İçeriğe atla

Guillaume de l'Hôpital

Guillaume de l'Hôpital
DoğumGuillaume-François-Antoine Marquis de l'Hôpital, Marquis de Sainte-Mesme, Comte d'Entremont and Seigneur d'Ouques-la-Chaise[1]
1661
Paris, Fransa
Ölüm2 Şubat 1704 (43 yaşında)
Paris, Fransa
MilliyetFransız
Tanınma nedeni
  • Sonsuz küçükler hesabı
  • Türevlenebilir eğriler
  • L'Hôpital kuralı
EvlilikMarie-Charlotte de Romilley de La Chesnelaye
Kariyeri
DallarıMatematik
Çalıştığı kurumlarFransız Bilimler Akademisi
Akademik danışmanlarıJohann Bernoulli

Guillaume François Antoine, Marquis de l'Hôpital (d. 1661 Paris – ö. 2 Şubat 1704 Paris) Fransız matematikçidir. En çok tanınmasına sebep olan çalışması kendi adıyla anılan bir rasyonel (kesirli) bir fonksiyonda pay ve paydanın limitlerinin değeri sıfır veya sonsuz olması durumunda uygulanan bir formül olan L'Hopital Kuralıdır.

Asil bir aileden gelmesi sebebiyle ilk olarak bir süvari alayında yüzbaşı rütbesi ile görev yaptı. Ancak gözlerinin ileri derecede bozuk olması ve matematiğe olan yoğun ilgisi ve yeteneği sonucu askerliği bırakarak tamamen matematiğe yöneldi.

Dönemin ünlü matematikçilerinden Johann Bernoulli'nin yönetiminde çalıştı ve amatör olarak ilgilendiği matematikte kendisini yetiştirdi. Aralarından Isaac Newton gibi pek çok önemli bilim insanının çözmek için uğraştığı Brachystochrone adı verilen problemi çözdü. 1693 yılında Paris Bilimler Akademisi'ne onursal üye olarak seçildi.

En ünlü eseri 1692 yılında yazdığı ve 1696'da yayımlanan Analyse des infiniment petits pour l'intelligence des lignes courbesdir. Bu kitap diferansiyel analiz üzerine yazılmış ilk ders kitabıdır. L'Hopital Kuralı olarak bilinen yöntemi de ilk kez bu kitapta açıklamıştır.

Ancak daha sonra pek çok çalışmasının aslında Bernaulli'ye ait olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre 1694 yılında Bernoulli ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre l'Hôpital Bernoulli'ye her yıl 300 Frank ödemiş ve çalışmalarından ve keşiflerinden bilgi sahibi olmuş, daha sonra bunu kendi yazdığı kitaplarda kullanmıştır. 1704'te, l'Hôpital'in ölümünden sonra, Bernoulli bu anlaşmayı açıkladı ve l'Hôpital'in kitaplarındaki pek çok sonucun aslında kendine ait olduğunu iddia etti. 1922 yılında çıkan metinler Bernoulli'nin haklı olduğunu çıkardı.[2][3][4]

Basılmış eserleri

  • Analyse des infiniment petits pour l'intélligence des lignes courbes (Paris, 1696)
  • Traité analytique des sections coniques (Paris, 1707)
  • Recueil de l'académie des sciences (Paris, 1699-1701)
  • Acta eruditorum (Leipzig, 1693-1699)

Ayrıca bakınız

  • L'Hopital Kuralı

Kaynakça

  1. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Guillaume François Antoine Marquis de L'Hôpital", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  2. ^ The Story of a Number, Eli Maor, Princeton University Press, Princeton, (1998) s. 116, ISBN 0-691-05854-7
  3. ^ The Mathematics of Great Amateurs, by Julian Lowell Coolidge, Dover, New York, (1963), s. 154-163
  4. ^ A Source Book in Mathematics, 1200-1800, ed. D. J. Struck, Harvard University Press, Cambridge, MA, (1969), s.312-316

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Augustin Louis Cauchy</span> Fransız matematikçi (1789 – 1857)

Baron Augustin-Louis Cauchy, matematiksel analiz ve sürekli ortam mekaniği de dahil olmak üzere matematiğin çeşitli dallarına öncü katkılarda bulunan bir Fransız matematikçi, mühendis ve fizikçiydi. Daha önceki yazarların cebrin genelliğinin buluşsal ilkesini reddederek, kalkülüs teoremlerini ifade eden ve kesin olarak kanıtlayan ilk kişilerden biriydi. Soyut cebirde karmaşık analiz ve permütasyon gruplarının çalışmasını neredeyse tek başına kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Jakob Bernoulli</span>

Jacob Bernoulli, Bernoulli ailesindeki ünlü matematikçilerden biridir. Leibniz kalkülüsünün ilk savunucularındandır ve Leibniz- Newton kalkülüs tartışmasında Leibniz'in yanında yer almıştır. Kardeşi Johann Bernoulli ile kalkülüse yaptığı birçok katkıyla da ünlüdür. Ancak, matematiğe en önemli katkısı büyük sayılar yasası ile olasılık alanında olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adrien-Marie Legendre</span> Fransız matematikçi (1752 – 1833)

Adrien-Marie Legendre, Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Attali</span> Fransız ekonomist (d. 1943)

Jacques Attali,, Fransız ekonomist, yazar ve memmurdır. François Mitterrand'ın danışmanlığını yapmış, bu dönemden sonra ön plana çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marquis de Sade</span> Fransız erotik edebiyat yazarı ve sadizmin öncüsü

Donatien Alphonse François le Marquis de Sade, Fransız aristokrat ve felsefe yazarıdır. Erotik edebiyatın önemli yazarlarındandır. Genellikle sert pornografik yazılar yazardı.

<span class="mw-page-title-main">L'Hopital kuralı</span> bir fonksiyonun limitini türevle almak için yapılan bir formül

Matematiksel analizde, L'Hôpital kuralı, bir fonksiyonun limitini türevle almak için yapılan bir formüldür. Limitinin 0/0 veya ∞/∞ olması durumunda pay ve paydanın türevinin ayrı ayrı alınması kuralına denir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Bernoulli</span>

Johann Bernoulli, Bernoulli ailesindeki ünlü matematikçilerden biridir. Sonsuzküçük kalkülüsüne yaptığı katkılarla ve gençlik yıllarında Leonard Euler'in hocası olması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Michel Rolle</span> Fransız matematikçi (1652 – 1719)

Michel Rolle bir Fransız matematikçiydi. En çok Rolle teoremi (1691) ile tanınır. Aynı zamanda Avrupa'da Gauss eliminasyon yöntemi'nin (1690) mucitlerinden biridir.

Bu Académie française (Fransız Akademisi) üyelerinin oturdukları koltuk numaralarına göre hazırlanmış bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Julia</span> Fransız matematikçi (1893 – 1978)

Gaston Maurice Julia, Julia kümesi için formül geliştiren Fransız matematikçidir. Eserleri Fransız matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından popülerleştirildi; Julia ve Mandelbrot fraktalleri yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ozanam</span> Fransız matematikçi (1640 – 1718)

Jacques Ozanam bir Fransız matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Augustin Cournot</span> Fransız filozof ve matematikçi

Antoine Augustin Cournot ; d. 28 Ağustos 1801 – ö. 31 Mart 1877), ekonominin gelişmesine de katkıda bulunan bir Fransız filozof ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Gaetana Agnesi</span> İtalyan kadın matematikçi ve hayırsever (1718-1799)

Maria Gaetana Agnesi, İtalyan bir matematikçi, filozof, ilahiyatçı ve yardımseverdi. Bir matematik kitabı yazan ilk kadın ve aynı zamanda bir üniversitede matematik profesörü olarak atanan ilk kadın olmuştur.

Hélène Bellosta-Baylet, Orta Çağ İslam matematiği konusunda uzmanlaşmış Fransız bir matematik tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Niels Nielsen (matematikçi)</span> Danimarkalı matematikçi ve matematik tarihçisi (1865–1931)

Niels Nielsen, matematiksel analiz alanında uzmanlaşmış Danimarkalı bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Marguerite de la Sablière</span> Fransız kadın bilim insanı (1640-1693)

Marguerite de la Sablière, Fransız salonist ve polimat, Jean de La Fontaine'in arkadaşı ve hamisi, Antoine Rambouillet, sieur de la Sablière (1624-1679), kraliyet mülklerinin idaresi ile görevlendirilmiş bir Protestan maliyeci ve şairin karısıydı, evlenmeden önceki soyadı Marguerite Hessein idi.