İçeriğe atla

Guleman krom madeni

Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılan Elazığ ili, Alacakaya (Guleman) ilçesindeki krom madeni.

Tarihi

Guleman'da krom madeninden ilk bahseden Rus jeoloğu Çeheçev olmuştur. Guleman çevresindeki madeni Abdullah Hüsrev Guleman tarafından 1915'te bulunmuştur.

Türkiye'de en fazla krom madeni, Guleman, Fethiye, Erzincan-Tokat, Eskişehir-Bursa ve Niğde (Toroslar)-Mersin bölgelerinde bulunur. Etibank'ın kuruluşuna kadar madencilik yabancı özel sermayenin elinde idi. 1936'da Etibank Guleman'da üretime başlamıştır. İlerleyen yıllarda ülke krom üretiminin % 64'ü Guleman'dan yapılır hale gelmiştir.[1]

Alanda başlangıçta mostra (yüzey) madenciliği yapılırken, 1950'den sonra cevher azalmasına bağlı yeraltı madenciliğine başlanmıştır. 2020 itibarıyla üretim, küçük birkaç alan dışında yeraltı madenciliği şeklindedir.[2]

1936'da Etibank maden çıkarmak amacıyla bu gün ilçenin bulunduğu alana, idare binaları ve sosyal tesis ve konutlar yapmıştır. Çarpık yerleşme zamanla büyümüş, 1987 yılında Guleman köyü ile birleştirilerek Maden ilçesine bağlı belediye haline gelmiştir. 1990' da ise ilçe statüsüne ulaşmıştır.[3]

Üretim

2018'de 551 bin ton kromit cevheri çıkarılmış, yapılan yeniliklerle 2019'da 950 bin ton üretim hedeflenmektedir. Guleman sahası Türkiye krom üretiminin yarısını üretmektedir.[4]

Guleman'da yer alan Gölalan yatağında 1,1 milyon ton rezerv, %54 Cr2O3 tenör oranıyla önemlidir. Kef krom yatağı 6,5 milyon ton rezerv, %22-23 Cr2O3 tenörü ile Türkiye'nin işletilmekte olan en büyük krom yatağıdır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Demir, Dr. Özkan (2018). "TEK PARTİLİ YILLARIN EKONOMİ POLİTİĞİNDE ETİBANK'IN KROM MADENCİLİĞİ" (PDF). Asya’dan Avrupa’ya Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  2. ^ Engin, Tandoğan vd. (1981). "GULEMAN (ELAZIĞ) KROM YATAKLARI VE PERİDOTİT BİRİMİ'NİN GENEL JEOLOJİ KONUMU VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ". Maden Tetkik ve Arama Dergisi. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  3. ^ "ALACAKAYA". elazig.gov.tr. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  4. ^ "Krom üretiminde iki kat artış hedefi". Anadolu Ajansı. 24 Nisan 2019. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  5. ^ "Krom Çalıştayı" (PDF). TMMOB Maden Mühendisleri Odası. 2018. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Maden, Elazığ</span> Elazığ ilçesi

Maden ilçesi, Maden Çayı'nın kıyısında Mihrap Dağı eteklerinde, bir vadinin yamaçlarında kurulmuş, Elazığ'ın 10.329 nüfuslu ilçesidir. Yeraltı kaynakları anlamında oldukça zengin olan Maden, Türkiye'nin en değerli maden havzalarından biridir. İlçenin tarihi bilinen tarihi kaynaklara göre MÖ 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gördes</span> Manisanın ilçesi

Gördes, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Stronsiyum</span> Sr sembollüne sahip, atom numarası 38 olan, toprak alkali metaller grubundan gümüşümsü beyaz renkli bir kimyasal element

Stronsiyum, Sr sembollüne sahip, atom numarası 38 olan, toprak alkali metaller grubundan gümüşümsü beyaz renkli bir kimyasal element. Oda sıcaklığında katı olan elementin atom ağırlığı 87,62 g/mol'dür. Stronsiyum, kimyasal olarak son derece reaktif olup, hava ile temas ettiği takdirde sarı rengine döner. Element sölestin ve strontianit minerallerinde bulunur. Elementin nükleer fisyon sonucunda oluşan 90Sr izotopu radyoaktiftir ve 28,90 yıllık bir yarılanma ömrüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Barit</span>

Barit (BaSO4) baryum sülfattan oluşan bir mineraldir. Genellikle beyaz ya da renksizdir, bazen de sarı ve gri olabilir. Baryumun ana kaynağıdır. Işıma yapan şekline bazen Bologna Taşı da denir.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alacakaya</span> Elazığ ilçesi

Alacakaya, Elazığ iline bağlı bir ilçedir.

Alrosa, Rusya merkezli bir elmas madenciliği şirketidir. Şirket, 19 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş olup elmas araştırmaları, madenciliği, üretimi ve satışı ile ilgilenir. Şirket, hacimce elmas madenciliğinde dünyaya öncülük eder. Madencilik Yakutistan, Arkhangelsk bölgesi ve Afrika 'da gerçekleştirilmektedir. Alrosa, Rusya'nın elmas üretiminin % 95'ini ve küresel elmas çıkarma işleminin % 27'sini oluşturan lider elmas şirketidir.

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Himmetdede altın madeni, Kayseri ili, Kalaba ve Himmetdede beldeleri arasında bulunan altın madeni.

Kubaşlar altın madeni, Balıkesir ili, Gömeç ilçesindeki Kubaşlar bölgesindeki altın ve gümüş madeni.

Çoraklık altın madeni ya da daha az kullanılan adıyla Çoraklıtepe altın madeni, Balıkesir ili, Altıeylül ilçesindeki Çoraklık kasabasındaki altın ve gümüş madeni.

Bakırtepe altın işletmesi, Sivas ili, Kangal ilçesinde bulunan altın ve gümüş madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

İvrindi altın madeni, Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı ve Küçükılıca mahalleleri sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Öksüt Altın Madeni, Kayseri ili, Develi ilçesindeki Öksüt köyündeki altın madenidir.

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.

Azerbaycan, çok elverişli doğa koşullarına ve zengin doğal kaynaklara sahip bir ülkedir. Karlı tepeler, yüksek dağlar, verimli topraklar, geniş ovalar, Okyanus Seviyesi Altındaki En Alçak Arazi Noktaları cumhuriyetin ana peyzaj oluşumları arasındadır. Bu karmaşık peyzaj dokusu, doğal koşullarda - iklim, toprak-bitki örtüsü ve su kaynakları - çeşitliliğe neden olmuştur. Bu da, bölgedeki nüfus ve çiftliklerin dengesiz dağılımına ve üretimin farklı türlerde uzmanlaşmasına yol açmıştır.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.