İçeriğe atla

Gulfstream Aerospace

Gulfstream, Dallas

Gulfstream Havacılık, iş hayatına yönelik sivil havacılık şirketidir. Özel jet üretimi yapmaktadır. Gulfstream 1999'dan beri bir General Dynamics şirketidir. Şirket dünya çapındaki iş hayatı, devletler, özel sektör ve askerî müşterileri için 1.500'ün üstünde jet üretmiştir.

Geçmiş

Saudi Arabian Airlines Gulfstream Aerospace Gulfstream IV Hz-Afu at Edinburgh Airport.

Gulfstream markası ilk olarak 1957'de Grumman Aircraft Engineering Corp adıyla duyulmuştur. Gulfstream I Grumman Aircraft Engineering Corp'un satışa sunduğu ilk özel jettir. Grumman Aircraft Engineering Corp aslında askeri uçaklar üretmesiyle bilinmektedir fakat Gulfstream I ilk uçuşunu 14 Ağustos 1958'de yaptığında çok başarılı olunca şirket Gulfstream II'yi geliştirmeye başlamıştır.

1967'de Grumman Sivil ve Askeri havacılık bölümlerini ayırmaya karar vermiş ve Gulfstream'ı Georgia Savannah'a taşımıştır. Yeni tesisleri Savannah Havalimanında kurulmuştur. Gulfstream II'nin üretimi ve testleri burada 100 kişilik ekiple yapılmıştır. 1968'in sonunda tesiste 1,000 kişinin üstünde çalışan vardır.

1969'da 200. ve son Gulfstream I teslim edilmiştir. 1970'ler boyunca Gulfstream II üretimine ağırlık veren şirket 256. ve son Gulfstream II'yi 1977'de teslim etmiştir.

Gulfstream Aerospace

1978'de Grumman Gulfstream şirketini Amerikan Jet Endüstrisine satmıştır. Şirketin başına Allen Paulson getirilmiş ve ismi Gulfstream American olarak değiştirilmiştir. Allen Paulson Gulfstream III'ün üretimini hızlandırmış ve Gulfstream III ilk uçuşunu 1979'da yapmıştır.

1982 yılında Şirketin adı Gulfstream Aerospace Corp. olarak değişirken, Savannah'da çalışanların sayısı 2,500'e çıkmıştır. İlk olarak 8 Nisan 1983'te şirket borsa'ya girerek halka açılmıştır. Gulfstream 1985'te Fortune dergisinin en hızlı büyüyen 500 şirket listesine 417. sıradan girmiştir.

Şirket 1994'te NetJets isimli özel jet kiralayan bir şirket ile 5 yıllık sözleşmeye imza atarak büyümeye devam etmiştir. 1995'te Gulfstream V duyurulmuştur. 1997'de Gulfstream IV-SP, Gulfstream V'in yanında üretilmeye başlanmıştır. Şirket Gulfstream V ile Collier Ödülü kazanmıştır.

General Dynamics

1999'da General Dynamics adlı şirket Gulfstream Aerospace'i 5 Milyar Dolara satın almıştır.

2001'de Gulfstream Galaxy Aerospace'i satın almış ve jetlerin isimlerini değiştirmiştir. Orta sınıf Astra SPX'in adı G100 olarak, Süper orta sınıf Galaxy'nin adı G200 olarak değiştirilmiştir. Ertesi yıl şirket Gulfstream V'in adını G550, Gulfstream IV'ün adını G300, Gulfstream IV-SP'nin adını G400 olarak değiştirmiştir.

2003'te Gulfstream G400'ün yerini G450 almıştır. Şirket 11 Eylül 2001'deki saldırı sebebiyle oluşan ekonomik krizin etkisiyle 30 Haziran-27 Temmuz 2003 arasında Savannah'taki üretim tesislerini kapatarak 1,000 kişiyi işten çıkartmıştır.

2004'te Gulfstream G550'nin başarısı şirkete 2. kez Collier Ödülünü getirdi. G550 Gelişmiş Görüş Sistemini standart olarak sunan ilk özel jettir. Şirket Mart ayında G450'nin daha kısa mesafeli uçuşlar için üretilen versiyonu olan G350'yi piyasaya sundu

2005'te Gulfstream havada ultra hızlı internet bağlantısı sunan ilk özel jet üreticisi oldu. Şirket Lockheed-Martin ve Nasa ile ortak olarak Quiet Spike projesinde yer almıştır. Quiet Spike; jetlerin ses hızını aşarken yayılan ses patlamasını azaltmaya yönelik bir Ar-Ge projesidir.

2006'da 22 yıldır üretilen G100'ün üretimi bitmiştir. G100'ün yerini G150 almıştır. Şirket ayrıca Savannah tesislerini genişletme kararı almıştır. 7 Yıllık ve 400 Milyon dolarlık bu genişleme planında Savannah'a yeni bir satış ve tasarım merkezi, 58,100m²'lik ve 1.100 kişiliye iş olanağı yaratacak servis merkezi kurulması planlanmıştır. Şirketin G200'ün yerini alacak olan gelişmiş G250 modelinin sertifikasını 2011'de alması beklenmektedir. G100/G150/G200/G250 isimli jetler İsrail Havacılık Endüstrisi ortaklığında geliştirilip üretilmektedir.

Ürünler

Var olan ürünler

Gulfstream'ın 6 özel jet'i aktif olarak üretilmektedir:[1]

  • Gulfstream G150
  • Gulfstream G200
  • Gulfstream G250
  • Gulfstream G450
  • Gulfstream G550
  • Gulfstream G650

Üretilmeyen ürünler

  • Gulfstream G100
  • Grumman Gulfstream I
  • Grumman Gulfstream II
  • Gulfstream III
  • Gulfstream IV
  • Gulfstream V
  • Gulfstream G300
  • Gulfstream G400

Tesisler

Gulfstream'ın merkez tesisleri Savannah, Georgia'da yer almaktadır. Ayrıca Amerika'da Wisconsin-Appleton, Georgia-Brunswick, Texas-Dallas, Nevada-Las Vegas, California-Long Beach, Minnesota-Minneapolis, Washington, D.C. Massachusetts-Westfield ve Florida-West Palm Beach gibi yerlerde de tesisleri vardır. Şirketin Amerika dışında 2 tesis bulunmaktadır bunlar; Luton-İngiltere ve Mexicali-Meksika'dır.

Kaynakça

Notlar
  1. ^ "Gulfstream Products page". 24 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş jeti</span>

İş jeti, özel jet ya da yaygın olmayan kullanımıyla bizjet iş insanı gruplarını taşıyan jetlerdir. İş jetleri sivil kullanımda olduğu gibi askeri amaçlarla da kullanılabilir.

Pratt & Whitney bir Amerikan havacılık ve uzay şirketidir, merkezi Hartford, Connecticut'tadır. United Technologies Corporation (UTC)'ye bağlı bir kuruluştur. Pratt & Whitney'in uçak motorları hem sivil havacılıkta hem de askeri havacılıkta yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cessna</span> Textron şirketinin uçak üreten yan kuruluşu

Cessna, özel ve ticari uçak serisi.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 AEW&C</span> havadan ihbar ve kontrol uçağı

Boeing 737 AEW&C MESA bir havadan ihbar ve kontrol (AEW&C) uçağıdır. Boeing AEW&C sistemi yüksek performanslı, brüt ağırlığı arttırılmış 737-700 ile Northrop Grumman'ın MESA olarak adlandırılan çok maksatlı elektronik taramalı, dost-düşman ayrımı yapabilen radarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Superjet 100</span>

Superjet 100, bilinen eski adı ile Suhoy Superjet 100 veya kısaca SSJ100, Suhoy tarafından tasarlanan ve Birleşik Uçak Şirketi tarafından üretilen bir bölgesel jet. Gelişimine 2000 yılında başlanmıştır. İlk uçuşunu 19 Mayıs 2008'de yapan uçak, hizmete 21 Nisan 2011'de Armavia ile girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gulfstream IV</span> iş jeti

Gulfstream IV, Gulfstream Aerospace tarafından ABD'nin Georgia eyaleti Savannah şehrinde üretilen bir iş jetidir. 1983 yılında üzerinde çalışmalara başlandı. İlk uçuşunu 19 Eylül 1985'te yaptı. Golfstream IV'ün üretimi 2003 yılında durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cessna Citation III</span> turbofan motorlu iş jeti

Cessna Citation III, 1983 yılında piyasaya sürülmüş olan turbofan motorlu bir iş jetidir. Günümüze kadar üç yüzden fazla Citation III serisi üretilmiştir. Birçok ülke, şirket ve iş insanı tarafından VIP uçağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Embraer</span>

Embraer SA ticari, askeri, idari ve tarımsal üretim amaçlı kullanılan uçakları üreten ve havacılık hizmetleri sunan Brezilya merkezli bir havacılık konglomeratıdır. Şirket 1969 yılında, genel merkezinin de bulunduğu São Paulo, São José dos Campos'ta kuruldu. Şirket, Boeing ve Airbus'ın ardından en büyük üçüncü sivil uçak üreticisidir.

Israel Aerospace Industries veya IAI (תע"א), hem askeri hem de sivil kullanım için hava ve astronotik sistemler üreten İsrail'in en büyük havacılık ve uzay üreticisidir. Şirketin 2021 yılı itibarıyla 14.000 çalışanı bulunmaktadır. IAI, İsrail hükûmetinin devlet mülkiyetindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney TF30</span>

Pratt & Whitney TF30, aslen Pratt & Whitney tarafından ses altı F6D Füze filosu savunma avcı uçağı için tasarlanmış askeri bir düşük baypaslı turbofan motorudur, ancak bu proje iptal edilmiştir. Daha sonra süpersonik tasarımlar için bir afterburner ile uyarlandı ve bu formda, F-111 ve F-14A Tomcat'i çalıştırmanın yanı sıra A'nın ilk versiyonlarında da kullanılmaya devam eden dünyanın ilk yanma sonrası turbofan üretimi oldu. -7 Art yakıcı olmadan Corsair II. TF30'un ilk uçuşu 1964'te yapıldı ve üretim 1986 yılına kadar devam etti.

Pratt & Whitney Rocketdyne (PWR), sıvı yakıt kullanan roket motorları tasarlayan ve üreten bir Amerikan şirketidir. United Technologies Corporation'ın tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş olan Pratt & Whitney'in bir bölümüdür. Merkezi Kaliforniya'da, Los Angeles'teki Canoga Park'tadır. 2013 yılında şirket GenCorp'a satıldı ve Aerojet Rocketdyne'in bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Rentschler</span>

Frederick Brant Rentschler, Pratt & Whitney Aircraft'ın kurucusu, bir uçak motoru tasarımcısı, havacılık mühendisi, sanayici bir Amerikalı idi. Rentschler, Charles Lindbergh, Amelia Earhart ve James Doolittle uçaklarında kullanılanlar da dahil olmak üzere birçok devrim niteliğindeki uçak motorunu tasarladı ve üretti. Aynı zamanda, United Technologies Corporation'ın selefi olan United Aircraft and Transport Corporation'ın kurucu ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">George J. Mead</span>

George Jackson Mead Amerikalı bir uçak mühendisiydi. En çok Pratt & Whitney Aircraft'tan Frederick Rentschler ile birlikte baş kurucu ekip üyelerinden biri olarak tanınır. Mead ve Rentschler, kendi havacılık ile ilgili işlerini başlatma planıyla Wright Aeronautical'dan ayrıldı; Temmuz 1925'te Pratt & Whitney Aircraft'ı kurdular. İlk projeleri, Mead'in tasarımına sahip yeni, büyük, hava soğutmalı, radyal bir uçak motoru inşa etmekti, bu model kısa süre sonra Wasp adını aldı. İlk Wasp modeli R-1340 idi ve bunu büyük bir Wasp modeli ve Hornet modeli serisi takip etti. Mead, Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak, 1925'ten 1935'e kadar Pratt & Whitney'in mühendislik başkanıydı. Daha sonra Pratt & Whitney ve onun ana şirketi United Aircraft'tan ayrıldı. ABD Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin (NACA) başkanı olarak görev yaptı ve II. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Savunma Danışma Komisyonu'nun havacılık bölümü başkanı olarak ABD hükûmetinin savaş malzemesi üretim çalışmalarında bir yönetici olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rolls-Royce Nene</span> uçak motoru

Rolls-Royce RB.41 Nene, 1940'ların İngiliz santrifüj kompresörlü turbojet motorudur. Nene ölçeklendirilmiş bir Rolls-Royce Derwent yerine 5.000 lbf tasarım hedefi ile tamamıyla bir yeniden tasarımdı ve bu da onu çağının en güçlü motoru yapıyor. Rolls-Royce'un üretime giren üçüncü jet motoruydu ve ilk olarak tasarımın başlamasından itibaren 6 aydan daha kısa bir sürede çalıştı. Adını, şirketin jet motorlarına nehirlerden sonra isim verme geleneği doğrultusunda Nene Nehri'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tbilisi Aircraft Manufacturing</span>

Tbilisi Aircraft Manufacturing (TAM), JSC Tbilaviamsheni olarak da bilinen aynı zamanda kısmen ZPT ve IFV'ler de üreten bir Gürcistan havacılık geliştirme ve üretim şirketidir.