İçeriğe atla

Guido Adler

Guido Adler
Guido Adler
Doğum1 Kasım 1855(1855-11-01)
Ivančicei Moravya
Ölüm15 Şubat 1941 (85 yaşında)
Viyana, Avusturya
Milliyet Avustralya
EğitimViyana Konservatuvarı
Meslekmüzikolog ve yazar
Önemli eser(ler)"Müzikolojinin alanı, yöntemleri ve amacı" (1885)

Guido Adler (1 Kasım 1855, Ivančice (Eibenschütz), Moravia – 15 Şubat 1941, Viyana) Avusturyalı müzikolog ve yazar.

Yaşamı

Babası bir taşra doktorudur. Babasının erken ölümünün ardından annesi, 6 çocuğu ile birlikte Iglau kentine taşınmış, Adler ilk kez burada gittiği ilkokulda piyano dersleri almıştır. Bu esnada eilesinin geçim kaynağı devlet ve akrabaların desteği ile sağlanmaktaydı. 1864 yılında Viyana'ya gelen, müzikolojinin öncülerinden sayılan Adler 1868-1874 yılları arasında Viyana Konservatuvarında Pıyano ve Müzik Teorisi okudu. Burada Anton Bruckner ve Otto Dessoff'un öğrencisi oldu. 1885'te yayınladığı makalesi "Müzikolojinin alanı, yöntemleri ve amacı" Başlıklı makalesinde müzikolojinin alanını, yöntemlerini ve amacını tanımladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

Müzik bilimi ya da müzikoloji, müziği bilimsel açıdan ele alan ve inceleyen bilim dalı.

Müzik kuramı terimi genel olarak iki farklı ama birbiriyle ilgili anlamda kullanılır:

  1. Müziğin temel yapıtaşları.
  2. Bu yapıtaşları ile müziğin incelenmesi, sınıflandırılması ve hatta bestelenmesini konu alan bilim dalı.
<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Adler</span> psikiyatrist

Alfred Adler, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi Avusturyalı psikiyatrist. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir. Adler, bireyin yeniden uyum sürecinde sosyal unsurun önemini vurgulayan ve psikiyatriyi topluma taşıyan ilk kişi olmuştur. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Adler'i 20. yüzyılın en seçkin 67. psikoloğu olarak sıraladı.

<span class="mw-page-title-main">Etnomüzikoloji</span> Kültürel müziği inceleyen müzik dalı

Etnomüzikoloji, müzik biliminde tarihsel müzikolojinin komşu disiplinidir ve aynı zamanda etnolojinin bir dalıdır. Tüm dünyada müziğin ve dansın ses, kültür ve sosyal bağlamlarını araştırır. Müzik etnolojisi, Kültürel müzikoloji veya karşılaştırmalı müzik bilimi de dendiği gibi "Sosyolojik ve antropolojik yaklaşımla müzik" olarak da tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Sosyal Demokrat Partisi</span> Avusturyada bir siyasi parti

Sosyal Demokrat Parti Avusturya (SPÖ), 1 Ocak 1889 yılında Hainfeld'de Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) olarak kurulan bir siyasi partidir. 1918'den 1934'e kadar Avusturya Alman Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) adı altında faaliyet gösterdi. Austrofaşizm ve Nazi diktatörlüğü döneminde yasaklandı. 1945'ten 1991'e kadar partinin adı Avusturya Sosyalist Partisi olarak anıldı. SPÖ, Haziran 1945'te Viyana'nın birinci bölgesindeki Löwelstraße 18 numarada yer alan parti merkezine yerleşti, bu nedenle Löwelstraße, SPÖ'ye atıfta bulunurken genellikle federal parti için mecazi anlamda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Husserl</span> fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozof

Edmund Gustav Albrecht Husserl, fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu. Olgun dönem çalışmalarında ise, fenomenolojik indirgeme denilen sistematik bir temel bilim geliştirmeye teşebbüs etti. Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Victor Adler</span>

Victor Adler,, Avusturyalı sosyalist.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

Avusturya Marksizmi; 19. yüzyıl sonlarından 1934 yılına kadar, özellikle Viyana'da gelişen, en önemli temsilcileri arasında Max Adler, Otto Bauer, Rudolf Hilferding ve Karl Renner'in bulunduğu marksist düşünce okulu.

<span class="mw-page-title-main">Max Adler</span> Avusturyalı hukukçu, sosyolog, teorisyen

Max Adler, Avusturyalı marksist hukukçu, sosyolog ve sosyalist teorisyen. Viyana Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Otto Bauer'le birlikte Avusturya Marksizmi'nin en önemli teorisyenlerinden biri.

Constans, İmparator Honorius'a karşı imparatorluğunu ilan eden gaspçı III. Constantinus'un oğlu ve 409 - 411 yılları arasında babası tarafından müşterek imparator ilan eden Romalı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">René Adler</span>

René Adler, kaleci mevkiinde görev yapmış Alman eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Irene Adler</span> kurgusal karakter

Irene Adler, 1891 yılının Temmuz ayında Sir Arthur Conan Doyle tarafından yayımlanan Bohemya'da Skandal adlı Sherlock Holmes hikâyesinde ortaya çıkmış kurgusal bir karakter. Sadece bir hikâyede görünmesine rağmen Sherlock Holmes hikâyelerindeki en önemli kadın karakterlerden biridir. Sherlock Holmes'un takdir ettiği ve hayranlık duyduğu tek kadın Irene Adler'dir. Oldukça zeki ve kurnaz bir kadın imgesi çizen Irene Adler, zekâsıyla Holmes'u alt edebilen tek kadındır.

<span class="mw-page-title-main">1848 Sicilya devrimi</span>

1848 Sicilya devrimi, ülkede meydana gelen devrimlerin Sicilya ayağını oluşturmaktadır. Devrim hareketi 12 Ocak 1848 başlamıştır ve bu nedenle o yıl gerçekleşen çok sayıda devrimlerden önce gerçekleşmiştir. Devrimin amacı Viyana Kongresi sonucunda Napoli ile birlikte kendi topraklarının hakimiyetini Bourbon Hanedanlığının yönettiği Sicilyateyn Kraliyetine verilmesi ile kaybedilen bağımsızlığı tekrar kazanmaktır. Ancak devrim hareketi yenilgiye uğradı. 1861 yılında Giuseppe Garibaldi'nin İtalya'yı birleştirme amacı ile yaptığı sefer ile Sicilya, Sicilyateyn Kraliyetinin yönteminden kurtulmuştur.

Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı ya da VDPA, Avusturya'nın Viyana kentinde 25 Haziran 1993 tarihinde Dünya İnsan Hakları Konferansı'nda oybirliği ile kabul edilen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği pozisyonu bu beyanname ile tavsiye edilmiş ve ardından 48/121 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı ile oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Adler</span> Amerikalı fizikçi ve mucit

Robert Adler, Avusturya asıllı Amerikalı fizikçi ve mucit. İlk kez televizyonlar için pratik olarak kullanılabilen kumandayı icat etmesiyle tanınmıştır. 180'den fazla patenti bulunmakta ve "Televizyon Kumandasının Babası" olarak bilinmektedir.