İçeriğe atla

Gulliver'in Gezileri

Gulliver'in Gezileri
Travels into Several Remote Nations of the World. In Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships, ya da kısaca Gulliver's Travels
Guliver'in Gezileri'nin ilk baskısı
YazarJonathan Swift
Ülkeİrlanda
Dilİngilizce
TürlerHiciv (Satirik kurgu),
Fantazya (Fantezi)
Yayım28 Ekim 1726
YayımcıBenjamin Motte
Gulliver Cüceler ülkesinde
Gulliver Devler ülkesinde
Gulliver Balnibarbi sahilinde Uçan Ada Laputa'yı seyrediyor.
Gulliver Laputa sarayında
Gulliver Houyhnnmmer (Atlar) ülkesinde
Telemann'ın Gulliver'in Gezileri Suiti

Gulliver'in Gezileri, İrlandalı yazar Jonathan Swift'in 1726 yılında tamamladığı hiciv türündeki roman. Swift bu romanında hem insan doğasını hem de gezi yazılarını hicveder. Gulliver'in Gezileri, Swift'in en ünlü eseri olmasının yanı sıra İngiliz Edebiyatı klasikleri arasında sayılır. Genel kanının aksine bir çocuk kitabı değil, ağır politik eleştiriler içeren bir kurgudur.

Gulliver'in Gezileri, Lemuel Gulliver adındaki doktorun seyahatlerinde geçirdiği deniz kazalarından kurtularak sığındığı kara parçalarında karşısına çıkan, birbirinden ve kendi ülkesi olan İngiltere’den son derece farklı zaman ve mekan ölçülerine sahip ülkelerde başından geçen olağanüstü öyküleri anlatır.

Guliver'in gezdiği yerler ve başından geçenler yoluyla 18. yy İngiltere’sini, Avrupalılığı ve Avrupalı bakış açısını semboller yoluyla anlatmakta ve yermektedir.[1] Siyasal hiciv niteliğindeki bir eser olarak yazılmış iken yayınlanmasından seksen yıl sonra, Glasgow’daki bir kitabevi tarafından sadeleştirilip resimlerle süslenerek çocuk edebiyatına kazandırılmış ve sadeleştirilmiş bu versiyonu çocuk edebiyatı klasikleri arasına girmiştir.[2]

Dört ayrı yolculuğun anlatıldığı dört bölümden oluşan kitapta yazar, okuyucuyu benimsediği ölçülerin, değerlerin, yasaların ve yönetim sistemlerinin genel-geçerliğini sorgulamaya, farklılıklar konusundaki anlayışını geliştirmeye yöneltir.[3] Zamanın toplumsal, siyasal ve dinsel kurumlarına yöneltilmiş çok sert bir eleştiri ve taşlama niteliği içeren yapıt, yazarın tek romanıdır.

Gulliver'in Gezileri, Milli Eğitim Bakanlığının 100 temel eser listesinde de yer alır.

Karakterler

  • Lemuel Gulliver: Serüven tutkusuyla uzak ve hayali ülkelere giden baş kahraman.
  • Lilliput İmparatoru: 15 cm boyundaki ve halkının kendisinden "evrenin ve neşenin terörü" diye bahsettikleri kral.
  • Flimnap: Lilliput ülkesinin açıkgöz, hileci ve kıskanç hazine yöneticisi.
  • Reldresal: Lilliput'un "özel işler bakanı", Gulliver'in arkadaşı.
  • Glumdalclitch: Brombdingnag'lı bir çiftçinin kızı. Gulliver'e bir bebek gibi davranan arkadaşı.
  • Brombdingnag kralı: Barışsever bir dev.
  • Lord Munodi: Evi sağlam olduğu ve tarlası iyi ürün verdiği için Laputia sarayıyla arası iyi olmayan çalışkan bir çiftçi.
  • Strulbrug'lar: Tek amaçları ölmelerine izin verilmesi olan mutsuz, ölümsüz bir ırk.
  • Yahoo'lar: Gulliver'in kendilerinden olduğunu iddia eden vahşi, maymuna benzeyen bir ırk.
  • Houyhynhnm'ler (okunuşu at kişnemesini andırır): Yahoo'ları yöneten, anlayışlı, nazik atlardan oluşan bir ırk.
  • Pedro de Mendez: Gulliver'i insanlıktan nefret etmesinden vazgeçirmeye çalışan, akıllı, hoşgörülü bir kaptan.

Konusu

Gemi kaptanlığı yapan maceracı doktor Lemuel Gulliver, çalıştığı gemi batınca yüzerek karaya çıkar. İlk macerasında karaya çıktığı yer, minik insanlar ülkesi Lilliput'tur. Liliputlular, onu bağlayıp, eski bir tapınağa hapsederler. Bu ülkede bir dev olan Gulliver, Liliput'un cüce halkını alt edecek güçte olmasına rağmen onlarla iyi geçinmek ister ve özgür bırakılması karşılığında, düşmanları ile savaşta onlara yardım eder. Liliput, kendileri gibi küçük insanlardan oluşan komşuları Blefescu ile kaynamış yumurtanın nasıl kırılacağı konusunda bir türlü uzlaşamamakta ve ölümüne savaşmaktadır. Gulliver, Blefescu donanmasını etkisiz hale getirir ancak zaferini kıskanan devlet görevlileri, düşman donanmasını kendilerine teslim etmediği için onu hainlikle suçlarlar ve ameliyatla kör edilmesine karar verirler. Gulliver, Blefescu'ya kaçıp evine dönmesini sağlayacak bir tekne bulur ve vatanına sağ salim döner.

Tekrar sehayahte çıkan Lemuel'in gemisi rotasını şaşırınca kendisini devler ülkesi Brobdingna'da bulur. Devler arasında küçük bir kukla gibi hayatını sürdürmeye çalışan Gulliver servet düşkünü bir adamın eline düşer ve kraliçeye satılır. Sarayda bir ev hayvanı, bir oyuncak muamelesi gören Gulliver, hoyrat ve kaba insanların yaşadığı bu ülkeden de kaçmayı başarıp ülkesine döner.

Lemuel'in üçüncü yolculuğunda gemisi korsan saldırısına uğrar ve zorlukla çıkabildiği Balnibarbi adlı adada karaya çıkar. Balnibarbi sahilinde bu adayı yönetmekte olan uçan ada Laputayı görür ve buraya alınmasına izin verilir. Bu adada yaşayan Laputa ülkesinin insanları hayatta sadece iki şeyle ilgilenmektedir: müzik ve matematik. Soyut düşüncelerle uğraştıklarından somut ve pratik işlerden anlamayan bu insanlar normal boyuttadır ancak vücutlarına uymayan gülünç giysilerle dolaşır, normal düşünebilmek için uşakların yardımına ihtiyaç duyarlar.

Son yolculuğu Yahoo adı verilen insana benzer vahşilerin ve onlara hükmeden Houyhnhnm adı verilen asil atların ülkesinedir. Gullliver, oradaki yaşamı gözleyince atlara karşı saygı ve hayranlık duymaya, mücevherlere anlamsız bir düşkünlük gösteren anlamsız insanlardan da nefret etmeye başlar. Asil atlar ise Gulliver'in Avrupa hakkında anlattıklarını, savaşları, gereksiz kavgaları anlamakta güçlük çekerler. Artık hep yanlarında kalmak isteyen Gulliver'e izin vermez, onu evine gönderirler. İnsanlardan artık tamamen soğuyan Gulliver, kendini mümkün olduğu kadar insanlarda soyutlayarak yaşamına devam eder. Onu Avrupa'ya getiren Portekizli Kaptan Pedro de Mendez sabırla onu insanlara karşı olumsuz duygularından vazgeçirmeye çalışır. Gulliver, Kaptan'ın tavsiyelerini dinleyip evine döner. İki at satın alıp zamanının çoğunu onlarla geçirir. İlk başlarda ailesi ve komşularından kendini soyutlarken yavaş yavaş bu korkusunu yenip ailesi ve komşularıyla yeniden görüşmeye başlar ve gezilerini yayınlatmaya karar verir.

Uyarlamalar

Film

Müzik

Romanın yayınlanışından iki sene sonra besteci Georg Philipp Telemann, Lilliputlular ve Brobdingnanlılar'ı betimleyen bir eser bestelemiştir. İki keman için yazılmış beş bölümlü eser, "Gulliver'in Gezileri Suiti" olarak bilinir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Güliverin Gezileri". Kitapkokusu.net 7 Ocak 2010. 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  2. ^ "Gulliver'in Gezileri ve Özeti Jonathan Swift". Edebiyatvesanaatakademisi.com sitesi 9 Lubat 2014. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  3. ^ Aydın, Öykü Didem. "Gulliver'in Gezileri'nde Ölçü, Değer, Töre Sistemleri ile Yasa ve Yönetim Biçimleri, I: Lilliput'a Seyahat". Edebiyatvehukuk.org, 25 Temmuz 2009. 5 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  4. ^ Nguyen, Jeff (4 Şubat 2009). "The Gulliver Suite (1728)". blogs.harvard.edu/jeffclef. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Entler</span>

Entler, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evrenindeki ırklardan/türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Verne</span> Fransız yazar (1828 – 1905)

Jules Gabriel Verne, Fransız romancı, şair ve oyun yazarıydı. Yayıncı Pierre-Jules Hetzel ile yaptığı işbirliği, Dünyanın Merkezine Seyahat (1864), Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870) ve Seksen Günde Devr-i Alem (1872) gibi çok satan macera romanları serisi olan Voyages extraordinaires'in yaratılmasına yol açtı. Her zaman iyi belgelenmiş olan romanları, dönemin teknolojik ilerlemeleri dikkate alınarak genellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Swift</span>

Jonathan Swift, İrlandalı şair, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

"The Killer in Me", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yedinci sezonunun on üçüncü bölümü.

<i>Atlantis: Kayıp İmparatorluk</i>

Atlantis: Kayıp İmparatorluk, 2001 yılı ABD yapımı sinema filmidir.

<i>Le Voyage de Gulliver à Lilliput et chez les géants</i> Georges Méliènin 1902 Fransa yapımı sessiz filmi

Le Voyage de Gulliver à Lilliput et chez les géants, 1902 yılı Fransa yapımı sessiz filmin yönetmenliğini Georges Méliès (1861-1938) üstlenmiştir.

"Lies My Parents Told Me", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yedinci sezonunun on yedinci bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Kurgusal ülke</span> kurgusal eserde kullanılmak üzere tasarlanmış ülke

Kurgusal ülke, gerçekte var olmayan, kurgusal öykülerde kullanılmak üzere tasarlanmış ülkedir. Yazın, film ve video oyunlarında sıkça kullanılan kurgusal ülkeler kendine gerçek yaşamda da yer bulabilmektedir. 978 ve 979 sayılı EAN "ülke" kodlarının ISBN, 977 sayılı kodun ISSN numaraları için kullanılmasına izin veren kurgusal Bookland ülkesi bu duruma örnek olarak gösterilebilir. "ZZ" adlı ISO 3166 ülke kodu da kurgusal amaçlı kullanım için ayrılmış olup İnternet alan adı olarak kullanılmamaktadır.

<i>Operasyon: Argo</i> Amerikan yapımı film

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması olayı dramatize edilmektedir. Kaçırılma operasyonunun adı Canadian Caper olarak adlandırılmıştır. Hikâye 2007 yılında CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmıştır.

Antik zamanlardan günümüze kadar hayvanlar dinlerde aktif rol almışlardır. Çeşitli dinlerde ve mitolojilerde tanrı seviyesinde görülmüş, bazen tanrıları temsilen kullanılmış bazen de tanrıların elçileri olarak görülmüştür. Lakin İslam ve diğer semavi dinler hayvanları din içinde çok kullanmaz. İslam yayıldığı coğrafya gereği Ortadoğu'ya özel bazı varlıkları dini hikâyelerde anmıştır. Bunlardan en çok bilineni Muhammed ve Ebubekir'in müşriklerden kaçmak için sığındığı Sevr Dağı çevresinde bulunan bir mağaraya saklanmaları ve mağaranın girişinin bir örümcek tarafından ağ ile gizlenmesi hikâyesidir. Başka bir hikâye ise Nuh ile ilgili olan hikâyedir. İnanışa göre Nuh tufan sırasında gemisine her ırktan iki cinsiyete ait canlılar almış ve tufandan sonra bu canlılar üreyerek soyunu devam etmiştir. İslam neredeyse tüm İbrahimî dinler gibi insanları hayvanların sahibi olarak kabul eder. Kur'an'da ise hayvan kelimesi bazen hakaret olarak kullanılır. Lakin Allah Kur'an'da hayvanlara merhameti de emretmiştir. Muhammed'in kedisi Müezza bu konu üzerinde fikir vermek için kullanılabilir. Kaynaklara göre bir gün kedi Muhammed'in kıyafeti üstünde uykuya dalmış, Muhammed ise onu uyandırmamak için kıyafetindeki kumaşı kesmiştir. Bu yüzden kedi beslemek İslam inancına göre sünnettir. Muhammed'in kedi sevgisine atıfta bulunan bir başka hikâye ise Uhud Savaşı sırasında gerçekleşir. Muhammed ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca durdurmuştur. Ayrıca kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikmiş, orduyu o kedinin etrafından dolaştırmıştır. Savaş sonunda ise nöbetçiden kediyi geri istemiş ve ismini Müezza koyup sahiplenmiştir. İddialara göre Müezza siyah ve beyaz renklerinde bir Habeş kedisidir. Müezza isminin geçtiği son hikâye ise kedilerin temizliği ile ilgilidir. Muhammed, kedisi Müezza içtikten sonra kapta kalan su ile abdest alacakken Sahabe-i Kiram Ebu Nuaym "Ya Resul o sudan kedi içti" deyince, Muhammed "Onlar en temiz ağıza sahiptirler." demiş ve abdest almıştır. Ayrıca Muhammed'in Umeyr adını verdiği kuşu ölen Zeyd adlı bir çocuğa taziye ziyaretine gittiği de söylenir. Deve ayrıca coğrafya gereği İslam kaynaklarında geçer, Muhammed ile ilgili hikâyelerin bazılarında deve geçer. Bunlardan biri Muhammed'in torunlarının deve isteğidir. Muhammed parası olmadığı için deve alamamış ama çocukları sırtına almıştır. Bu konuyla ilgili son hikâye ise Abdullah bin Ömer'in deve istediği hikâyedir. Bir gün Abdullah, babası ve Muhammed'in bulunduğu bir kafilede deveye biniyordu. Abdullah hafif olduğu için hızlı gidiyor ve sık sık kafilenin başına geçiyordu, babası ise bu duruma oldukça kızıyordu. Bunun üzerine Muhammed deveyi satın almak istedi, Abdullah'ın babası ise ücretsiz olarak vermek istedi, Muhammed ısrarcı oldu ve deveyi satın aldı. Deveyi aldıktan sonra ise deveyi çocuğa verdi. Ayrıca istediği kadar hızlı gidebileceğini söyledi.

Doraemon Nobita nın kayıtları spaceblazer 1981 yapımı bir Japon animasyon bilimkurgu neo-batı filmidir. Doraemon Uzun Hikayeler serisininaynı adlı ikinci cildiFilm, 14 Mart 1981'de Japonya'da sinemalarda gösterime girmiştir. 2. Doraemon filmidir. 2009'da film Doraemon: Nobita'nın Spaceblazer'ının Kaydı olarak yeniden düzenlendi

Doraemon: Nobita ve Galaxy Süper Ekspres 2 maart 1996 da japonya'da vizyona giren. Doraemon Uzun Öyküler serisinin aynı adlı 16. cildine dayanan uzun metrajlı bir Doraemon filmidir. Film, Leiji Matsumoto'nun Galaxy Express 999'una saygı duruşu niteliğindedir .17. Doraemon filmidir. Film, Tsutomu Shibayama tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">François Thijssen</span>

François Thijssen veya Frans Thijsz, Avustralya'nın güney kıyılarını keşfeden Hollandalı-Fransız bir kaşifti.

John Webber, Kaptan James Cook'a üçüncü Pasifik seferinde eşlik eden İngiliz bir sanatçıydı. Kendisi en çok Avustralasya, Hawaii ve Alaska'ya ait resimleriyle tanınır.

Mütevazı bir öneri, Fakir insanların çocuklarının, ebeveynlerine veya ülkelerine yük olmalarının önüne geçilebilmesi ve halka yararlı hale getirilebilmeleri üzerine bir öneri ortaya koyan “Mütevazı Bir Öneri”, İrlandalı-İngiliz yazar ve vaiz Jonathan Swift tarafından 1729'da anonim olarak yazılan ve yayımlanan bir hiciv denemesidir.