
Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – Sivas YHD, Türkiye'nin Ankara ve Sivas illeri arasında yer alan ve 26 Nisan 2023'te hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olan YHD hattında TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre/saat (160 mph) hızla Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenmektedir.

AlpTransit ya da Almanca kısaltması ile NEAT İsviçre'nin kuzeyi ile güneyini birleştirmeyi amaçlayan büyük bir demiryolu projesi. İsviçre Alplerini, var olan tünellerin birkaç yüz metre altından, bir dizi "base tünel" yardımıyla geçen bu demiryolu projesi, İsviçrenin gelmiş geçmiş en büyük projesidir.Güvenlik amacıyla proje kapsamındaki tüm tüneller birbirine paralel iki tünel biçimindedir ve 325 metre ara ile kurtarma tüneline geçiş boruları bulunur. Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır. Projenin en önemli iki kısmı Gotthard Base aksı ile Lötschberg Base aksıdır. Gotthard Base aksı dünyanın en uzun tüneli olan(2016 yılı itibarı ile) 57 km. uzunluğundaki Gotthard Base tünelini de kapsayan bir dizi tünelden oluşur. Toplam uzunluğu 152 km.ye ulaşır.

Pekin-Hong Kong yüksek hızlı demiryolu, Çin'de bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat Mao Zedong'un doğum günü olan 26 Aralık 2012 tarihinde açılmış olup dünyanın en uzun hızlı demiryolu hattıdır. Şu anda Pekin-Guangzhou arası tamamlanmış olup 36 km'lik Shenzhen-Hong Kong kısmının ise 2018 yılında tamamlanması öngörülmektedir.

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.
Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.
Tayland'da yüksek hızlı demiryolu, Tayland Parlamentosu tarafından 2010 yılında gündeme getirilen Tayland içinde bir yüksek hızlı demiryolu ağının gerçekleştirilmesini anlatıyor.

Birleşik Krallık'ta yüksek hızlı demiryolu, 125 mph (200 km/s) en yüksek hızlarda çalışan beş yükseltilmiş demiryolu hattında ve 186 mph (300 km/s) hıza ulaşan bir amaca yönelik yüksek hızlı hat üzerinde sağlanmaktadır.
Avusturya'da yüksek hızlı demiryolu
Guangzhou–Meizhou–Shantou demiryolu, Çin‘in Guangdong Eyalet'indeki bir demiryolu'dur. Guangmeishan demiryolu olarak da bilinen elektrikli hattı, Guangzhou, Meizhou ve Shantou güzergâhındaki üç ana şehrin adını almıştır ve toplam uzunluğu 480 km (298 mi)'dur. Hat 1991'den 1995'e kadar inşa edildi. İçte Guangdong Eyaletinin doğu yarısı boyunca Guangzhou'dan Meizhou'ya ve daha sonra güneyde, sahilde Shantou'ya uzanır. Güzergâh üzerindeki şehirler arasında Guangzhou, Dongguan, Huizhou, Heyuan, Longchuan, Xingning, Meizhou, Fengshun, Jieyang, Chaozhou ve Shantou. 1996 yılında hattın Guangzhou-Longchuan bölümü Pekin-Kowloon demiryolu'nun en güney bölümü oldu.

Guangzhounan Garı Shibi, Panyu Bölgesi, Guangzhou, Guangdong Eyaleti, Çin'dedir. Guangzhou'nun merkezinin 17 kilometre güneyinde büyük ve modern bir demiryolu terminalidir. 2010 yılının başlarında resmen faaliyete geçtiğinde kısa süreliğine Asya'nın en büyük tren istasyonuydu. TFP Farrells tarafından tasarlanan istasyon halen Guangzhou'daki en büyük istasyondur. Çin'deki en büyük dört demiryolu yolcu taşımacılığı merkezinden biridir. Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong XRL, Guangzhou- Maoming Demiryolu, Guangzhou-Zhuhai şehirlerarası demiryolu ve Pekin-Guangzhou HSR arasında hem aktarma istasyonu ve hem de terminaldir. Bu istasyonun Guangzhou'daki mevcut çok kullanılan Guangzhou tren istasyonunun yerini alması amaçlandı. Guangzhou ana istasyonu, Guangzhou Doğu ve Guangzhou Kuzey tren istasyonlarıyla birlikte Çin Demiryolları Bakanlığı tarafından planlanan altı Ulusal Demiryolu Yolcu Taşımacılığı Merkezinden birini ortaklaşa oluşturacaktır.

Beijing–Guangzhou demiryolu veya Jingguang demiryolu, ana demiryolu kuzeydeki Beijing ile güneydeki Guangzhou'yu birbirine bağlar. Bu çift hatlı elektrikli hattın toplam uzunluğu 2.324 kilometre ve kuzey, orta ve güney Çin boyunca beş eyaleti kapsar. Hat, her bir eyaletin başkentinden geçer: Shijiazhuang (Hebei), Zhengzhou (Henan), Wuhan (Hubei), Çangşa (Hunan) ve Guangzhou (Guangdong). Hattın iki garı, Pekin Batı Garı ve Guangzhou Garı'dır.

Yüksek standartlı demiryolu,, yüksek performanslı demiryolu, yarı yüksek hızlı demiryolu veya orta hızlı demiryolu, konvansiyonel demiryolundan daha yüksek hız ve standartlara sahip olan ancak yüksek hızlı demiryolu olarak adlandırılacak kadar yüksek hız ve standartlara sahip olmayan şehirlerarası yolcu demiryolu hizmetlerini tanımlamak için kullanılan bir jargondur. Terim aynı zamanda planlamacılar tarafından, yüksek hızlı demiryolu ağlarını oluşturmak veya genişletmek için daha büyük çabalara alternatif olarak tren hızlarını artırmak ve seyahat süresini azaltmak için artan demiryolu iyileştirmelerini tanımlamak için kullanılır. Bazı ülkeler bunun yerine orta hızlı tren veya yarı yüksek hızlı tren terimini kullanır.

Guangzhou–Zhuhai Şehirlerarası Demiryolu, Çin'in Guangdong eyaletinde yer alan Guangzhou ve Zhuhai şehirlerini birbirine bağlayan bir yüksek hızlı şehirlerarası demiryolu hattıdır. Pearl River Delta bölgesinde bulunan hat, Guangzhou, Foshan, Zhongshan ve Zhuhai gibi şehirlerde hızlı ve verimli ulaşım sağlamaktadır.

Guangshen demiryolu veya Guangzhou–Shenzhen demiryolu, 1911-1949'da Kowloon-Kanton demiryolunun Çin bölümü (廣九鐵路華段 olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'in Guangzhou ve Shenzhen arasında Guangdong eyaletindeki bir demiryoludur. Halka açık bir şirket olan Guangshen Demiryolu Co., Ltd. tarafından işletilmektedir. 147 kilometre uzunluğunda, ticari kullanımda yaklaşık 180 km/saat ile sınırlı olmasına rağmen, Çin Halk Cumhuriyeti'nde bazı bölümlerde 220 km/s hıza ulaşan ilk demiryoluydu. Halen Guangzhou Doğu Garı ve Shenzhen tren istasyonu arasında dört hattı vardır. Hat 1 ve 2, sırasıyla CRH EÇB için yukarı ve aşağı yönlü 200 kilometre/saat yolcu hatlarıdır ve Hat 3 ve 4 sırasıyla yukarı ve aşağı yönlü 160 kilometre/saat karma yolcu ve yük hatlarıdır. Düşük hızlı yük trenleri ile gündüz saatlerinde yolcu trenleri arasındaki etkileşimi azaltmak için, çoğu yük treni gece çalışacak şekilde programlanacaktır. Guangshen demiryolu, diğer birkaç önemli demiryolu ile farklı yönlere bağlanır. Guangzhou'daki Jingguang demiryolu'nu ve Guangmao demiryolunu, Dongguan'daki Jingjiu demiryolunu ve demiryolunun güney ucundaki Hong Kong'a giden Doğu Demiryolu hattını birbirine bağlar. Ayrıca, Guangshen Demiryolu boyunca Yantian Limanı'na giden Pingyan demiryolu, Shenzhen Batı tren istasyonuna giden Pingnan demiryolu ve ayrıca Huangbu Limanı'na giden hat gibi bazı yan hatlar vardır. Hong Kong'dan Dongguan, Guangzhou Doğu, Foshan ve Zhaoqing'e ve ayrıca Pekin Batı ve Şangay'a sınır ötesi servisler rotasını kullanır.

Guangzhou Kuzey Garı, Çin'in Guangdong Eyaleti, Çin'in kuzeyindeki Guangzhou'daki Huadu Bölgesi'nde 1908'de açılan bir tren istasyonudur.

Guangzhou–Maoming demiryolu veya Guangmao demiryolu, Çin'in Guangdong Eyaleti, eyalet başkenti Guangzhou ile Maoming arasında bir demiryoludur.

Demiryolu taşımacılığı, Çin'de uzun mesafe taşımacılığının önemli bir şeklidir. 2024 yılı itibarıyla ülkede 159.000 km (98.798 mi) fazla demir yolu hattı vardı ve bu, dünyanın en uzun ikinci ağıydı.