İçeriğe atla

Guido Fubini

Guido Fubini
Doğum19 Ocak 1879(1879-01-19)
Venedik, İtalya
Ölüm6 Haziran 1943 (64 yaşında)
New York, ABD
Defin yeriMount Pleasant Mezarlığı
41°5′38.36″K 73°47′16.48″B / 41.0939889°K 73.7879111°B / 41.0939889; -73.7879111
Milliyetİtalyan
Vatandaşlıkİtalya Krallığı
EğitimScuola Normale Superiore di Pisa (1896–1900)
Marco Foscarini (An. Convitto) (1888–1896)
Tanınma nedeniFubini teoremi
Fubini teoremi (türev)
Fubini–Study ölçüsü
Fubini sayısı
Memleketİtalya
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumCenova Üniversitesi (1906–1908)
Turin Üniversitesi (1908–1938)
Katanya Üniversitesi (1903–1906)
Institute for Advanced Study (1939–1943)
TezIl parallelismo di Clifford negli spazii ellittici (1900)
Doktora
danışmanı
Ulisse Dini (1. danışman)
Luigi Bianchi (2. danışman)
Doktora öğrencileriMaria Cibrario Cinquini

Guido Fubini (19 Ocak 1879 - 6 Haziran 1943), Fubini teoremi ve Fubini–Study ölçüsü ile tanınan İtalyan matematikçidir.

Hayatı

Venedik'te doğdu, öğretmenleri ve kendisi de matematik öğretmeni olan babası tarafından erken yaşta matematiğe yöneldi. 1896'da Scuola Normale Superiore di Pisa'ya girdi, burada Ulisse Dini ve Luigi Bianchi'den diferansiyel geometri okudu. 1900 tarihli doktora tezi, eliptik uzaylardaki Clifford paralelliği hakkındaydı.[1]

Doktorasını aldıktan sonra bir dizi üniversitede profesörlük yaptı. 1901'de Sicilya'daki Catania Üniversitesi'nde öğretmenliğe başladı; kısa bir süre sonra Cenova Üniversitesi'ne geçti, 1908'de Torino'daki Politecnico'ya ve daha sonra birkaç on yıl kalacağı Torino Üniversitesi'ne gitti.

Bu süre zarfında araştırması öncelikle matematiksel analiz konularına, özellikle diferansiyel denklemler, fonksiyonel analiz ve karmaşık analiz konularına odaklandı; ama aynı zamanda diğer konuların yanı sıra varyasyonlar hesabı, grup teorisi, Öklid dışı geometri ve tasarı geometri üzerinde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle, çalışmalarını daha uygulamalı konulara kaydırdı, topçu ateşinin doğruluğunu inceledi; Savaştan sonra uygulamalı bir yönde devam etti, bu çalışmanın sonuçlarını elektrik devreleri ve akustikteki problemlere uyguladı.

1939'da, 60 yaşındaki Fubini emekliliğe yaklaşırken, Benito Mussolini'nin Faşistleri, Adolf Hitler'in Nazileri tarafından yıllarca savunulan Yahudi karşıtı politikaları benimsendi. Bir Yahudi olarak Fubini ailesinin güvenliğinden korkuyordu ve bu yüzden Princeton Üniversitesi'nin orada ders verme davetini kabul etti; New York'ta dört yıl sonra öldü.

Bir ana kuşak asteroidi olan 22495 Fubini onuruna adlandırılmıştır.

Kitapları

Notlar

  1. ^ G. Fubini (1900), Clifford Parallelism in Elliptic Spaces (PDF), D. H. Delphenich tarafından çevrildi, Pisa: Laurea thesis, 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 11 Aralık 2020 

Kaynakça

  • *Accademia delle Scienze di Torino, (Ed.) (1982), "Atti del convegno matematico in celebrazione del centenario nascita di Guido Fubini e Francesco Severi", Atti dell'Accademia delle Scienze di Torino. I. Classe di Scienze Fisiche, Matematiche e Naturali, Torino: Accademia delle Scienze di Torino, 115 (Supplemento), s. 243 . The "Proceedings of the mathematical conference for the celebration of the centenary of the birth of Guido Fubini and Francesco Severi", birkaç araştırmanın yanı sıra Guido Fubini ve Fracesco Severi'nin saf ve uygulamalı matematiğin çeşitli dallarına katkılarını anlatan tarihi makaleleri de içermektedir: konferans 8-10 Ekim 1979'da Accademia delle Scienze di Torino'da düzenlendi.
  • Fichera, Gaetano (1982), "I contributi di Guido Fubini e di Francesco Severi alla teoria delle funzioni di più variabili complesse" [The contributions of Guido Fubini and Francesco Severi to the theory of functions of several complex variables], Atti del convegno matematico in celebrazione del centenario della nascita di Guido Fubini e Francesco Severi, Atti dell'Accademia delle Scienze di Torino. I. Classe di Scienze Fisiche, Matematiche e Naturali, 115 (Supplemento), Torino: Accademia delle Scienze di Torino, ss. 23-44, MR 0727484, Zbl 0531.32001 . Bu makalede Gaetano Fichera, iki matematikçinin birden fazla karmaşık değişkenli holomorf fonksiyonlar için tanımlanan Cauchy ve Dirichlet problemi üzerine temel katkılarını ve ayrıca çalışmalarının daha sonraki araştırmalar üzerindeki etkisini açıklamaktadır.
  • Galletto, Dionigi (1982), "Il pensiero di Einstein nell'opera di Guido Fubini e Francesco Severi" [The thought of Einstein in the work of Guido Fubini and Francesco Severi], Atti del convegno matematico in celebrazione del centenario nascita di Guido Fubini e Francesco Severi: Il pensiero di Einstein nell'opera di Guido Fubini e Francesco Severi, Atti dell'Accademia delle Scienze di Torino. I. Classe di Scienze Fisiche, Matematiche e Naturali, 115 (Supplemento), Torino: Accademia delle Scienze di Torino, ss. 205-216, MR 0727498, Zbl 0553.01012 . Bu makalede Dionigi Galletto, iki bilim insanının özel ve genel görelilik teorisine temel katkılarını anlatmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gregorio Fontana</span> İtalyan matematikçi (1735-1803)

Gregorio Fontana, İtalyan matematikçi. Kutupsal koordinat sisteminin gelişimine katkıda bulunmuştur.

Matematikte, Hartogs teoremi, çok değişkenli karmaşık analizde birden fazla karmaşık değişkene sahip holomorf fonksiyonların analitik devamlarıyla ilgili olan ve karmaşık analizin bir değişkenli fonksiyonlar teorisinde varolmayan bir sonuçtur.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Peano</span>

Giuseppe Peano, bir İtalyan matematikçi ve glottologdu. 200'den fazla kitap ve makalenin yazarı, birçok notasyona katkıda bulunduğu matematiksel mantık ve küme teorisinin kurucusuydu. Doğal sayıların standart aksiyomatizasyonu, onuruna Peano aksiyomları olarak adlandırılır. Bu çabanın bir parçası olarak, matematiksel tümevarım yönteminin modern titiz ve sistematik yaklaşımına önemli katkılarda bulundu. Kariyerinin çoğunu Torino Üniversitesi'nde matematik öğreterek geçirdi. Ayrıca Klasik Latincenin basitleştirilmiş bir versiyonu olan Latino sine flexione adlı uluslararası bir yardımcı dil yazdı. Kitaplarının ve kağıtlarının çoğu Latin sinüs fleksiyonu ile, diğerleri İtalyanca olarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guido Grandi</span>

Dom Luigi Guido Grandi, O. S. B Cam. İtalyan keşiş, rahip, filozof, ilahiyatçı, matematikçi ve mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Paolo Cantelli</span> İtalyan matematikçi (1875-1966)

Francesco Paolo Cantelli bir İtalyan matematikçiydi.

Filippino Lippi(d. 1457, Prato - ö. 20 Nisan 1504, Floransa), Babası tanınmış ressam Fra' Lippo Lippi'dir. 15. yüzyıl Quattrocento Yṻksek Ronesans okulundan, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Guido Zappa</span> İtalyan matematikçi (1915-2015)

Guido Zappa İtalyan bir matematikçi ve tanınmış bir grup teorisyeniydi: diğer ana araştırma alanları geometri ve ayrıca matematik tarihiydi. Zappa, özellikle Francesco Severi'nin fikirlerini güçlü bir şekilde etkileyen bazı cebirsel eğri örnekleriyle tanınıyordu.

Gian Mario Bravo, İtalyan tarihçi ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Leonida Tonelli</span> İtalyan matematikçi (1885-1946)

Leonida Tonelli, Fubini teoreminin bir varyasyonu olan Tonelli teoremini oluşturmak ve varyasyonlar hesabında doğrudan yöntem için ortak bir araç olarak yarı süreklilik yöntemlerini tanıtmakla tanınan İtalyan bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Tullio Levi-Civita</span> İtalyan matematikçi ve fizikçi (1873–1941)

Tullio Levi-Civita, ForMemRS, İtalyanca telaffuz: [ˈtulljo ˈlɛːvi ˈtʃiːvita]; 29 Mart 1873 - 29 Aralık 1941), mutlak diferansiyel hesap üzerine çalışmaları ve görelilik teorisine uygulamaları ile ünlü, ancak diğer alanlarda da önemli katkılarda bulunan İtalyan bir matematikçidir. Tensör hesabının mucidi Gregorio Ricci-Curbastro'nun öğrencisi idi. Çalışmaları hem saf hem de uygulamalı matematik, gök mekaniği, analitik mekanik ve hidrodinamik konularında temel makaleler içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ulisse Dini</span>

Ulisse Dini, Pisa doğumlu İtalyan bir matematikçi ve politikacı. Kısmen "Fondamenti per la teorica delle funzioni di variabili reali" adlı kitabında toplanan gerçel analize olan katkılarıyla tanınır.

Federico Amodeo tasarı geometri konusunda uzmanlaşmış İtalyan bir matematikçi ve matematik tarihçisiydi.

Bu, yüzyıllara göre İtalya'dan dikkate değer matematikçilerin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chiara Frugoni</span> İtalyan tarihçi

Chiara Frugoni, Orta Çağ ve kiliseler tarihi konusunda uzmanlaşmış İtalyan tarihçi. 1994 yılında Francesco e l'invenzione delle stimmate başlıklı makalesiyle Viareggio Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mario Bezzi</span>

Mario Bezzi, Torino Üniversitesi'nde İtalyan zooloji profesörüydü. Ayrıca Torino Doğa Tarihi Müzesi'nin direktörüydü. Bezzi, aynı zamanda Bilim Doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Baldassarre Boncompagni</span> İtalyan matematikçi ve matematik tarihçisi (1821-1894)

Prens Baldassarre Boncompagni-Ludovisi, İtalyan matematik tarihçisi ve aristokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ettore Bortolotti</span> İtalyan matematikçi (1866-1947)

Ettore Bortolotti, İtalyan bir matematikçiydi. Bortolotti, analizin çeşitli alanlarında çalışmış ve matematik tarihi ile de ilgilenmiştir. Özellikle de Bolonya cebir okulu (Bombelli), E. Torricelli ve P. Ruffini üzerine çalışmıştır.

Umberto Bottazzini, matematik tarihi ve matematiğin temelleri üzerine yazan İtalyan bir matematik tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Achille Costa</span>

Achille Costa, Napoli Zooloji Müzesi'nin direktörlüğüne atanan ve çoğunlukla entomoloji alanında çalışan İtalyan zoolog. Napoli'de böcek bilimi koleksiyonları kurdu ve birçok yeni türü tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Severi</span> İtalyan matematikçi (1879-1961)

Francesco Severi İtalyan bir matematikçi. 1936'da ilk defa verilen Fields Madalyasının komite başkanıydı.