İçeriğe atla

Guido Bonatti

Guido Bonatti
Doğum1210/1223
Forli, İtalya
Ölüm1296/1300
Bologna, İtalya
MeslekAstronom, astrolog
İşverenBologna Üniversitesi, Paris Üniversitesi

Guido Bonatti (1296-1300 yılları arasında öldü) 13. yüzyılın en ünlü astroloğu olan İtalyan matematikçi, astronom ve astrologdu.[1] Bonatti, Kutsal Roma İmparatoru Frederick II, Ezzelino III da Romano, Guido Novello da Polenta ve Guido I da Montefeltro'nun danışmanlığını yapmıştır. Ayrıca Floransa, Siena ve Forli'nin komünal hükûmetlerine de hizmet etti. İşverenlerinin hepsi Guelph'lerle (Papa'nın destekçileri) çatışma halinde olan Ghibellin'lerdi (Kutsal Roma İmparatoru'nun destekçileri) ve hepsi de şu ya da bu zamanda aforoz edilmişti.[2] Bonatti'nin astrolojik ünü Dante'nin İlahi Komedya'sında da eleştirilmiş ve astrolojisinin cezası olarak cehennemde ikamet ettiği tasvir edilmiştir.[3] 1277 civarında yazdığı Liber Astronomiae veya 'Astronomi Kitabı' en ünlü eseridir. Bu kitap iki yüzyıl boyunca klasik bir astroloji ders kitabı olarak kalmıştır.[2][4]

Biyografi

Guido Bonatti, anonim 18. yüzyıl gravürü.

Bonatti'nin doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir; ölümü muhtemelen 1296 ile 1300 yılları arasında gerçekleşmiştir. 1233 yılında Bologna'da, astrolojinin bilimsel olmayan temelini savunan Vicenza'lı keşiş Giovanni Schio ile girdiği tartışmanın galibi olarak bilinir.[1]

Muhtemelen astrolojide orta noktaları kullanan ilk astrologdur. Bunu, Montefeltro Kontu Bonati'nin düşmanı geri püskürteceğini ancak çatışmada yaralanacağını konta bildirdiği askeri seferlerin zamanlamasını düzeltmek için kullandı.[5] Olay Bonati'nin öngördüğü gibi gerçekleşir ve kehanetin gerçekleşmesi durumunda yarasını sarmak için gerekli malzemeleri yanına alan kont, astrolojinin sadık bir takipçisi olur.[6]

Bonatti'nin hayatının sonlarına doğru Fransisken Tarikatı'nın rahip kıyafetini aldığına dair bir gelenek vardır. Bonatti, erken döneminde Fransiskenlere karşı büyük bir küçümseme dile getirdiği için bu duruma itiraz edilmiştir. Ancak Fransisken Tarikatı, yıllık yayını Fransisken Araştırmaları'nın 1924 tarihli açılış sayısında Fra Guido Bonatti'ye sahip çıkmaktadır:

Ünlü fizikçi, astronom ve astrolog Guido Bonatti (ö. 1296), Avrupa'nın her yerinden akademisyenleri meslek kürsüsüne çekmiştir. Theoria Planetarum (Venedik'te basıldı, 1506) ve Liber Astronomicus adlı eserleri yazdı.[7]

İtalyan tarihçi Ludovico Antonio Muratori'nin doğrulanmamış anlatımına göre Bonatti, Paris ve diğer İtalyan şehirlerine yaptığı bir çalışma gezisinden dönerken Casena'da veya yakınlarında soyguncular tarafından öldürülmüş ve cesedi yolda bırakılmıştır. Çeşitli anlatılardan elde edilen kanıtlar Bonatti'nin öldüğünde seksenli yaşlarında olduğunu ortaya koymaktadır[2]:xliv

Kaynakça

  1. ^ a b Boncompagni, Baldassarre (1851). Della vita e delle opere di Guido Bonatti, astrologo e astronomo del secolo decimoterzo (İtalyanca). 
  2. ^ a b c Dykes, Benjamin N. (1200s). The Book of Astronomy by Guido Bonatti. Cazimi Press. ISBN 9781934586006. 
  3. ^ Alighieri, Dante (1867). Divine Comedy. Ticknor and Fields. 
  4. ^ Campion, Nicholas. An Introduction to the History of Astrology. ISCWA, 1982. p. 46.
  5. ^ Michael Harding and Charles Harvey: Working with Astrology: The Psychology of Harmonics, Midpoints and AstroCartoGraphy, Penguin Group, London.
  6. ^ "Guido Bonati: Information and Much More from Answers.com". 10 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 
  7. ^ Lenhard, John M., OFM Cap. (1924). "Science in the Franciscan Order: a historical sketch". Franciscan Studies. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astroloji</span> Sözdebilim

Astroloji, gök cisimlerinin ve astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermesini konu alan, bilimsel gerçekliğe sahip olmayan sözdebilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Assisili Francesco</span> Katolik aziz ve Fransisken Tarikatının kurucusu

Assisili Fransis, bir İtalyan Katolik aziz, mistik ve tarikat kurucusu. Fransis, Hristiyanlığın en saygı duyulan dini figürlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bonaventura</span>

Bonaventura fransisken Kardinal, mistik, Skolastik felsefenin düşünürlerinden Fransisken tanrıbilimci. 1482'de Papa IV. Sixtus tarafından Aziz ilan edilmiştir. 1588 Papa V. Sixtus tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 15 Temmuzdadır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Kepler</span> Alman gökbilimci, matematikçi ve astronom

Johannes Kepler ; Alman gök bilimci, matematikçi ve astronomdur. 17. yüzyılın bilimsel devriminde, "Astronoma Nova", "Harmonik Mundi" ve "Kopernik Astronomi Özeti" adlı çalışmalarına bağlı olarak şahsen ortaya çıkardığı Kepler'in gezegensel hareket yasaları ile tanınır. Bu çalışmaları Isaac Newton’un evrensel yer çekimi kuvveti teorisine dayanak sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Padovalı Antonio</span>

Padovalı Antonio Fransisken rahibi, manevi doktrin uzmanı, tanınmış vaiz ve mucize göstericidir. 1232’de Papa IX. Gregorius tarafından kanonize edilmiştir. 16 Ocak 1946’da Papa XII. Pius tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 13 Hazirandır.

'Mendesli Thrasyllus, Thrasyllus of Mendes, Yunanca: ο Τιβερίος Κλαύδιος Θράσιλλος ya da ο Θράσιλλος της Μένδης, aynı zamanda İskenderiyeli Thrasyllus olarak da bilinen ve bir Romalı olarak tanınan adıyla Tiberius Claudius Thrasyllus, Mısır'ın Mendes kentinden gelen bir Mısırlı Yunan gramerci ve edebiyat yorumcusuydu. Thrasyllus bir astrolog ve Tacitus tarafından yazılan Annals'da ve Suetonius tarafından yazılan On İki Sezar da bahsedildiği gibi Roma imparatoru Tiberius'un bir arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Hevelius</span>

Johannes Hevelius (Latince), ayrıca Almancada Johannes Hewel, Johann Hewelke, Johannes Höwelcke ve Jan Heweliusz Lehçe, Protestan encümen üyesi ve ve Polonya'da bulunan Gdansk'ın (Danzig) belediye başkanı. Bir astronom olarak "ay topoğrafyasının kurucusu" namına sahip oldu ve yedisi günümüzde halen geçerliliğini koruyan on yeni takımyıldız tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Luca Gaurico</span> İtalyan astrolog,astronom ve matematikçi (1476-1558)

Luco Gaurico İtalyan astrolog, astronom ve matematikçi. 1508 yılında yazdığı Oratio de Inventoribus et Astrologiae Laudibus adlı eserinde savunduğu bir konu olan Eleştirel astroloji üzerine çalışmalar yaptı. En ünlü eseri Tractatus Astrologicus adlı eseridir.

Antakyalı Stefan Arapça bilimsel eserleri tercüme etmiş, 12. yüzyılda yaşamış İtalyan mütercim. İlk olarak Pisa'da, daha sonra Salerno'da eğitim görmüştür. Yaklaşık 1127 yılında Müslümanlar tarafından yazılmış bilimsel eserleri, başta Ali bin Abbas'ın tıp üzerine yazdığı çalışmalar olmak üzere, Latince'ye çevirmiştir. Bu çeviriler ilk eksiksiz çeviriler olup, daha önceleri aynı şekilde Arapça eserleri tercüme etmiş Constantinus Africanus'un Pantegni adlı çalışmaları kısmi çevirilerdir.

Bu liste okültizm, büyücülük, cadılık, astroloji, simya, mistisizm, Vudu, Fal-medyumluk, Teürji kavramlarıyla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili tarihi-mitolojik karakterleri veya gerçekte yaşamış/yaşayan kayda değer kişileri içermektedir.

Mısırlı Rhetorius , son büyük klasik astrologtu. Hakkında hiçbir alıntıya sahip değiliz. 6. veya 7. yüzyılda erken Bizans çağında yaşadı. Kendisinden önde giden Helenistik astrologların teknikleri üzerine genişçe bir inceleme yazısı yazdı. Kendisi Atinalı Antiochus'un çalışmaları hakkındaki en iyi kaynağımızdır. Çalışmalarından hiçbirinin bozulmamış olarak var olmamasına rağmen birkaç geç Bizans dönemi versiyonlarına sahibiz.

<span class="mw-page-title-main">Mısır astronomisi</span>

Mısır astronomisi, tarih öncesi zamanlarda, Predinastik Dönem'de gelişmeye başladı. M.Ö. 5. binyılda yapılan Nabta Playa'daki taş dairelerin tasarımında astronomik hizalamalardan esinlenilmiş olabilir. Tarihi Hanedan Dönemi M.Ö. 3. binyılda başladığında, 365 günlük periyot sistemi zaten Mısır takviminde kullanılıyordu ve Nil'in yıllık su baskınlarının belirlenmesinde yıldız gözlemi önemli bir yer tutuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Frer</span>

Frer, bir erkek kardeş ve on ikinci veya on üçüncü yüzyılda kurulan dindar tarikatlardan birinin üyesi. Bu terim, yalancıların, daha eski manastır tarikatlarının istikrar yeminleriyle resmîleştirilen tek bir manastıra bağlılığından, üst düzey bir generalin yetkisi altında uygulanan gezgin havarisel karakterini ayırt eder. Rahiplerin en önemli toplulukları Dominikliler, Fransiskenler, Augustinianlar ve Karmelitlerdir.

Rodoslu Geminus, MÖ 1. yüzyılda yıldızı parlayan bir Yunan astronom ve matematikçi. Onun bir astronomi çalışması olan ve öğrenciler için astronomi kitabı olarak tasarlanan Olaylara Giriş hala hayattadır. Ayrıca matematik üzerine bir çalışması da yazdı ama bu eserin sadece sonraki yazarlar tarafından alıntılanan kısımları hayatta kaldı ve günümüze ulaştı.

Antipater tarihi belirsiz bir antik Yunan astrolog ya da matematikçiydi. Genethlialogia üzerine, insanın kaderini doğduğu koşullardan değil, ama onun altında tasarlananlarla açıklamaya çalıştığı bir çalışma yazdı. Hayatı hakkında başka hiçbir şey bilinmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Campanus Nouariensis</span>

Campanus Nouariensis, Euclid's Elements üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir İtalyan matematikçi, astronom, astrolog ve doktordur. Dönemin belgeleri ondan Magister Campanus olarak bahseder ve adının tam tarzı Magister Campanus Nouariensis'tir. Ayrıca Campano da Novara, Giovanni Campano veya benzeri olarak da anılır. Daha sonraki yazarlar bazen Johannes Campanus veya Iohannes Campanus ön adlarını kullandılar.

Herefordlu Roger ; y. 1178 - 1198 yıllarında Hereford'da yaşamış olan bir Orta Çağ astronomu, astrolog, simyacı ve matematikçidir.

Liz Greene

Liz Greene Amerikalı-ingiliz astrolog, psikolog ve yazardır. Babası Londra'da, annesi ise Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Plato Tiburtinus</span> 12. yüzyıl İtalyan astronomu ve matematikçisi

Platon Tiburtinus, 1116-1138 yılları arasında Barselona'da yaşamış 12. yüzyıl İtalyan matematikçisi, astronomu ve çevirmeniydi. En çok İbranice ve Arapça belgeleri Latinceye çevirmesiyle tanınır ve göründüğü kadarıyla usturlap hakkındaki bilgileri Arapçadan çeviren ilk kişidir.

Paulus Alexandrinus, geç Roma İmparatorluğu'nda astroloji yazarıdır. MS 378'de yazdığı günümüze ulaşan eseri Eisagogika veya Giriş Konuları, dördüncü yüzyılda Roma İmparatorluğu'nda uygulanan astrolojinin önemli konularının bir incelemesidir.