tümeni'nden daha azdı.

<span class="mw-page-title-main">11. Muhafız Ordusu (SSCB)</span> Kızıl Ordunun sahra ordusu

11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.